rennot käjet

rennot käjet

Ja vieraaksi saapui yksi Lapin lahjoista suomalaisella baarityöskentelylle. Paljon on vettä Ounasjoessa virrannut sen jälkeen, kun Jessi vielä tarjoilijaopintoihin ja alkumetrien kilpailutoimintaan liittyen antoi kipakkaa palautetta Karttusen Mikaelille, joka ns. hetkellisesti sössi hänen kisamisat. Mikael – kuinka voisimme unohtaa 😉 Neito innostui, koulutti itsensä ja lähti isolle kirkolle. Jessi, miltä se silloin tuntui, kun suuren maailman rakentava ammatillinen palaute kuului alkuunsa näin – ”Sä sheikkaat ihan väärin, sä stirraat ihan väärin, sä… Tervetuloa takaisin Lappiin Jessi Leivo, Gustav Kitchen & Bar, Rovaniemi. Mikä sinun tekemistäsi ohjaa?

Seuraavassa Jessiä kuunnellessa omiin muistiinpanoihin kirjattua…

Brändäys? Mitä se oikein tarkoittaa ja mitä se merkitsee? Onko esim. pienillä yksityiskohdilla merkitystä? Kirkasta jäätä – käytä. Klassikot kuntoon ja sitten teet paremman version. Millainen se crowd pleaser on? Maku voittaa tekniikan, eikö?

Pääsetkö toteuttamaan itseäsi? Onko sinulla oma näkemys ja palveleeko se liikeideaa, joka maksaa palkkasi? Sinusta se on kiinni, mitä haluat myydä – mitäs sitten kun asiakkaat hoksaavat 😉 Pidä mieli ns. mukana, mutta älä päästä uniin. Erota työ ja vapaa-aika, oikeasti! Siellä kotona on eri ikkunat kuin töissä, eikö? Siinä rupeaa pian toinen minä kärsimään…

Millainen se “paras baari” oikein on? Tiedätkö missä olet? Mikä oli liikeidea ja mitä sinulta odotetaan? Mitä ne alaistaidot ovat? Ajan hengen mukaisesti rentoa vai..? Laadukas mietitty juomatuote – ei liian laajasti ja liikaa, mutta ”kaikille kaikkea”. Peruvarmoja misoja, eikö? Raikkautta ja villejä kortteja kuten poltettuja verigreipejä. Siistiä, selkeää, brändättyä, tarinoita, sesongin mukaan jne. ym. Tuotetietoutta ja taloudellista osaamista, persoonia ja hyviä tyyppejä. ”Kyllä se siitä, ja ei se siitä…

Kiitos Jessi – aivan huippua 😊 Mahtavaa kun myös paluumuuttoa tapahtuu. Jatketaan !

Ja tämä porukka alkaa olla valmis. Aikanaan totesin, että tämä tutkinto (kurssit ovat edelleen erikseen) menee nopiasti ja se on ohi ennen kuin huomaattekaan. Ja niinhän siinä kävi jälleen, vaikka virus teki kaikkensa sotkeakseen aikataulut. Nyt se sitten on teistä itsestä kiinni mille ammatilliselle levelille haluatte nousta – todellisiksi asiantuntijoiksi? Baarimestari, edelleen ammattinimike, jonka pitäisi lunastaa lupaus ja takuu laadukkaalle, läsnäolevalle ja aidolle tekemiselle. Kyllä te vielä maailmalle pääsette ja kerkiätte – tieto.

Menestystä,
Arska

ps. Uusi baarimestari -porukka on jälleen kasassa ja opinnot ovat käynnistyneet, vaikka ympärillä jylläävä tuppaa pikkasen sekoittamaan tätäkin palettia. Joku muuten sanoi, että baarimestarikursseilla ei opeteta tiettyjä asioita – järjestääkö joku vielä baarimestarikursseja? Tutkinnothan ovat sitten erikseen, ainakin pitäisi olla. Ensi viikolla ensimmäinen lähijakso uuden porukan kanssa kasvotusten (aivan mahtavaa!!) ja ohjelmassa mm. ne kuuluisat ilmeet, eleet, sanat ja sävyt – ja vielä huippuesiintymiskouluttajan, joka tuntee tutkinnon perusteet kuin omat taskunsa, vetämänä. Tarinoita oppii ihan varmasti kertomaan, aivan kuten kirjoittamaankin, jos vain haluaa. Luovuutta ja uteliaisuutta pystyy ruokkimaan ja opettamaan – jos niin halutaan. Vieraanvaraisuuden pystyy (täytyy?) helposti opettamaan – toisilla se tulee luonnostaan. Aitoa karismaa joko on tai ei – sitä ei saa hyllystä tai…

Kuva © Ari Manninen