pinkkaa & liitua

pinkkaa & liitua

Flygari roudasi viskijäbän sivistykseen, Rovaniemelle, Lapin Las Vegasiin. Jarkko, Nikkasen Jarkko ja Edrington Finland, ja sitten mennään – kaikki mitä olet aina halunnut tietää viskistä. Viskiä et työssäsi voi välttää ja olettamuksilla ei vaan yksinkertaisesti tässäkään kohtaa pärjää. Viski on Suomen juomakentän voittaja ja ihmiset ovat valmiita maksamaan siitä, joten nyt tarkkana tyypit. Pesuohjelma on pitkä ja vaihtoehtoja on valittavanasi monia, mm. nämä: touhuaja, selviytyjä, ammattilainen, pro, asiantuntija – itse määrität minkä valitset.

Kuinka pitkä pätkä back baaristasi on viskiä, niinpä! Se ensimmäinen kysymys kuuluukin, että montako viskiä normibaari tarvitsee?

”Inhimillisen tiedon kasvattaminen on ainoa syy, miksi koulutat itseäsi tällä planeetalla, ja se paras paikka tällä planeetalla on Islay. Tieto on maali, mutta ilman kiinnostusta sinulla ei ole kulkua sitä kohti…

”Miksi ja milloin baarimestarista tulee piinaava? Mikä on sinun suhteesi viskiin? Pitääkö teidät – sinut – pelastaa? Viskihän tekee päivästä kuin päivästä juhlapäivän, mutta mikä on tarpeesi tänään? Elämäsi ensimmäinen viskisiemaisu tuskin oli hyvä, vai oliko? Miten voi kuvailla jotain, jota et ole kokeillut? Levitätkö sinä viskin ilosanomaa? Mitä se viski oikein on ja mitä on Nordic Whisk(e)y? Mitä on mallas, sillä sehän tulee sanana koko ajan vastaan. Mitä on mallastaminen? Mitä on turve, mitä on paikallinen turve ja onko sillä merkitystä, vai turve kuin turve? Tiesithän, että eri alueiden turvesavujen fenolit ovat erilaisia ja ppm suuntaa antava tieto, joka mitataan maltaasta, tisle on sitten erikseen. Niin, ne turvesavujen fenolit tarttuvat maltaaseen ja kantavat läpi koko prosessin.” Näin, aikamoista sanoisi joku, ja sitähän se aina on, kun lauteilla on ihan aito asiantuntija. Tietoa kaadetaan niskaasi ämpärikaupalla ja sen pitäisi vielä tarttuakin. Nyt kun vauhtiin päästiin, niin jatketaan…

”Viski muuten on ainoa alkoholi, joka määrittää lomamatkan kohteen. Viskillä menee lujaa, se elää jälleen kulta-aikaansa. Vaikka et pitäisi viskistä, niin sinun on pärjättävä sen kanssa, fakta. Kuinka päästä lähemmäksi viskiä? Ammatillisesti viski on kova (kovin?) mahdollisuus. Koko ajan liu`utaan sitä kohti, että alkoholin päihdyttävä arvo ei ole se juttu.

”Se on sitä mitä sieltä tynnyristä tulee ja siinä on se magia. Se pyhä tammi on kaikki kaikessa. Lyyristä ja raadollista. Angel`s Share vs. ilmastonmuutos – HÄ? Kumpi määrittää, tislauspaikka vai kypsytyspaikan mikroilmasto muine nyansseineen?

”Kukannuppu, jonka vesitippa avaa, mutta mistä se vesitippa? Mikä muuten avaa baarimestarin? Onko mielipide muka totuus? Vedellä vai ilman? Paljonko vettä – tippa vai kaksi, loraus? 40til% tuote on jo vedellä avattu, mutta miten tynnyrivahvuinen 60til% tuote – sitä vettä, tippa vai kaksi? Lisää vettä tippa tai kaksi, niin se räjäyttää isommaksi. Aina vettä viereen ystävät.

”Miksi Suomessa ei valmisteta turpeista ja savuista mallasta? Miksi Suomesta ei löydy viskitynnyrintekijöitä? Missä ovat palveluntarjoajat? Ohra kallistuu ja sen hinta siirtyy suoraan pullotteisiin – 1000 kilosta ohraa saadaan n. 420 litraa tislettä. Korkit ovat väärässä paikassa, etiketit loppuvat, lasipullot kallistuvat ja harava pyörii. Se kiusaus lyhentää käymisaikaa – viski on oman suosionsa uhri!? Mahtuvatko viski ja tehokas-sana samaan lauseeseen – miksi pitäisi? Markkinat huutavat pää punaisena, että ANTAKAA MULLE SITÄ VISKIÄ, mutta kun ei ole. Mitä se ikämerkintä oikeasti kertoo – heikko, voimakas, aktiivinen tynnyri? Mitä aktiivinen tynnyri antaa – neilikkaa, pippuria, kanelia, tammen tanniineja…

”Mitä jos Line Arm töröttää alaspäin, niin mitä se tarkoittaa? Rysäytetäänkö vai kutitellaanko? Paljonko sitä kuuluisaa kuparikontaktia pistetään peliin? Miksi kupari ja sipulissako sen salaisuus? Milloin leikata tisle – mistä sen tietää, mikä on optimaalinen tisleen vahvuus?

”Pulu vai patsas? Maailmalla baarin viskivalikoima määrittää jäädäänkö vai lähdetäänkö seuraavaan baariin. Viski liikuttaa ihmisiä. Viskiin muodostuu henkilökohtainen suhde. Maailma on epävarma, mutta onko lasissa varmuutta? Suomalaiset muuten ovat ainoa kansakunta, jotka liikkuvat savua kohti. Savu on kiva, savu ei ole pelottava, savu on meidän DNA:ssa…

”Mozart, Vivaldi. Sherrytynnyrikypsytettyjä savuttomia mallasviskejä, pois lukien kulmikas Bach. Miten sherrytynnyreiden käyttö muuten alkoi? Skotlannissa kypsyy n. 35 miljoonaa tynnyriä viskiä, 90% on Bourbon-tynnyreitä. Kuka juo, kuka joi, sherryä? Kauanko menee, kun tammi on kaadettu ja meillä on sherrytynnyri? Paljonko se tynnyri maksaa?

”Muistakaa, että moni kuluttaja haluaa viskimaun, mutta ei upeaa jälkimakua = Blend. Millä viskillä aloittaa tasting, saada se viskin maku? Mallasviskien jälkimaku, matka, joka jatkuu aalloittain. Sijoittaisiko? Viski, vanhat autot & taide, ja nimenomaan tässä järjestyksessä…

”Mikä siitä viskistä tekee eeppisen? Kun se jättää pysyvän painojäljen, kun se on enemmän kuin viski, kun siitä puhutaan, kun se tekee hetkestä vauraan, kun se on niin hiljentävän kaunista…

Jarkko, viskijäbä, ja Edrington Finland – KIITOS ! Jälki jäi, taas…

 

Kuvat © Ari Manninen