welcome to the dark side, again…

welcome to the dark side, again…

What a brilliant week. After Mikael came these two “boys” – a barman and a cocktail guy. Julian Atkinson from Kavalan and good old Mikko Ilves from Diamond Beverages and Craft & Cask. Day`s main topic was Asian whisky – what is Asian whisky? We know it is there and it is more than just Japanese whisky. Japan, India, Taiwan… Tell us more, so we don`t have to guess anymore. And yes they did. Do we know enough now? Well, enough to justify our selection and to give the basic professional info on the matter. I just love it when people still do the good old legwork and share they knowledge and vision live with these “future masters”. Highly appreciated Julian and Mikko, and all of you who come to Rovaniemi to meet our bartenders (specialist qualification). Lets`s go…

Bar trade is a strong business – you can do it or you can`t…

Mitä se japanilainen viski oikein / oikeasti on? Mitä se on nyt 2018? Kuinka monta intialaista viskipulloa aukeaa sekunnissa? Miksi intialaisia viskimarkkinoilla ei näy tuontiviskejä – paikallinen kulutushan on korkeaa. Tuleeko Intiasta oikeaa viskiä? Taiwan? TÄ? HÄ? Mielenkiintoinen case tämä aasialainen viski kaikkine omalaatuisine piirteinen. Tietyt alueet ja tuotteet niin samankaltaisia, kuin miten me viskin ymmärrämme, ja sitten taas jotain ihan erilaista jota pitää kyllä hetki jos toinenkin mutustella.

People make the difference why customers come back – do we really have the customer service anymore? Know your regulars – let`s go back. It`s their home…

It`s that good that you want to eat the glass, even tomorrow…

What`s the difference between Indian whisky and Indian Single Malt whisky?

What the xxxx is happening!!!?

You have memory in your mouth. How to drink it – why it`s so difficult? Who made it so difficult? Water? Teardrop is enough. Blow to the glass and away “it” goes. Blow – 45° – sniff – taste – and welcome to the dark side, again…

Can a barman / bartender talk to costumers / consumers – can you?

Ja kauanko sherry -tynnyreissä? Ei kauan…

Ja mitä / mistä tämä kertoi?

Viskiä ja eksoottisia hedelmiä sellaisenaan – ananasta, papaijaa, mangoa, passionhedelmää… Jep, toimii! Kuka kokeilee livenä ja tekee jotain uutta näillä kulmilla!?

Kavalan Gin – first ones outside the Asia to taste it. Thank You for the honor! Mistä tulee Kavalan -pullon muoto? Taustalla Kavalan Gin, jota porukka pääsi maistamaan ensimmäisinä henkilöinä Aasian ulkopuolella – hieno bonus josta isot kiitokset.

Thank You so much Julian and Kavalan & Mikko and Diamond Beverages 🙂 Training days like this are more than important when you are building your own professional identity and networks. Sharing your knowledge & craft, vision and passion is highly appreciated – learned a lot, again. And the fun we had!! Laughing makes good to you, especially now when everything seems to be so miserable. Life is so much more than just bartending. We`ll keep in touch…

Olihan viikko. Karttunen, Julian ja Mikko ja sokerina pohjalla vielä Kari ja lisää ajatuksen mylläystä ja pelimerkkejä arkeen. Mesujen taival jatkuu näissä merkeissä jälleen tammikuussa 2019, jolloin kylään tulevat Solera, Diageo ja Shaman Spirits – kaiken muun ohessa. Tässä välissä väännetään näyttösuunnitelmia ja annetaan niitä näyttöjä mm. myyntikampanjoiden muodossa. Hoidetaan samalla myös vuoden tärkein sesonki alta pois. Jatkuu…

Round 2 – consumers and full house…

 

Kuvat Pics © Ari Manninen