lastuja, lankkua vai pulveria?

lastuja, lankkua vai pulveria?

1 (1280x895)

Uuden kauden ensimmäinen vieraileva asiantuntijatähti Valtasen Antti (Solera Finland) ja lukkarissa mm. erittäin lyhyt oppimäärä Suomen viinihistoriasta, viinityyppien käyttötarkoitukset 2000-luvulla ja vertaileva tasting tyyliin australialainen Chardonnay vs. samanhintainen ranskalainen ekologinen luomu-Chardonnay. Vastaanottamassa tällä kertaa baarimestarien sijaan keväällä valmistuvat kolmannen vuoden tarjoilijat. Agendalla myös ihan yleistä tarjoilijan ja juomatuotteen parissa touhuavan ammattilaisen työn kuvaan liittyen. Tarjoilija (”waiter”) – oletko odottelija, odotitko liian pitkään?

Hei mitä kuuluu – etkä edes tarkoittanut sitä, vaikka menitkin näin asiakkaalta kysymään. Joku vaan oli höpötellyt siitä kuuluisasta ensivaikutelmasta ja asiakkaan huomioimisesta. Osaatko suositella – mitä suositella ja miten myydä, viidessä sekunnissa? Kuinka poistaa omaa kiirettä? Otatko työsi intohimoisesti – tosissaan, mutta ei lian vakavasti? Eikä siinä vielä kaikki vaikka viinistähän tässä piti puhua. Mitä on rento ja aito palvelu, mikä tuo mukanaan rentouden? Onko ruoka hyvää vai oliko se hyvää – olisiko pitänyt toimia kun ”tilanne oli päällä”.

2 3”Siinä maistuu aurinko koalan pisun vienolla vivahteella – vai suolaista merituultako tässä on? Tuoksuu niin suloiselle ja viattomalle, mutta maistuu syntiselle.”

4 6

Pitäisi keksiä ja pitäisi markkinoida. Osaako suomalainen markkinoida alkoholituotteita – kuinka olla tarpeeksi rohkea ja oikealla tavalla röyhkeä? Onko viini markkinoitu oikein – oltiin sitten kuluttajan tai henksun roolissa.

7Ja millä korkilla – siinäpä pulma. Kuinka sinä avaat kierrekorkillisen viinipullon? Ethän ainakaan samalla tavalla kuin Kossupullon!?

9

Suomen viinihistoria!!?? Lyhyt & surkea? 1553 pari pulloa kirsikkaviiniä ja sitten saapui Herman the juomanlaskija ja Turussa repesi – siinäkö se oli (ja on)? Miten nyt – mikä rypälelajike muuten on suomalaisten suosikki?

10 11

Eikä siinäkään vielä kaikki. Mitkä ruoan valmistuksessa käytetyt raaka-aineet vaikuttavat oleellisesti viinin valintaan? ”Pihvi oli hyvä, mutta sillä viinillä se maistui aivan kamalalta.” Suosittelit, mutta tiesitkö ihan oikeasti, että toimii. Chileläistä Merlota ja pihvin kanssa käy vain Malbec – niinkö? Donald vai Yvette? Kiina? Intia? Afrikka!!?

15 16 17Ja kun luulit, että se oli siinä, niin vielä lisää. ABC – pidätkö (pitävätkö) ihan oikeasti? Mitä on hapokkuus? Löydätkö itsesi viinistä? Kuinka moni valitsee viini pakkauksen perusteella? Kiukkuinen pippuri vai herkkä taiteilija? Kuninkaallisia käryjä, nokkosia, nokkosia ja punaisia nokkosia 😉

19

20

22 (1280x809)

Kiitos Antti ja Solera – Kiitämme ja nöyrästi myös nyökkäämme. Iloisesti uutta kulmaa ja näkemystä viiniin liittyen, puhumattakaan ihan perusduunista. Erinomaisen raikas ja hedelmäinen startti keväälle – kunnes jälleen 🙂

3HRC13T, Anne, Marru & Arska

 

Kuvat © Ari Manninen

Vastaa