miksi (ihmeessä)?

miksi (ihmeessä)?

Tuttu pyramidi, mutta edelleen tuo tulokulma on uusi. Vieraana Altia Akatemian lähettiläs Mikael Karttunen. Katu-uskottava laadukkaamman tekemisen lähettiläs ja baarimestari, joka menee syvemmälle. Itse asiassa niin syvälle, että kuulijat ei sitä heti ymmärrä. Ja näin kävi jälleen, jos on baarimesuporukan ilmeitä uskominen. Hetken se vie ja sitten se aukeaa – jos niin haluaa. Onhan nämä päivät melkoista temmeltämistä tyyppien pään sisällä, mutta niinhän sen pitääkin olla. Kurssit, joilla opitaan teknisiä asioita ja ohuesti tuotetietoutta jargonia jauhaen, ovat erikseen. Tämä on vielä hetken aikaa jo olemassa olevaa ammatillista osaamista syventävä luonteeltaan vaativa tutkinto. Niin, mitä se vaatii meiltä, että tuota kuvassa peitettyä palikkaa, jossa lukee baarimestari, ei poisteta pelistä pysyvästi. Mikä on oikeasti työssämme tärkeää ja mikä ei? Miksi kaikki tuntuu nykyään olevan niin kovin lyhytnäköistä? Lähetäänkö vaikka noilla liikkeelle…

Kummasta suunnasta sinä katsot asioita – miltä näyttää? Pitäisikö ihan oikeasti laskeutua sieltä tornista ja katsoa toisesta suunnasta? Kuinka sinä, arvon baarimestari tai juomatuotteen parissa touhuava ammattilainen, vakuutat asiakkaan (vieraan) siitä, että tämä on oikeasti hyvä juttu? Mitä ne vieraat lähtevät ulos kattelemaan? Mitä vieraan ymmärtäminen on – tiedätkö / osaatko vai veteletkö sokkona? Tiedätkö / osaatko, jotta voit tarjota vaihtoehtoja? Jos ei kiinnosta, niin miksi hukata kaikkien aikaa? Sehän on sitten vain kiusallista vaivannäköä…

Aaaa että! Tätä se on parhaimmillaan, kun ruvetaan sorkkimaan ja miettimään työskentelymme ja baarimestaruuden syvimpiä saloja. Eihän suurinta osaa tämmöinen edes kiinnosta, ja tämänkin postauksen lukeminen jää tähän, mutta nämä ovat niitä juttuja (näiden ymmärtäminen), jotka erottavat jälleen kerran jyvät akanoista. Toisinaan hyvinkin ylimieliset nopealiikkeiset näennäiset osaajat todellisista nöyristä ammattilaisista, niistä mestareista ja pro –tyypeistä.

Kuinka baarimestari (sinä) toimii? Mitä ammattinimikkeen taustat määrittävät ja edellyttävät, mihin ne pakottavat – tietoko se on valtaa molemmin puolin? Pelihän tämäkin joka tapauksessa on!? Miksi asiat menevät tiskillä (arjessa) pieleen? Onko baarimestari (sinä) itse valmis katsomaan peiliin?

Miksi? Mikä on työyhteisösi kehittymisen ja kehityksen jarru? Mitä kun joku työyhteisössä ajattelee näin, niin ajatteleeko muka koko muu organisaatio niin? Miksi me olemme olemassa, mitä me oikein teemme ja…

Ja vielä. Kenen tehtävä on opettaa vieras käyttäytymään? Baarimestarihan määrittää omalla käyttäytymisellään asioita, eikö? Vastattiinko juuri kysymykseen miksi siinä kuuluisassa kohtaamisessa asiat toisinaan menevät kuten menevät. Nostatko itseäsi baarimestarina muiden kustannuksella – mitkä ovat baarimestarin ”kuoleman synnit”?

Eikä loppunut vielä. Mitä sinä (baarimestari) määrität katseellasi? Niinpä! Rakkautta vai välinpitämättömyyttä? Mistä se johtuu, että Manninen valitsee marketissa aina tietyn kassan ja kiertää tietyt? Sama ilmiö toistuu myös baarissa, silloin harvoin kun enää käyn, jos ei sitten olla todella hyvässä seurassa ja se on ihan sama – onko se ihan sama silloinkaan? Mitä jos se asiakas tajuaa, niin hyvässä kuin pahassa…

Eikä tässäkään vielä kaikki. Onko baarimestari automaatti jonka nappia asiakas painaa – oletko sinä? Mitä se ihan oikeasti vaatii sinulta, alan koulutukselta ja koko alalta, että baarimestari –palikkaa (lue todellista substanssiosaamista) ei tuosta aloituskuvasta poisteta. Sehän on kuitenkin se ainoa jonka siitä voi poistaa ja homma jatkuu?

Kiitos Mikael ja Altia. Olipa se taas aikamoista ja niin virkistävää 🙂 kaiken ”lyhytnäköisen kestävän” joukossa – ja toivottavasti on jatkossakin, vaikka tämä kyseinen tutkinto katoaakin. En tiedä. Ehkä se on ajan henki, kun kaikkeen juuri nyt trendikkääseen tartutaan ja sitä vain raapastaan ohuesti kovaan ääneen sen kummemmin syventymättä, kuitenkin muuttaen. Olen sanonut tämän ennenkin ja sanon jälleen. Baarimestari on vahva sana, joka antaa lupauksen ja takuun laadukkaalle tekemiselle. Miten tulevaisuudessa? Ohjelmoitu 0.2 työtunnin robottihan on aito ja välittävä, ainakin tasalaatuinen käsipari, jos ohjelmointi on onnistunut. Se riittää.

Kuvat © Ari Manninen