kirjoitettua vai..?

kirjoitettua vai..?

Mesujen viikko päättyi Mikko Pietikäisen (Norex Selected Brands) vetämänä. Ohjelmassa oli pikku muistutus oman aktiivisuuden merkityksestä esim. tuotetietouteen liittyen, asiaa ginistä ja paljon syvällistä baarimestarin roolista. Ääneen kysyttiin mm., että millainen se baarimestarin sosiaalinen vastuu on ja ketä kohtaan?

Kyllähän tämä porukka alkaa olla valmis, niin se vaan on. Tekniset jutut, sen kuuluisan taitopuolen, oppii kuka vaan jos haluaa ja on valmis osaamistaan työstämään. Ylivertaisen tiedollisen pääoman saa hankittua, jos vaan haluaa ja on valmis oikeasta paikasta etsimään ja omaksumaan. Mutta entäpä se ammatillinen ymmärrys, joka on sitten loppupeleissä se juttu, joka erottaa maijat & mikot mestareista? Jos ajatellaan vaikka tätä porukkaa, niin ero siihen hetkeen, kun opinnot aikanaan aloitettiin, on huima. Porukka yksinkertaisesti on tajunnut jutun juonen ja sisäistänyt oman roolinsa baarimestarina. Ympärillä oleva ja työskentelyn nyanssit aukeavat nykyisellään mukavan helposti. Ammatillinen marssijärjestyskin on ymmärryksen myötä muuttunut, kun oma näkemys on kehittynyt ja tekeminen alkanut keskittyä olennaiseen. Ilmassa on hyvää pöhinää ja uskallusta – nyt se alkaa olla sitten enää itsestä kiinni kuinka pitkälle haluaa. Miten se meni? Tieto lisää tuskaa ja ymmärrys kiukkua 😉

Tietynlainen haikeus alkaa iskeä, sillä tämän porukan kanssa on naurettu paljon. Kaikki on vaan ollut jotenkin niin helppoa, vaikka kuten aina, on tätäkin porukkaa pikkaisen pitänyt tökkiä – substanssiosaajilta on kuitenkin lupa vaatia, enemmänkin, ja koko ajan.

Vielä kokoonnutaan kerran ja tietopuoliset lähijaksot olivat siinä. Samalla oven avauksella kun tämä ryhmä poistuu tulee vielä yksi tilalle, kun toinen viime vuonna opintonsa aloittanut baarimesuporukka jatkaa opintojaan – ja kuka sanoi, että baarimestareita ei ole, baarimestariksi ei haluta ja heitä ei enää tarvita. Tuo jälkimmäinen porukka onkin sitten järjestyksessään meidän 10. (vuodesta 2007). Niille tulevaisuuden mesuille, joille systeemi ei enää (juuri nyt) suo mahdollisuutta kouluttautua tässä muodossa, voisin todeta, että kärsivällisyys on hyve. Uskaltaisin melkein lyödä vetoa, että tämä tutkinto ”keksitään” hyvin pian uudestaan.

Kiitos Mikko ja Norex Selected Brands – aina yhtä laadukasta ja selkeää. Enemmän kuin antoisaa, kun asioista puhutaan niiden oikeilla nimillä ja näkemys perustuu siihen kuuluisaan ”been there, done that, got the…”. Noita todellisia kokonaisvaltaisia ammatillisia näkemyksiä kun ei todellakaan ole olemassa liikaa. Jatketaan aikanaan tuon toisenkin porukan kanssa.

Vanhojen kanssa se on huhtikuuhun…

Kuvat © Ari Manninen