kyllä, se on juuri niin…

kyllä, se on juuri niin…

Mesujen arjen puurtamiseen toi mukavan piristyksen vieraaksi saapunut Immosen Kata Winestatelta. Aiheena viini ja sen rooli baarin tuotteena. Miksi viiniä ylipäätään tarvitaan baarissa? Kenelle tarjotaan ja mitä? Kuten Kata sanoi, niin vielä parikymmentä vuotta sitten viineillä ei juurikaan ollut roolia esim. baarimestarin koulutuksessa, mutta nyt on toisin…

Baarin viinivalikoimalla voi olla suurikin merkitys asiakaskäyttäytymiseen – kuka ostaa viiniä baaritiskillä? Myös asiakkaiden tietoisuus siitä mistä he pitävät on tärkeää, sillä baarissa halutaan nauttia sitä mistä oikeasti pidetään. Mistä pidän ja mistä sitä saan? Siinäpä muutama ohjenuora kun aletaan miettiä viiniä baarissa. Faktahan on, että valinnat tehdään nykyisin paljon tietoisemmin. Millainen on asiakaskuntasi ja minkä tyyppinen viinivalikoima voisi olla – vastaako tarpeisiin? Tarpeeksi vaihtoehtoja, mutta ei liikaa, sillä kaikkien miellyttäminenhän on lopun alku? Rakentaako asiakas minä -brändiään juomatuotteen kautta?

Millainen viinivalikoima mihinkin paikkaan esim. laadukkaaseen baariin – ja laadukas baari tarkoittaa suomeksi mitä? Montako valkkaria, montako punkkua, montako kuohuviiniä, mitä väkeviä viinejä ja miksi? Erityylisiä valkkareita, erityylisiä punkkuja jne. – eikö? Rapsakkaa kuivaa vs. pyöreää hedelmällisyyttä. Jotain tuttua ja turvallista – eikö olekin hullu tunne, kun olet asiakkaan roolissa ns. ”ihan kujalla” juomatuotteeseen liittyen etkö ymmärrä näkemääsi ja lukemaasi. ”Hmmmmmmm, mitähän sitä…

Eikö ne kaikki kuoharikorkit ole samanlaisia!!?

Mitkä ovat viinitrendit juuri nyt – tiedätkö – meillä ja muualla? Mitä kautta ja miten viinitrendit tulevat Suomeen? Mitä viiniaikakautta Suomi elää, entäpä Eurooppa – eri aikaa kuin Suomi?

Kuinka hyödyntää viinien maahantuojia, maahantuojia yleensäkin? Kenen kanssa edustamallasi yrityksellä on sopimukset tuotteisiin liittyen? Mitä tuo hyöty sopimuksesta maahantuojan kanssa voi olla? Rahallista hyötyä, mutta myös apuja – tarkoittaa mitä? Kuka tekee sopimukset ja millaiset? Tunnetko juomatuotteisiin liittyvät sopimukset ja hyödynnätkö niitä? Elätkö tässä kohtaa vanhassa vai uudessa maailmassa? Perusjuttuja ja jokaisen baarimestarin arkea, ainakin pitäisi olla, vaikka omat kädet olisivatkin sidotut moniin asioihin liittyen. Baarimestarin ammattinimike – pystyisitkö toiminaan bar managerin roolissa? Pystythän?

Kysymys kuulu seuraavasti: palaavatko kulutustottumukset koronan jälkeen entiselleen vai ollaanko meneillään olevan aikana totuttu kotona niin paljon parempaan, eikä vain tuotteiden osalta, että vähempi ei enää ”yössä” riitä?

Näitä juttuja ei etänä opita. Sabrage (Sabre à Champagne) – baarimesun perusosaamista ja uskallusta. Helppoa ja turvallista kun oikeasti tiedät mitä teet. Jäähdytä, liu`uta päättäväisesti ja pidä mielessä, että jokainen pullo on yksilö ja kaikkia pulloja ei sitten avata tällä tekniikalla. Ja nimi lootaan – perinteet jatkuvat…

Mitkä ovat sinun vihreät valintasi? luomua, biodynaamista, vegaanista, kestävän kehityksen mukaista, reilua kauppaa, hiilineutraalia, ekologisista pakkauksista. Mitä ilmastonmuutos tuo mukanaan – paineita laatuviinien tuottajille?

Värihän on vain lupaus, mutta viinien osalta – mitä väri kertoo? Ja mistä sen tietää, että viini on kunnossa? Ja mikä rypäle millekin ruoalle ja mitä valkkaria lihalle, sillä kaikkihan eivät voi juoda punkkua. Puhutaanko tanniineista? onko tanniinittomia punaviinejä olemassa – miksi tanniineja tarvitaan?

Etiketistä lunttaamme sen ja loput lunttilapuista – löytyyhän nuo laput työpisteeltäsi? Ethän valehtele, ethän? Joskus höpöhöpöllä pärjäsi, ainakin näennäisesti, mutta ei enää, ei minkään tuoteryhmän tai tuotteen kohdalla.

Kiitos Kata ja Winestate 😊 melkoista tykitystä, mutta niinhän sen piti ollakin. Vetarien pimeydessä omaa pientä myyntityötään tekevät kuplat aukenivat ihan uudella tavalla, puhumattakaan back baarin helteessä jumppaavista pulloista, jotka joku on joskus avannut. Paljon kysymyksiä ja vielä enemmän vastauksia. Kukaan ei puhunut hifistelystä ja hyvä niin – perusosaamista ja sillä siisti, tykkäsit sitten itse viinistä tai et. Jatketaan !!

Se alkoi hiihtolomaviikot ja aurinkokin on jälleen olemassa. Baarimesujen opinnot etenevät, joten mitäpä sitä uhraamaan aikaa ja energiaa johonkin sellaiseen, johon et voi vaikuttaa – puhun ympärillä olevasta isosta kuvasta. Näyttösuunnitelmia ja näyttöjä kehiin. Kesää kohti. Pysytään terveinä ja pidetään ovet auki.

Ne viinipullojen pohjat – mitä niistä. Ai saakeli kun tekivät hyviä juomia kun oli lupa revitellä ja unohtaa kaikki ”ammatilliset rajoitukset”, jotka niin kovin usein…

Kuvat © Ari Manninen