sihisi hississä

sihisi hississä

Historiaan jäävän cocktail boxin isä Virran Jani (Cocktail Company) ja laadukkaan juoman ilosanomaa, oli sitten kyseessä tisle tai juomasekoitus. Baarimesut palasivat kotipesään, eivät tosin kaikki, mutta riittävän usea. Osa jäi kotiin potemaan vuotavaa nenää, osa on jo valinnut uuden polun. Ne, jotka paikalle pääsivät, saivat parin päivän aikana koko laidalta kannattavaa hinnoittelua, katteita, cocktaileja ja yrittäjyyttä. Höyryjäkin päästeltiin, sillä kyllähän korona on väsyttänyt kaikki, niin alan kuin yksittäiset puurtavat käsiparitkin. Mutta taas mennään. Cocktail – pelottava tekemistä rajoittava synonyymi (kirosana?) juomasekoitukselle vai suoranainen mahdollisuus…

Perustanpa baarin, eikö!! Kuinka herättää mielenkiinto ja mistä löytää oikeat, sitoutuneet ja samanhenkiset henkilöt ympärille perustamatta heimoa kuplaan. Oma baari, oikeasti? Vinkki – kannattaa osata aika paljon erilaisia asioita ja jossain vaiheessa oikeasti hallita yrittäjyys.

Paljonko tarvitaan viiniä yhteen brandy -litraan?

Yksittäinenkin cocktail on haastava, puhumattakaan siitä, kun niitä laitetaan peräkkäin paperille listan muodossa – kuinka monta? Niin, kun tuijotat puhdasta paperinpalaa ja pitäisi luoda jotain uutta. Mitä cocktail nykyään oikein tarkoittaa ja ennen kaikkea miten kuluttaja (tunnetaan myös asiakkaana) sen ymmärtää – ymmärtääkö? Kuka niitä cocktaileja oikein tilaa ja nautiskelee? Voiko cocktaileilla rikastua, pärjätä?

Pidät vaan huolen, että kaikki on aina ns. tikissä – helppoa?

Mikä on hyvä kate% juomasekoitukselle? Prosentteina vai euroina? Paljonko hintojen nosto eurolla tai parilla tekee kuukaudessa? Missä menee hinnoittelun kipukynnys? Mihin hinnoittelusi perustuu? Teetkö ihan kaiken itse – kannattaako (voiko) omalle työlle laskea hinta?

Paljonko kanta-asiakkaasi käyttävät rahaa – tärkeitä? Onhan teillä kantiksia, onhan – enemmän kuin yksi?

Cocktail -catering on parhaimmillaan oikeasti hyvä business? Hajulla? Nykyiset anniskelumääräykset muuten mahdollistavat aika paljon uudenlaista ja innovatiivista…

Pre batch vai not to pre batch – kas siinäpä jälleen pulma…

Eihän kukaan pakota sinua tekemään jotain?

Kiitos Jani ja edustamasi tahot. Arvostamme suuresti avoimuuttasi puhua asioista niiden oikeilla nimillä sen kummemmin draaman kaarta rakentamatta. Se alkaa tuo avoimuuskin olla taitolajimaista katoavaa kansanperinnettä. Rajoittanut ammatillinen mieli natisi jälleen kerran liitoksissaan. Niin, voisihan tämänkin tutkinnon suorittaa tekemällä vain sen mikä perusteisiin ja ammattitaitovaatimuksiin on kirjattu, mutta miksi ihmeessä? Jos tämä olisi elokuva – siltä tämä vuosi 2020 oikeasti alkaa tuntua – niin mestarithan lentelisivät seinien läpi, eikö? Baarimestari – inflaation kokenut puhekieleen pesiytynyt ammatillinen ”termi” (onko nykyisellään vain sana?), joka ei enää sen kummemmin aiheuta edes suuria tunteita, vai jotain, joka edelleen antaa lupauksen laadukkaammasta tekemisestä ja myös lunastaa sen?

Vanhan baarimesuporukan kanssa kokoonnutaan vielä yhdelle lähijaksolle ja sittenhän se on pienellä viiveellä aika aloittaa uuden kanssa. Ei ne baarimesut mihinkään ole kadonneet, mutta niistä osaavista & tekevistä alan käsipareista tulee vielä jossain vaiheessa pula. To be continued…

ps. Tuo otsikko on todellinen sisäpiiriläppä – paikalla olleet tietävät tarinan 😉

valokuvat © Ari Manninen