pitääkö koko ajan luoda uutta?

pitääkö koko ajan luoda uutta?

Baarimesujen vuosi 2019 on jo hyvää vauhtia käynnissä ja opinnot pian loppusuoralla. Vuoden ensimmäisenä vierailevana tähtenä kylään saapui Aatu Ståhlhammar Diageolta. Ja siitähän me jatkettiin mihin aikanaan jäätiin. Paljon puhetta mm. baarimestarin roolista, oman baari perustamisesta ja kestävästä kehityksestä. Ohessa päivitettiin porukan osaamista, ja open myös, vastaamaan juuri tätä hetkeä. Se on sitten ihan toinen juttu, tuleeko esim. raaka-aineiden viilaaminen käymisen avulla jäämään arkeen, vai onko kyseessä samanmoinen hetkellinen tuulahdus ja tekemisen muoto kuin esim. molekyylimixologia aikanaan – vaan mielenkiintoista oli. Keittiöönkin kerittiin pöllimään asioita kokeilta, enkä nyt tarkoita kattiloita ja pannuja. Aatu, mitä olet mieltä. Onko siinä oman baarin perustamisessa nykypäivänä mitään järkeä?

Eikä se tuohon yhteen kysymykseen jäänyt. Oma yritys – miksi? Riittääkö oman baarin suhteen pelkkä idea ja kova tekeminen? Liiketoimintasuunnitelma, kohtaavatko numerot, muita muuttujia, mitä markkinoinnista, miten pitkälle pitää laskea ja katsoa? Pitääkö yrittäjyyttä, ja niitä kirottuja lukuja, muka opiskella – pitääkö niitä muka ymmärtääkin? Eikö se menekään, että meikä avaa baarin puolen vuoden kuluttua ja alkaa vuolla kultaa, hopeaa vähintäänkin. Ihan oikeasti osaat ja tiedät, ymmärrät ja viitsit – olisiko se siinä? Resourceful bartender!!?

Asiakas on valmis maksamaan ja luksus muuttaa muotoaan, mutta mikä sitten nykyään tekee esim. tuotteesta premiumin? Kuinka saada asiakas ottamaan 30 euron tuote, kun vieressä olevan saisi 6 eurolla – kenestä kiinni?

Mikä kaikki lähtee baarimestarista itsestään – oletko koskaan ihan oikeasti pysähtynyt miettimään moista? Mitä ovat omat arvosi, johon pohjaat oman tekemisesi, entä edustamasi yrityksen? Onko lähituote aina ekologisin tuote? 1% = 11% – tarkoittaa mitä? Jep, muovipilli mukissa on pahasta, mutta miten esim. huoltamattomat laitteistot ja valskaavat kylmäkaapistot? Kun katselee ympärilleen, niin… Energy – waste – community…

Asioiden pitää maistua, mutta onko jokin liian kovalla? Puhutaanpa siitä kuuluisasta balanssista. Miksi pitää, on pakko, tehdä jotain eksoottista? Hydrosols, fat washing, fermentation, kefir…

Olihan jälleen tykistystä – meni nopsaan ja lepposasti, ja porukka kuunteli ja omaksui. Isot Kiitokset Aatu ja Diageo. Ensinnäkin täysin uusista näkökulmista ja tekniikoista jo kaikkea nähtyä ja kuultua tukemaan ja haastamaan. Ihan varmasti mielessä myllertää, mutta niinhän sen pitääkin mennä. Moni asia jalostuu pienellä viiveellä oman ammatillisen identiteetin kasvaessa. Se on hieno hetki, kun oikeasti alkaa hoksata ja pystyy perustelemaan tekemisensä turhia jaarittelematta, saatikka, että alkaa suodattaa ja uskaltaa. Mukava oli myös saada kasvot edustamallesi yritykselle – nyt tiedämme kuka ja mistä löytää. Jatketaan!

Kun Sööri katosi nelostien pimeyteen, tuli vastakkaisesta suunnasta jo seuraava vieras…

Kuvat © Ari Manninen