rapiaa sinkumista

rapiaa sinkumista

1

Lapin drinkkimestari 2015 – yliluonnollisia kykyjä omaava sopan keittelijä, shamaani, kuka? Kenestä moiseen? Joskus muinoin Lapissa kisailtiin enemmänkin, niin kansallisella kuin kansainvälisellä tasolla. Nykyisellään jäljellä on enää yksi kunnon kisarypistys, mutta sitäkin pirteämmän oloinen ja laadukas, joka vuosittain kokoaa Jeeran mesut melekuttelemaan hiihtohissien varjoon Levi GP-kisatapahtumaan. Seuraavassa järjestävän tahon ajatuksia tämän vuoden kisasta Juha Yli-Rahnaston suulla, kuvien kera.

2.1

Näyttävä saapuminen on jo vähintäänkin puoli voittoa

Levi GP Lapin Drinkkimestari 2015-kisa oli menestys, suuri menestys. Taso oli huikea resepteissä, kilpailijoiden fiiliksissä ja koko illan showssa. Jännitys oli käsin kosketeltavissa. Itselle jäi karsinnan kautta 4-5 reseptiä omiksi suosikkijuomiksi, mutta pari niistä floppasi täysin. Käytetyimmäksi alkoholien makupariksi muotoutui greipin ja mandariinin yhdistelmä. Toinen kisa olisikin ihan hyvin voitu pitää tämän makuparin ympäriltä. Tämän vuoden koristeisiin olivat kilpailijat panostaneet tosi paljon. Kisakutsussa oli pyyntö kirjoittaa taustaa kisadrinkistä ja mahdollisuus myös kehua itseään, työkaveria, työnantajaansa, ihan mitä vain ja tämän mahdollisuuden lähes kaikki myös käyttivät. Tarinat olivat loppuun asti mietittyjä ja niissä oli selvä juoni joka toi itse kisatilanteeseen oivan lisän. Yleisölle avautuivat kilpailija kuin kisadrinkkikin paljon paremmin – asia, jota tulemme kehittämään ensi vuonna. Parhaan tarinan ja taustajutun tarinoi tällä kertaa Vaajamon sara Rovaniemeltä, joka sijoittui kokonaiskisassa toiseksi. Kiitos sponsoreille Altia Finland ja Bar Ihku. Ilman Teitä ei onnistuisi tämäkään tapahtuma. Kiitos myös makutuomaristolle – 16 drinkkiä maisteltavana, ei mikään helppo juttu.” – Juha Yli-Rahnasto

2.2

2

Ja lähtee – Jussi

3Ylä-Lapissa ravistelevat nykyään vain kuulemma Perlinillä – Bostonit on jo hävitetty ja paukkuja tuodaan koko ajan lisää postiautolla 😉

4

kolomone

Sauli Väisänen ja Bar Kaappi Ylläs juomalla ”Kuurankukka”. Karpaloa, kurkkua, mansikkaa, inkivääriä, veriappelsiinia… – ja kaikki tämä nidotaan yhteen Perlinillä. ”Halusin rakentaa juoman, joka olisi maun puolesta liitettävissä, kuitenkin tuomalla siihen uusia vivahteita hieman eksoottisimmistakin mauista. Mansikkasiirapilla juomaan sai juuri sopivan makeusasteen. Premium tonicilla juoma sai enemmän syvyyttä ja hiilihapotuksella maut tulivat huomattavasti paremmin esille ja pysyvät selkeämpinä pidempään…”

Ja näin kehui Sauli kollegaansa: ” Eräitä vuosia sitten Ylläksellä, elämäni koostui monestakin erilaisesta työstä. Pääammattina safarioppaana ajoin turisteja moottorikelkalla metsään pällistelemään, oih niin ihanaa Lappia. Toisinaan taas seisoin yökerhon ovella valvomassa kanssaeläjieni käyttäytymistä hieman liikuttuneemmassa olotilassa. Lopulta kyllästyneenä entiseen hommaani päätin rohjeta kysymään Antti ”Ricard” Suvannolta millaista elämä tuolla tiskin toisella puolella on? Seuraavien kuukausien aikana, aina tähän päivään saakka, Antti opetti minulle Bar Kaapissa viinamitan oikeasta käytöstä lähtien kaiken juomista, juomien tekemisestä, alkoholeista, asiakkaan palvelemisesta, sekä siitä kuinka alalla pitää kehittyä koko ajan – aina. Tästä syystä ystäväni Antti on minun oma guruni alalla ja katson hänen työskentelyään joka ikinen kerta suurella arvostuksella sekä hämmästyksellä. Mielestäni Anttia kuvaa loistavasti hänen itsensä minulle antamat neuvot: Tee jokaisesta valmistamastasi juomasta paras juoma, jonka olet koskaan tehnyt. Jokaisen juoman, jonka teet asiakkaalle tulee olla elämys, niin sinulle kuin asiakkaallesikin.”

5.1

5.2

kakone

Sara Vaajamo ja Oliver`s Corner Rovaniemi juomalla ”Vernum”. Platinaa, kurkkua, koivua, limeä, kananmunan valkuaista ja Palamaa. ”Juomani on vaaleanvihreä, kevyt ja keväinen, johon myös nimi Vernum (latinaa = kevät, keväinen) viittaa. Alkoholia on tarkoituksella melko vähän. Jäämurska ja valkoinen munanvalkuaisvaahto vihreän juoman päällä tuovat mieleen, että kevättä kohti mennään ja lumen alta pilkistää kohta jotain vihreää…”

5

Tarinankertoja työssään – tässä tapauksessa vastuu vain ja ainoastaan kuuijalla, jossa roolissa mikin kanssa kaikkien Lapin baarimestarien henkinen Isä Juha Yli-Rahnasto

6

Ja tässä toinen mestari, jota Lappi saa kiittää paljosta – Söör Muttonen (kuvassa ”prikkaamassa”) Käpsyn nauratettavana

7.1

Sami

7Kuten jo kerrottiin – Perliiiiiiiiiiiinillä À la Suvanto

8

9

10

Elisa ja kunnioitettava 6. sija niin miehisessä lajissa

11

Pekka, Pallarin Pekka 😉

12

kihu – meillä päin paras

Jarno Kosonen ja Cafe&Bar Kota Levi juomalla ”Aivan hyvä”. Passionhedelmää, mangoa, limeä, greippiä ja soodaa. ”Drinkki on keksitty hätäpäissään (pxxxxxxxn) koemaistajien kaatuillessa ympärillä…”

13

Kuten yksi aikakautemme mooseksista – Dale DeGroff – aikanaan sanoi koristeista: ”Just for fun!” Tämä paikallinen pingviini on rakennettu viinirypäleestä, porkkanasta, sitruunaisesta tuorejuustosta ja mansikasta.

Jatkuu ensi vuonna 😉

 

Kuvat © Jessi Leivo ja Timo Koivisto

Vastaa