arpia ja kunniaa

arpia ja kunniaa

Onhan se aivan mahtavaa, että kaiken tämän myllerryksen – joka taholla – aikana on vielä juomapuolen toimijoita, jotka kokevat tärkeäksi jalkautua jakamaan osaamistaan alan oppilaitoksiin. Ennenhän tämä oli tietyllä tavalla sitä tärkeäksi koettua ”arjen rutiinia”, mutta ei enää. Nöyrä kumarrus teille, jotka edelleen ajattelette sen olevan olennainen osa alaa ja näiden enemmän haluavien ja sitoutuneiden tyyppien ammatillisen osaamisen ja ammattiylpeyden kehittymisen kannalta enemmän kuin tärkeää. Markku kävi jo, nyt flygari ja stoge toivat kaunotukkaisen viikinkien jälkeläisen betoniskutsista spöijaamaan folkkaa. Ounasjokikin mylvähti ja veti hetken pesukonemaisesti mikrokuituja pöllyttäen, kun maksakoukut alkoivat napsahdella. Kuntta pölisi, sorretun voima jylläsi ja luonnon laksatiivit liikehtivät. Tervetuloa Nikkanen! Jep, puhutaan vaan viskistä ja karhunnahkoista. Pitääkö se kumartaa ja kunnioittaa ennen kuin sitä viskiä voi juoda!!? Onko viskillä tunteet? Kuka sen tiskin molemmin puolin tekemistä rajoittavan viskidoktriinin muka laati ja meille opetti – onko semmoinen oikeasti olemassa? Mistä sie oot muuten pois…

Haluan tietää kaiken viskistä – niin useasti kuultu toteamus ja päämäärä. No, nyt sitten tuli aiheeseen liittyen koko laidallinen ja varsin räyhäkästi. Toivottavasti mieli ei muuttunut. Viski ja viskistä, suuria tunteita ja eliniän kestävä matka, joka tuo mukanaan koko ajan uutta.

Tiedän jo kaiken – tiedätkö muka? Montako tislaamoa esim. Skotlannissa on nykyisellään ja mihin perustuu uusien syntyminen? Hiiva viskin valmistuksessa – alkoholia vai makua vai..? Hyvä viski = hyvä raakatisle + hyvä tynnyri + dokumentointi? Miten se kaikki alkoi – jo Kreikan Antiikissa tislattiin, mutta mitä? Tislaaminen – sinisestä kirkkaaseen, eikö? Kauanko jenkeissä tisleen pitää ”maata” tynnyrissä, että sitä voidaan kutsua viskiksi? Kannattaisiko etsi sanaa ”Straight” – miksi? Epäviski, mitä tarkoitat? Orastava valmistuskulttuuri, ei perinteitä, mutta paljon rajoittavia kahleita – mistä tuotantoalueesta puhutaan? Nouseva trendi jossain: 30-30-40 – se vaan on viskiä. Mistä johtuu tammen ”isku”? Mikä määrittää tuotantoalueen – tislattiin siellä ja kypsytettiin tuolla ja vietiin sinne, missä valmistettu? Ensin 12 vuotta tynnyrissä ja sitten suodatetaan kaikki kiva pois – mistä puhutaan? Tynnyri, joka on valmistettu eri tammilajeista? – Ei semmoista ole olemassa, onko muka! Miksi viskipulloissa muuten on hassuja hologrammeja? Onko se kikkailua vai…

Mitä mitä mitä…

Tammi kaadetiin ja reilun sadan vuoden päästä kaatamaan uudestaan. Puu kaatui, asiat dokumentoitu, tynnyrinä – ja tähän kaikkeen meni kuinka kauan aikaa? Kun tammilankun kosteuspitoisuus on n. 17%, niin..!!!? Double digit – whaaaaaat? Mitä muuten on ”over age”, mitä tarkoittaa ”monkey shoulder”? Keskityitkö suutuntumaan? Keltaista vai punaista viskiä – mitä tarkoitat? Vapautta vai vaniljaa? Milloin se ”viattomuuden aika” loppui – 2008? Miksi viski muuten pakotettiin tynnyriin – mitä tarkoitat? Ja missä kulmassa? Mitä jos jenkit saisivat käyttää tynnyreitään useamman kerran!!!!?

Komia mikroilmasto, jossa varmaan tulisi hyvää viskiä – missä ollaan? Sitä savuisemmaksi muuttuu, mitä pohjoisemmaksi mennään 😉 Kulttuurisidonnaisia lääkemäisiä juttuja. Hylly täynnä samoja tuotteita, mutta eri makuprofiili – onhan? Miksi?

Papan kämmeneltä nautittua kivikovaa toffeeta, lötkö muovituoppi ja ohilentävä kivitiira ja iloisia annoksia…

Loimulohi & Islay. Laku ja salmiakki läsnä – läsnä myös… Uskotko jo tänään huomiseen, pitäisikö? Onko (oliko) olemassa suunnitelma B?

Kuinka palvella asiakasta hinnoittelulla? Hinta alemmaksi, että saadaan se ”läyhy” pullo avattua. Pari kolme annosta ja hinta vaateriin. Hinta jälleen alemmaksi, että saadaan ”pullon pohjat pois” ja uusi tilalle. Nerokasta – Kiitos! Ja tuotteen hyllyikä oli?

”Kun skutseja ei ollut, niin vedettiin turvetta tontista…

Löytyykö baarisi valikoimasta ns. loputtoman huvin tuote? Tasalaatua vai laatua jota tasoittaa? Lyhyt kaula ja leveä niska – jotain tekemistä tislaamisen kanssa!?

Miksi matkit? Mikä käsilaukku se sulla siinä? ”Do or not do, there is no try!” Off note – mikä, kuka? Sinä?

Nonni – Tattis! Olipahan aikamoinen päivä. Asiantuntijuus tarttuu ja innostaa – näin kävi jälleen kerran. 10 pistettä ja papukaijamerkki, ehkä jopa kiiltokuva. Iso Kiitos Söör Nikkanenja Edrington Finland – kun kävit jakamassa ainutlaatuista tietämystäsi. Porukka otti kopin ja ajatus viskin ympärillä aloitti jalostumisensa. Mieli avartui, matka alkoi ja viskidoktriini lensi silppurin kautta skut… korjaan mettään – osa 2 pian. AYE ! 😉

Kuvat © Ari Manninen