varpaita pesemässä

varpaita pesemässä

1 (1280x840)

Puhelin soi ja Panu meni suoraan asiaan. ”Hoitaisitteko baarimesujen kanssa Tapio Wirkkala Rut Bryk juhlavuoden päänäyttelyn, STILL/LIFE – Tapio Wirkkala Retrospective, Rovaniemen näyttelyn avajaisillan Finlandia Vodka-pohjaisen tervetuliaismaljan (booli) valmistamisen ja tarjoilun kutsuvieraille?” Totta kai hoidetaan – Kiitos luottamuksesta jälleen kerran. ”Äffän” väreissä on aina mukava touhuta ja voiko parempaa oppimisympäristöä olla kuin barcatering, jossa joudutaan poistumaan omalta mukavuusalueelta, tutulta ja turvalliselta työpisteeltä, uuteen ympäristöön, jossa palvelun tuottamista ohjaa oman osaamisen ohella niin monta itsestä riippumatonta muuttujaa. Tiina ja Jarppi – hoidetaanko keikka?

2

”Näyttelyn kautta kurkistetaan Wirkkalan maailmaan, ajatuksiin ja uraan. Mukana on klassikoiden lisäksi myös ennen näkemätöntä esineistöä. Näyttely tarjoaa visuaalisen kattauksen Wirkkalan tuotannosta vuosien varrelta. Tapio Wirkkala oli uskomattoman tuottelias. Yhdestä projektista saatettiin tehdä satoja ellei tuhansia luonnoksia, suunnitelmia ja protoja…”

3 (1280x821)

4 5 (1280x834)

6 (1280x850)

Ne Wirkkalan pullot – milloin muuten punainen korkki muuttui siniseksi? Finlandia Vodka-pullo palkittiin vuonna 1972 Eurostar-palkinnolla Barcelonassa pakkauslasisarjassa.

7 (1280x933)

8 (1280x802)

Lappi ja jää olivat toistuvia teemoja Tapio Wirkkalan laseissa – onko olemassa hienompaa lasisarjaa kuin Gaissa? Itse muistan hyvin omasta lapsuudestani Ultima Thulen, jota löytyi ”joka kaapista”, ja juuri tuon kaatimen.

”Pohjolan talven ja jään innoittama Ultima Thule on yksi suomalaisen lasimuotoilun ikoneista. Sen orgaaninen pintakuvio tunnistetaan ympäri maailmaa muotoilijamestari Tapio Wirkkalan erehtymättömäksi kädenjäljeksi. Lasi saa elävän pintansa tekniikalla, jossa sula lasimassa hakee muotonsa kaiverretuissa muoteissa.” – Iittala

”Lappi oli Tapio Wirkkalalle tärkeä paikka. Sinne saavuttiin suoraan maailman metropoleista ja Lapin matkat olivat merkitty kalenteriin pitkälle eteenpäin. Ei ollut maailman houkutusta tai kutsua joka olisi voinut ne peruuttaa.”

”Lapista on tullut paikka, jossa lataan akkuni. Siitä on tullut pelastusköysi johon tartun, kun tunnen hukkuvani. Kun ahdistun havaitessani eurooppalaisen yltäkylläisyyden kaikkine sivuvaikutuksineen, itsekkyyden ja kunniahimon hikisen tuoksun… kun tunnen hukkuvani ja tuska on kova, poistun Lappiin… Luonnossa voi nähdä saman jatkuva prosessin kuin ihmisessäkin: talvi, kevät, kesä, syksy – se on toistuva prosessi ja silti aina uusi ja yllättävä.” – Tapio Wirkkala, 1975

9 (1280x839)

1962 Koskenkorvaa ruvetaan valmistamaan pelkästään ohrasta. Puolen litran Kossupullo otetaan käyttöön. Tapio Wirkkala suunnittelee uuden etiketin ”hässäkän”.

10 (1280x840)

11 (1280x812)

Suokurpan varpaanpesuvettä – ja suokurppa oli 😉

12 (1280x806)

13 (1280x841)

14 15 (1280x777)

16 (1280x724)

17 (1280x819)

18 (1280x803)

STILL/LIFE – Tapio Wirkkala Retrospective. 30.10.2015-28.2.2016 Korundi, Rovaniemi

19 (1280x759)

Barcatering

Mitä on? Erilaisia edustus- ja juhlapalveluja, tilaisuuksia juomatuotteineen (ruokatuote?), jotka viedään ja tuotetaan erillisessä ympäristössä ja toteutetaan asiakkaan tarpeiden, toiveiden ja erityistoivomusten mukaisesti.

Suunnittelu kaikkine elementteineen ja aikataulutuksineen, hankinta, henkilöstö, esivalmistelut, tuotanto ja tarjoilu, purku, palaute… – Barcateringiin liittyen on olemassa manuaaleja ja sapluunoita, mutta oppiiko tätä muuten kuin tekemällä? Jos minulta kysytte, niin ei opi. Tietyt tuotantoa ohjaavat ja suuntaa antavat punaiset langat ovat vakioita, mutta kyllähän jokainen case on niin omanlaisensa ja aina tulee ”jotain”. Oppi tulee tekemällä ja alkuun aika usein vaikeamman kautta oivaltaen ja ongelmia ratkaisten hetkessä eläen, kunnes kokemuksen kautta syntyy se kuuluisa ammatillinen ymmärrys, joka perustuu vain ja ainoastaan osaamiseen ja olennaiseen tekemiseen – ”been there, done that”.

21 (1280x853)

Ajattomalle dissainille – laadulle. Kippis!

Kuvat © Ari Manninen
Lainaukset: Tapio Wirkkala Rut Bryk Foundation

Vastaa