Cortesin jalanjäljissä

Cortesin jalanjäljissä

1

Baarimesujen syksyn viimeinen lähiopetusviikko alkoi mielenkiintoisella vierailulla kun kylään tupsahti nokkakärryjen kera Philippe Hakulin Vinoblelta. Kärryihin oli lastattu paljon ”katvealueiden” herkkuja joita isoilta pelureilta ei löydy, kuten esim. laadukkaita mezcaleja. Ja olihan kuormassa paljon muutakin – mm. oman aikakautensa takabaarin itsestään selvyyksiä, joita nykyinen baarityöntekijäsukupolvi ei välttämättä edes tunne. Laatikoiden kätköistä löytyi myös mielenkiintoisia tuotteita Aasian suunnalta. ”Firmat eivät luo trendejä, kuluttajat luovat”.

Kun puhutaan alkoholista, brändeistä, niin mikä on trendikästä juuri nyt? Millaiset tuotteet ovat heräämässä vuoden kahden sisään? Mikä on ehkä trendikästä joskus ja missä?

Mezcalista vai Tequilasta – sekoitetaanko?

Kumpi oli ensin – mezcal vai Tequila? Mistä johtuu mezcalien savuisuus? Jos Tequila on illan pikkutunneilla humalahakuisesti juotava maineeltaan huono tuote, joka saa irvistämään (miksi suomalainen asiakas muuten pakotetaan juomaan huonoa Tequilaa?), niin voisiko laadukas mezcal olla vaihtoehto? Savuhan sopii suomalaisuuteen kuin… 😉 Pikku muksusta asti olemme istuneet into piukeina vesisateessa nuotiolla – miellyttävän aromin tarttuessa vaatteisiin, viritelleet takapihalla savustuspönttöjä, syöneet savu- sitä ja tätä, istuneet savusaunassa, taistelleet savuttavan takan kanssa… – savu on ollut ja on arkea. Siksihän me tykätään savuisista viskeistäkin!? Yksi hyvä Tequila ja yksi laadukas mezcal, ja molemmilla selkeä käyttötarkoitus – eikö se ole siinä back baarin osalta tähän tuoteryhmään, johon meillä suomalaisilla ei ole (ja ei koskaan tule olemaankaan) sen kummemmin tunnesiteitä, liittyen.

3.1

3

4

Vintagea vintagelle 😉

5

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

8

Tasapaino, pituus, monipuolisuus = laatua

9

Mistä erottaa hyvän ja huonon tislaajan tai vaikkapa Master blenderin? Mistä erottaa hyvän ja huonon baarimestarin? Jos tislaajamestari, tai Master blender, on vuosikymmenien ajan tehnyt kaikkensa säilyttääkseen ja luodakseen tietyt aromimaailmat, niin eikö asian oivaltanut baarimestari pyri korostamaan niitä säilyttäen olemassa olevan – ei peittämään ja siten tuhoamaan. Pippuria, savukalaa, vaniljaa, tammea, päärynää, savunuotiota, kaakaota, hunajaa…

10

Osaatko käyttää bittereitä oikein – miksi bittereitä käytetään? Taitavasti? Montako tarvittiin? Bitter-liköörit!?

11

Tunnetko – osaatko käyttää? Unohtunut helmi?

12

Oho! Tammessa seitsemän vuotta kypsynyttä rommia Japanista. Hunajaa, mangoa, artisokkaa, passionhedelmää…

13

Mitä tekisit Tequilasta? Jotain muuta kuin aina erilaisen Mansikkamargaritan, jonka mukana tulee toinenkin lasi kun blenderissä oli (jälleen) jostain kumman syystä ylimääräistä – ”reseptin mukaan pyöräytin”. Jotain muuta kuin shottina sitruksien ja suolan kera. Jotain muuta kuin Tequila Sunrise. Jotain muuta kuin Margarita. Jotain muuta kuin…????

Kiitos Philippe ja Vinoble – enemmän kuin mielenkiintoista!

Kuvat © Vinoble ja Ari Manninen

Vastaa