Sain mahdollisuuden osallistua barcelonalaisten sommelieropiskelijoiden kanssa opintomatkalle Sant Sadurni d’Anoiassa sijaitsevalle Gramonan viinitilalle. Gramona on yksi arvostetuimmista cavan tuottajista, vaikka sen noin miljoonan pullon vuosituotannosta cavan osuus ei olekaan kuin puolet. Tilalla on omia viljelyksiä vajaa 50 hehtaaria ja viljeltäviin rypäleisiin kuuluu perinteisten cava-rypäleiden, Xarel-lon, Parelladan ja Macabeon lisäksi esimerkiksi Chardonnay, Gewurtztraminer, Muscat ja Pinot Noir.
Tervetuloa – Gramona entrance
Barcelonan aamuliikenne ei ollut kovin ruuhkaista, minkä johdosta olimme perillä hyvissä ajoin ja saatoimme aloittaa vierailun skoolaamalla lasillisella talon cavaa ennen siirtymistä tiluksille. Vierailumme aluksi hyppäsimme Gramo-biilin lavalle ja tutustuimme talon Riesling-palstoihin. Ajoimme ylös rinteelle, jossa oli valtavat keot kompostia todistamassa talon filosofiaa luonnonmukaisesta ja biodynaamisesta viljelystä. Kierroksemme aikana näimme lisäksi lehmiä, aaseja, vuohia ja strutseja muistuttamassa siitä tosiasiasta, että maanviljelystähän tässä pitkälti on kyse. Tähän vuodenaikaan kuuluu se, että valmistaudutaan alkavaan kasvukauteen, huolletaan tilaa ja rakennetaan tarvittaessa uutta. Nytkin uusien viinipalstojen perustustyöt olivat käynnissä.
Tällä porukalla
Jos tämä ei ole orgaanista, niin mikä!?
Seuraavaksi poikkesimme pienessä kellarissa, joka oli kaiverrettu huokoiseen kiveen, erittäin jyrkkään rinteeseen. Viileässä kellarissa oli paitsi varastossa suuria cava-pulloja, myös erilaisia kompostikokeita. Kellarin alapuolella pienessä laaksossa oli kokeellinen, pienen pieni Albariño-rypäleen viljelmä.
Uuden viinivalmistamon vieressä olevan Macabeo-palstan yhteydessä oli kanala, josta kanat pääsivät vapaasti palstalle tallustelemaan ja syömään köynnöksille haitallisia hyönteisiä. Tämä on luonnonmukaista viljelyä aidoimmillaan, periaatteena korvata kemikaalit luontaisilla menetelmillä. Minun mielikuvani Gramonan luontoa kunnioittavista menetelmistä saivat ainakin vahvistusta kanojen kotkotuksia havainnoidessani.
Viininvalmistamo oli moderni ja siellä oli käytössä nuorempien cavojen valmistukseen koneellisia gyropaletteja, jotka tekevät kuohuviinien valmistuksen ns. perinteiseen menetelmään kuuluvan tanssituksen. Pullotuslinjasto oli moderni, mutta siinä oli silti yllättävän paljon manuaalisia työvaiheita. Linjaston viimeisenä oli rouva omassa yksinäisyydessään pakkaamassa pulloja sellofaaniin.
300.000 litran käymistankki
Tutustuimme myös vanhaan kellariin, jossa esimerkiksi laadukkaimpien kuohuviinien uudelleen korkitus tehdään luonnollisesti käsin. Tämän jälkeen maistoimme talon tuotteista seuraavat: Gessami 2013, Xarel-lo 2012, Imperial Gran Reserva 2007, III Lustros Brut Nature Gran Reserva 2006 ja Gran Reserva 2004. Tastingin jälkeen viimeistään oli selvää, että laadukkaimmat cavat eivät yhtään häviä laadussa samppanjalle, vaikka mielikuvissamme asia ehkä onkin toisin.
Alkon valikoimissa talon tuotteista ei valitettavasti ole kuin kaksi, Xarel-lo 2011 valkoviini ja Imperial Gran Reserva 2007 cava, mutta Vindirektin ravintolavalikoimassa niitä onneksi on useampikin. Suosittelen kokeilemaan!
Kimmo Aho
Jyväskylän AMK
Kuvat © Kimmo Aho