Maison Mademoiselles & Mösjöös

Maison Mademoiselles & Mösjöös

1

Maison – The Ultimate Bartender Programme – by Pernod Ricard jatkui Pohjois-Suomen ryhmän osalta, joka muuten oli laatuaan Suomen ensimmäinen, ginin ja konjakin merkeissä. Vanha tuttu Sanaksenahon Henna (kuvassa) kurvasi parkkiin ja taas mentiin. Ohjelmassa kaksi mielenkiintoista moduulia juuri nyt niin trendikäistä alkoholiryhmistä. Pakko myöntää, että Pernod Ricard on luonut todella laadukkaan ja mielenkiintoisen tämän päivän oloisen ja näköisen oppimisympäristön, joka onnistuneesti yhdistää perinteisen pedagogiikan ja virtuaalimaailman. Pidän kovasti – jopa niin kovasti, että istahdin itsekin pulpettiin ja opin oikeasti uutta, vaikka en välttämättä sovi kuvaukseen halutusta kohderyhmästä: ”tulevaisuuden osaajat ja taikurit joita ala ei halua menettää.”

2

3.1

Moduuli 3 – gin. Juuri nyt se tuote joka on se juttu, niin meillä kuin maailmallakin. Gin Tonic pitää pintansa, mutta onhan gin paljon muutakin. Markkinoille tulee koko ajan uusia ja mielenkiintoisia tuotteita, mutta mutta…

3

4

5.1

Osui 😉

5

6.1

6

Moduuli 4 – Coniak (eikä muuten ole kirjoitusvirhe). Kuinka paljon oikeastaan tiedät konjakista!? 1517, Augier, 1872, Napoleon, 1909, 1935, Folle Blanche, Denison Texas, 1970-luku, Martellin ja Hennessyn ”maailman jako”, Renault, I Maailmansota, Blended Scotch, 1. – 1000 -> 400 ja 2. 2500 -> 40, 50, 60 -> 25, käteisen tarve 6->4->2, compte, Hongkong, Japanin Duty Free, ”Drugs, Rock & Hennessy”, ”Pass The Courvoisier”, cocktail, UK, Aasia, 2016… Ja se kaikkia kiinnostava kysymys – kuinka kauan avattu konjakkipullo on sitä mitä tuottaja on pulloon laittanut? Se vaan muuttuu, muuttuu ja muuttuu – paranee vai huononee? Ja sokerina pohjalla: LL vs. TT.

7

8 (1)

8 (2)

9

Mitä mieltä Maison-koulutusohjelmasta tyypit?

”Lisätieto on mahtavaa, oppii paljon. Ja vielä englanniksi – oltava mukana.” ”Huikean mielenkiintoista. Mahtava fiilis, että on päässyt mukaan. Tiedot syvenevät, tulee varmempi olo. Tuntuu hyvältä kouluttautua – itselle enemmän. Opin ja opiskelen koska haluan. Oppimistapana mielenkiintoinen, sillä tehdään muistiinpanoja videon ja äänen lisäksi, täytyy miettiä tosissaan.” ”Aivan älyttömän mielenkiintoista ja huippua olla mukana. Hienoa uudenlaista. Yhdistetty hyvin eri aisteja.” ”Tällä tavalla oppiminen on hauskaa – asiat on kuitenkin vaativia.”

10.1

Sivustaseuraajan (open) kommentti

Tosin tänään olin itsekin pulpetissa konjakkiin liittyen. Niin pirun mielenkiintoinen pedagoginen lähestymistapa ja oppimisympäristö, että olisi hölmöä olla käyttämättä tilaisuus osallistua – mukana tullaan olemaan loppuun asti (moduuleja kaikkiaan 11 ja aihekokonaisuuksia 12). Pernod Ricard on kehittänyt jotain uutta. Yhdistänyt virtuaalimaailman, joka on niin tätä päivää, ja perinteisen aistien kautta tapahtuvan lähestymistavan onnistuneesti vaativiin ja toisinaan oikeasti vaikeisiin aihekokonaisuuksiin – Cognac-moduuli on tästä malliesimerkki. Luonut mukaansa tempaavan oppimisympäristön, joka hauskasti koukuttaa jo pelkästään laadukkuudellaan – niin kateellinen käytettävistä opetusvideoista, materaalista yleensäkin. Ja se, että opetusmateriaali on englanninkielistä – kuinka yhdistää kielten opiskelu alan ammatillisiin opintoihin mielekkäästi? Niinpä. Kun kaikki vielä tuodaan tarjolle rennosti ja oikeasti osaavan prosubstanssiosaajakouluttajan toimesta, jonka ei tarvitse todistella katu-uskottavuuttaan – ”been there, done that”, niin siinähän se on. Kyseessä on ehdottomasti tulevaisuuden oppimisympäristö ja oikealla tavalla osallistava tapa opiskella, joka yhdistää modernit ja ”old school”-elementit tekemättä esim. perinteistä opettajuutta turhaksi – kaikkia ”aistimuisteja” kun ei voi vieläkään (koskaan) opettaa ja omaksua verkossa.

10

Ja tämä mainio opus muuten ansaittiin

Henna – pari kyssäriä

Mitä mieltä suomalaisesta baarityöskentelystä? ”Suomalaiset baarimestarit on kansainvälisiä ja valveutuneita. Itse tykkään porukoiden tiedonjanosta ja yleensäkin kansainvälisestä meiningistä. Tyyppien työmoraali ja esim. kielitaito ovat korkeaa tasoa.”

Miksi naisbaarimestareita on niin vähän? ”Nuoret naiset tähtäävät tutkintoon ja ovat oikeasti korkeasti koulutettuja. Baarimestarin työ ei vaan taida riittää?”

Mikä saa sinut hyvällä tuulelle baarissa – mitä odotat? ”Suosittelua, omia juttuja. Sellaisia asioita, että hetkinen, mitä tässä oikein on, mikä juttu tämä on? Itsensä likoon laittamista ihmisenä, persoonallista palvelua, iloisia kasvoja. Palvelun takiahan ravintola valitaan?”

Mikä tekee hyvän baarimestarin? ”Tuotetietous. Sinun on vain osattava ja tiedettävä. Ihmisystävällinen asenne.”

Terveisiä porukoille? ”Usko omaan liikeideaan. Usko omaan ammattitaitoosi. Ole enemmän kuin vain juomanlaskija.”

Me Kiitämme Mademoiselle Sanaksenaho – Maison jatkuu Lapin osalta taas helmikuun paikkeilla. Ensi viikolla lauteilla jälleen oma Baarimestarin eat-porukka ja ohjelmassa tämän vuoden viimeinen lähiopetusjakso. Vierailevia tähtiä ja entuudestaan tuttu positiivinen ammatillinen päänsärky odotettavissa – ”sinun on vain osattava ja tiedettävä” 😉

 

Kuvat © Ari Manninen

Vastaa