ja Mersulla ajoi kuka?

1 (1280x706)

Viinit – ainakin suuria tunteita, mutta mitä baarimestarin tulee osata ja tietää tästä juomatuoteryhmästä? Pitääkö sitä olla ihan viinimestari? Millaisia viinejä te juotte, oli Patrik Hagan (Interbrands) ensimmäinen kysymys ryhmälle. Ohjelmassa koulutuspäivä ja vain ja ainoastaan viineistä. Jos ei esim. viskien kanssa enää pärjää ilman todellista tietämystä, niin vähintäänkin sama on viinien kanssa, sillä suomalainen peruskuluttaja tietää aiheesta nykyisin paljon. Kysymys kuuluukin; kuinka paljon sitä osaamista tulee tiskin takana olla, että pärjäät. ”Joku ranskalainen suodattamaton luomuviini”, jysäytti Jarppi munakkaan vastauksen Patrikin uteluun.

2 (1280x596)

3 (1280x653)

Ohjelmassa mm. laadun arvioinnista, vanha maailma vs. uusi maailma, valmistamisen perusteet, sabrage & kuohuviin vs. samppanja, klassiset rypälelajikkeet, tarjoilu ja baarin viinivalikoiman rakentaminen.

Ja homma jatkui tähän tyyliin: hedelmäinen, kuivakka, kuulas, puinen, sitruksinen, mukavan hapokas, aika tylsä, helppo, mineraalinen, ei iskevä, kevyt, lattea, marjaisa, vino… – Mitä suu kertoo? Millainen on laadukas viini – tasapainoinen, happoa, raikkautta, hedelmäinen, kivasti sokeria omaava, tanniinia ja sopivasti alkoholia. Helppoa, nyt täytyy vain valita oikea pullo 😉

4 (1280x647)

IMG_0097 (1280x827)

5 (1280x703)

”Niin huikea tuoksu, että sitä tekee mieli vain tuoksutella. Hyvä viini on parhaimmillaan hyvässä seurassa, aivan kuten se viskikin.”

6 (1280x716)

Tämä on niinku kivipestyt mustat sateen kastelemat farkut, jotka haisevat ruutipölylle” – täysin samaa mieltä 😉

7 (1280x742)

Opettele sylkemään oikein – alkeet menossa 😉

7.1 (1280x648)

Vanha maailma vs. uusi maailma vai teolliset vs. oikeat viinit – siinäpä sitä jälleen pähkinää purtavaksi.

8 (1280x621)

”Mä haluan vähän aurinkoa, mutta ei liikaa. Mä haluan vähän sadetta, mutta ei liikaa. Mä haluan vähän rautaa maaperästä, mutta ei liikaa…” – Mikä rypälelajike?

9 (1280x568)

Mitä kaikkea tulee ottaa huomioon?

10 (1280x649)

11 (1280x767)

12 (1280x608)

13 (1280x677)

14 (1280x655)

Sokeripalan värillä todellakin on merkitystä, ja kärkisokerista en sano mittään!

15 (1280x632)

16 (1280x752)

Tällä kertaa ”sabrage” oli nopeampi kuin kuvaaja, vaikka sporttiasetuksilla olikin. Aina se on auennut ja seuraavalla kerralla se on jo niin paljon helpompaa.

17 (1280x677)

Tasapainoinen ja vähintäänkin hedelmäinen Kiitos Patrik & Interbrands 🙂 Haastava (ja vaikea) viini aukesi uudella tavalla ja jälleen saatiin yksi laadukas pro-näkemys mutusteltavaksi. Ei se enää tunnu niin hankalalta – sivistävät opinnot aiheen tiimoilta jatkuvat mm. väkevien viinien merkeissä, ja kyllä se vesurikin vielä heilahtaa – viimeistään ensi keväänä kun porukka valmistuu.

 

Kuvat © Ari Manninen

Vastaa