luontaisen kaltaisia

luontaisen kaltaisia

Sellaisia ne baarimesut ovat vuodesta toiseen. Niin samanlaisia ja sitten taas niin erilaisia, kuten tälläkin kertaa. Nykyinen ryhmä – mallia 2023 – aloitti opintonsa lokakuussa ja kuluneen peruskuntokauden jäljiltä on aika vetää asiat yhteen ja rauhoittua hetkeksi. Luotetaan hyväksi havaittuun sapluunaan ja perinteisesti Rovaniemelle ensimmäisenä saapui Raittisen Markku ja Äffä. Markun imussa Jokiväylään lennähtivät Frimanin Hannu ja Kumara & FBSK Lappi. Tästä se taas lähti ja lähtee…

Porukoilta kun kyselee heidän kehittämiskohteitaan, toisinaan suoranaisia heikkouksia, ovat vastaukset vuodesta toiseen tismalleen samat: tuotetietous, itseluottamus, luvut, esiintymistaidot ja jaksaminen. No, sitä vartenhan tässä ollaan liikkeellä, että laitetaan kyseiset asiat ns. kuosiin.

Mitä eri juomakategorioilla tarkoitetaan? Mitä se tislaaminen oikein on – mitä tapahtuu? Tislaaminenhan on perusjuttuja, ainakin pitäisi olla, eikö? Ohra on laiskan tislaajan raaka-aine? Miksi ohra, miksi ei peruna? 1 kg ohraa = 5 kg perunaa, nyt tiedätte. Tuotteet ovat kaikki erilaisia, mutta saman makuisia vai samantyylisiä? Kyllä kuluttajat ymmärtävät ja kaikki ei enää mene läpi, vaikka olisi kuinka craft ja small…

Syvää nenää, timantteja, platinaa ja laavakiviä – mitä tarvitaan? Miksi vodka juomasekoituksen pohjaksi – hyvä estradi kaikelle muulle, eikö? Muutamia päiviä ja 200-250 vuotta – Tä? Mitä Wirkkala muuten tarkoitti sulavalla jäällä?

Näin. Räväkästi lähti jälleen liikkeelle, ja niin pitikin. Aikaa on rajallisesti ja asioita paljon. Se baarimestarin ammattinimike ja työn kuva, kun on edelleen niin paljon enemmän kuin glamouria hehkuttava cocktail-sana ja mystiset 1,5cl:n mitat. Drinksukurssit ovat erikseen ja sitä tämä tutkinto ei ole. Kiitos jälleen kerran Make 🤝

Tuleeko asiakas persoonan vai tismalleen samanlaisen tuotevalikoiman, kuin naapuribaarissa, perässä?

Millä energialla olet liikkeellä? Hävisitkö jo kättelyssä ja jos, niin miksi? Tässä se meidän porukka on, kuvassa Hannun kanssa…

Ne vuorovaikutustaidot, ne vuorovaikutustaidot. Ainahan Hannun koulutuspäivä on jättänyt vahvan muistijäljen, mutta nyt tapahtui jotain ennen kokematonta. Koko porukka hyppäsi yhtä aikaa pää edellä sinne kuuluisaan syvään päätyyn, sen kummemmin himmailematta. Syleili koko maailmaa ja jakoi sisimpäänsä enemmän kuin avoimesti. Hetki oli ”one for the memory books”. Jotain, joka sai ”kaiken nähneen ja kokeneen” allekirjoittaneenkin pysähtymään ja taisipa Hannukin kokea jotain uutta. Porukka ryhmäytyi ennennäkemättömän aikaisin ja tavalla, joka lupaa vain ja ainoastaan hyvää vuodelle 2024. Kiitos Hannu 🤝 Kun tyyppien ohjaajatkin elinkeinossa vaikuttavat olevan läsnä ja täysillä mukana, niin eihän tässä uskalla odottaa kuin hyviä asioita tapahtuvan, homman jälleen jatkuessa tammikuussa. Ohjelmassa tuolloin perinteisten isojen otsikoiden; kuten juomatuote- ja raaka-aineoppi, ohella laskentaa eli katteita, hinnan muodostumista ja hinnoittelua, inviksiä jne., sekä aimo pläjäys todellista asiantuntijuutta, kun eräs Nikkanen saapuu sivistämään viskin tiimoilta – luvassa pinkkaa ja liitua, väriliitua…

Ja niitä ryhmän vahvuuksia: asiakaspalvelu, halu oppia uutta ja tulla paremmaksi, nopeus, paineensietokyky, huumori ja intohimo. Eipä mitään uutta tälläkään saralla, joten aletaan sorvata, sillä mahdollisuuksissa vilahtivat mm. esihenkilön asema ja uralla eteneminen, mahdollisuus vaikuttaa ja luoda uutta, asiantuntijuus, verkostoituminen, ulkomaat, yrittäjyys ja se oma baari…

Loppuun erään tyypin ylös kirjaamaa. – Tänään opin ymmärtämään miten arvostaa muita ihmisiä ja heidän kokemuksiaan. Ikinä ei tiedä mitä toinen on kokenut. Arvosta muita ja kohtele heitä kunnioittavasti.

Hyvää Joulun aikaa ja aikanaan Uutta Vuotta kuplien kera !!

 

Kuvat © Ari Manninen