ja ensin oli…!?

ja ensin oli…!?

1 (1280x893)

Uusi lukukausi ja uusi vuosi uusine kujeineen. Baarimestarit jysähtivät aamusta vitosen ”pääkallopaikalle” ja pakko sanoa, että olihan teitä jo kaivattukin, marraskuun viime näkemisestä kun oli jo aikaa. 2016 – mikä boogie? Tänä vuonnako kaikki opitaan työpaikalla? Väärin. Ei siellä kaikkea voi oppia eikä meidän elinkeino sitä edes halua. Tänä vuonnako kaikki toiminnan kehittämiseen tähtäävä ja tekemisen laadukkuutta kuvaava jargon heitetään roskikseen? Kyllä. Ei ole enää trendikästä lätissä lämpimikseen, jos et osaa oikeasti avata ja suomentaa sanomaasi. Riittääkö avaaminen? Ei. Nyt aletaan oikeisiin töihin ja samalla pitäisi-sana deletoidaan pysyvästi. Tänä vuonnako automaatio ja robotit baaritiskin takana vihdoin korvaavat baarimestarin? Eivät vieläkään. Kyseessä on kuitenkin substanssiosaamiseen perustuva käsityöläisammatti, joka ei tule koskaan katoamaan – olivat muutos & murros sitten millaiset tahansa, josta ei koskaan tule automaatioon turvaavaa teollisuuden alaa. Fakta! Tänä vuonnako ketjujen harmaat sapluunamallinnukset taipuvat ja tulevat tiensä päähän? Jääkö vuosi 2016 historiaan vuotena, jolloin erikoisosaamiseen tähtäävä ammatillinen koulutus kuopattiin? Ei jää. Ihmiset haluavat edelleen kouluttautua lisää ja tehdä mielekästä työtä – baarimestarin työ on sellaista.

Tyypit – mitä teille tapahtuu ammatillisesti vuonna 2016?

”Valmistun ja uskallan vaihtaa tarvittaessa maisemaa. Alan katselemaan tekemistäni isommalla kuvalla samalla pitäen tekemiseni tasalaatuisena. Tulen syventämään ja soveltamaan oppimaani käytännössä, haluan kehittää työyhteisöäni. Uskallan enemmän ja ammatillinen osaamiseni jatkaa kasvuaan. Panostan parempaan tekemiseen ja otan enemmän vastuuta…”

Varmaa tietoa – tapahtuu vuonna 2016

Asiat halutaan varmistaa viimeisen päälle ja ikärajaa nostetaan väliaikaisesti niin, että alle 70-vuotiailta (”näyttäviltä”) varmistetaan siiderin oston yhteydessä henkilöllisyys.

Pienpanimot saavat ulosmyyntiluvan ja Manninen saa jatkossa olutta suoraan panimolta – markettien ja Alkon hyllyillä makaavat, jo best before -päiväyksen ohittaneet ylihinnoitellut ja toisiaan toistavat IPA:t ja muut ”erikoisoluet” ovat osaltani historiaa.

Aikuisilla on edelleen lupa opiskella esim. baarimestariksi – baarimestarin erikoisammattitutkinto ei kadonnutkaan, vaikka varmana tietona puhelivat. Sen luonne kuitenkin muuttui tutkinnon päivittyessä ja muokkautuessa kaksiosaiseksi: arjen substanssiosaamista + substanssiosaamista joukkoja edestä johtaen – ilman laadukasta valmistavaa koulutusta se ei vaan enää onnistu.

Katajanmarja on katajanmarja ja jälleen trendikäs. Perusjutut ovat perusjuttuja ja (suuri) yleisö kyllästyy koko craft –sanaan satsien ohella.

Asiakkaat ihan oikeasti tietävät ja osaavat enemmän ja enemmän ja sen myös osoittavat, mutta grappaa ei vieläkään tilannut kukaan.

Jotain mystistä tapahtuu Suomen suven (lämpiminä?) kesäöinä ja Lappilaiset baarimestarit pyyhältävät etelän kollegoidensa ohitse Lappilaisuudessa.

Jatkuu huomenna 😉

 

Kuva © Ari Manninen

Vastaa