puutteellista fiilistä metsästämässä

puutteellista fiilistä metsästämässä

Vuosi 2018 käynnistyi baarimesujen osalta mallikkaasti, vaikka vuoden ensimmäisen tietopuolisen lähiopetusviikon ensimmäinen vieraileva asiantuntijakouluttaja jäikin pöpön kaatamana punkan pohjalle potemaan. Aktiivinen myyntityö ja huippumyyjä – jollaisessa roolissa jokaisen baarimestarin tulisi olla. Työpistesuunnittelu ja opiskelijoiden omat työpisteet, miljööt ja yritykset livenä. Lopuksi tiukkaa näkemystä viinistä baarin juomatuotteena Immosen Katan (Winestate) toimesta – siinä viikon isot otsikot…

Mikäpä sen hienompaa kuin alan tyyppi – esim. baarimestari – joka ymmärtää oman roolinsa. Tuntee yrityksensä liikeidean ja palvelukulttuurin, osaa avata palvelun, laadun ja jopa elämyksellisyyden, ei lintsaa ja aina lähtee, ymmärtää lukuja ja ne kiinnostavat, tietää miksi on olemassa – mitä minulta odotetaan…

Kun sen näkee livenä ja jonkun muun silmin ja ääneen sanomana – sen jälkeen oma työmiljöö ei enää ole entisensä. Omin silmin sokeutuneena kaikki saattaa olla kunnossa ja lähes loistavaa, mutta – niinpä, joskus jonkun toisen pitää uskaltaa sanoa asiat ääneen. Toki on paikkoja, joissa asiat ovat mallillaan ja ratkaisut perustuvat ammatilliseen näkemykseen ja faktoihin, mutta ihan liian usein mm. nämä jutut tulevat (edelleen) vastaan, niin nytkin. Puutteellinen ergonomia ja turvallisuus, roskisten sijoittelu, yleinen keskeneräisyys ja yrityksen tarjoama ”puutteellinen fiilis” (kuten joku näppärästi asian sanoiksi puki), backbaarin tuotesijoittelu… Vierailut muiden työpisteillä ovat enemmän kuin avartavia. Jo pelkästään se, että hoksaa kuinka erilaisissa ympäristöissä ja pensseleillä kollegat tekevät työtään, on sitä kuuluisaa ammatillista pääomaa pankkiin. Puhumattakaan, siitä kuinka erilailla asioista ajatellaan kulman takana – mutta sehän onkin jo sitten se kaiken mullistava liikeidea, jollaista vielä ei ollut nähty ja koettu 😉

Mielenkiintoista ja paikallista. Piki & Noki, Lumi & Pyry…

 

Viini – mitä ja miten myydä, baarissa. Tarvitaanko viiniosaamista ylipäätään baarissa? Haluatko (osaatko) palvella asiakasta myös viiniin liittyen – oletko viinien suhteen vastaanottavainen vai onko elämä ja ammatillinen näkemys vain ja ainoastaan yhtä cocktailia? Tiedätkö mistä yrityksesi viinit tulevat ja kenelle on oikeus tehdä valintoja? Tukku vai maahantuoja – molemmat? Kannattaako keskittäminen?

Jos viini alkaa kiinnostaa, niin mitä seuraavaksi – entäpä jos asiakasta. Mistä se asiakas vahvistaa sen pienen haisun? Sinulta, monipuoliselta juomatuoteammattilaiseltako?

Onko viini balanssissa? Mitä se oikein tarkoittaa ja mistä sen tietää? Säilöttäväksi vai juotavaksi, kierre- vai luonnonkorkilla – 5-10% ja niin mitä? Kissanpissaa vai herukkaista raakaa mangoa? Tanniineja & punaista lihaa…

 

Triviaa – mikä viinin valmistukseen käytettävä rypälelajike muistuttaa kaikkein eniten syömärypäleitä?

 

Kun lähdetään baariin, niin kuka määrää – miten tuo liittyy viiniin?

 

Mikä tekee chardonnaysta ihanan joviaalin? Mikä tekee viinistä mielenkiintoisen? Mitä viiniä happamille marjoille? Niinpä, ei todellakaan helppoa…

 

Tummaa marjaa ja orvokin vivahteita…

 

Vegaaniviini – ja mitähän se oikein tarkoittaa?

 

Tarjoathan baarissasi vaihtoehtoja viiniin liittyen – mutta et liikaa?

 

Jep – vuosi on avattu ja vauhti on kova. Niin, siellähän on imussa tulossa toinenkin viime vuonna opintonsa aloittanut baarimestarin eat-porukka. Yhä lisääntyvää kiirettä pitää, ja nimenomaan juomatuotteen ympärillä, vaikka substanssikoulutukselle tässä muodossa ei kansallista tarvetta enää ollutkaan…

Kaamos on virallisesti nujerrettu, ja lentsukin kohta. Jatkuu jälleen viikolla 8, jolloin luvassa mm. vieraita aina Italiasta asti…

Kuvat © Ari Manninen