trendikästä uutta vuotta 2018

trendikästä uutta vuotta 2018

IMG_6418

On jälleen se aika vuodesta, kun taho jos toinenkin laatii ennustuksia tulevalla vuodelle – ammatillisten asioiden listaaminen ja niiden mukaan touhuaminenhan on aina trendikästä, eikö? Meinasin olla hiljaa, mutta enpä malta. Oma lista alan vuoden 2018 trendeistä myöhemmin, mutta sitä ennen pari näkemystä villityksistä & hullutuksista, suuntauksista, joita jotkut sokeasti palvovat. Trendikästä on ottaa kantaa ääneen ja omata mielipide. Trendikästä oli jossain vaiheessa ääneen lausua mielipide ammatillisesta koulutuksesta Baarimestarin eat:n katoamiseen liittyen. Aihe ei kuitenkaan ollut niin trendikäs, että sen puolesta olisi kannattanut taistella. Paljon trendikkäämpää on jälkikäteen itkeä menetetyn perään ja sitä paitsi kaikkein trendikkäintä on nyt olla mukana kehittämässä ”uutta”. – Kurssi tai tutkinto, ihan sama, nehän on sama asia! HÄ!? Trendikästä on…

…vääntää ja huutaa tilavuusprosenteista, sivistyksen saapumisesta suomalaisiin ruokakauppoihin ja valvontatarpeen ja holhoamisen poistamisesta. Trendikästä ei ole tarttua esim. faktaan, että anniskeluun liittyen vuorovastaavan erityiset pätevyysvaatimukset poistuvat ja 16 vuotta täyttänyt saa anniskella vuorovastaavan valvonnassa. Eikö yksi alan trendeistä ole, että kuluttajat haluavat kentälle nimenomaan koulutettua henkilöstöä, ja todellisia substanssiosaajia, vastaamaan huutoon? Eikö koulutetusta porukasta ollutkaan pula? On trendikästä laatia perehdyttämismanuaaleja ja laittaa ns. ”mapit kuntoon”, mutta kuka perehdytti ja valvoi? Eipä tälläkään kertaa juuri kukaan, vai…

On trendikästä pelastaa maapallo vaikkapa paperipillien avulla, baari baarilta – jos maapallo olisi oikeasti haluttu pelastaa ja kestävä kehitys koettu oleelliseksi ja tärkeäksi asiaksi meidän alan arkea, niin sehän olisi tehty jo aikaa sitten, eikö? Nyt se kuitenkin on trendikästä ja mainio myyntikikka vaikka peli onkin jo menetetty. Vastuullisuushan on ollut jo niin kauan trendikästä joka tasolla, että ainakin sanana se on menettänyt merkityksensä, vai..!?


Ja se ennustus vuodelle 2018, niin hyvässä kuin pahassa…

Kukaan ei enää jatkossa juo kolmosolutta vaan kaikki juovat nelosolutta. Lager häviää pikkuhiljaa ja kaikki nauttivat IPA-oluita, joiden kohdalla se kuuluisa balanssi on vain kaukainen…

Ravintolasta vähittäismyytyä lonkeroa ei avattukaan vielä kyseisen ravintolan tuulikaapissa, vaan naapuribaarin ulkotarjoilualueella, joka oli yhteinen kenen kanssa – miten se oikein meneekään? No, valvoahan ei tarvitse…

Tequila valloittaa jälleen kerran koko maailman, Suomenkin…

Baarimestarit luovat trendit – kuluttajilta ei kysytä. Kaikki kuluttajat läpi Suomen haluavat juomiinsa makua antavia kukkia ja molemmin puolin tiskiä puhutaan intohimoisesti mustikoista, puolukoista, signature-jutuista ja kaikesta muusta hauskasta uudesta…

Systeemi ”hoksaa”, että ei se elinkeino hoitanutkaan hommaa meidän koulutuksen järjestäjien puolesta. Kaupalliset alan toimijat alkavat kouluttaa omiin tarpeisiinsa ja viralliset tutkinnot alkavat menettää merkityksensä…

Jokainen alan myyntitöissä toimiva tuntee (ja ymmärtää) edustamansa yrityksen liikeidean, toimii sovitun palvelukulttuurin ja jo mainitun liikeidean mukaisesti. Sama tyyppi osaa avata mm. seuraavat käsitteet, joita intopiukeana ääneen viljelee: meillä on laadukas tuote, meillä on hyvä palvelu, meillä käynti on elämys… – tai sitten vaan lopetetaan valehtelu, itselle ja asiakkaille.

Elinkeino pistää pelimerkit ojennukseen ja luo tienaamisen kannalta hyvät edellytykset. Alasta tulee jälleen haluttava ja kitinä työvoimapulasta loppuu – win win.

Suomalainen baarityöntekijä ja baarimestari ovat rinta rottingilla ylpeästi suomalaisia. Lopettavat muualla tuijottelun ja Suomen rajojen ulkopuolella olevan ja tapahtuvan ylistämisen. Ymmärtävät ympärillä olevan ja antavat alkusysäyksen, ehkä jopa maailman laajuiselle trendille – jos kuluttajat ottavat sen omakseen. Baarimestarilta baarimestarillehan on jo nähty ja koettu…

https://propalkinnot.fi/finalistit/jarno-kallio/

Lumi tulee maahan ja jossain vaiheessa päivä taas pitenee – fakta!

Tiedän – ennustaminen on oikeasti vaikeaa ja satiiri on taitolaji, yritin 😉 Erinomaisen rauhallista & rentouttavaa Joulua, ja aikanaan hyvää Uutta Vuotta ja menestystä!

Kuva © Ari Manninen