Moscow Bar Show 2011 by Pekka Pellinen

Moscow Bar Show 2011 by Pekka Pellinen

Kautta aikain ensimmäinen Moskovassa järjestetty kansainvälinen baarialan messutapahtuma. Paikan päällä kävi myös Finlandia Vodkan Global Brand Mixologist Pekka Pellinen. Tavoitin Pekan puhelimitse, seuraavassa hänen viimeisimmät kuulumiset, niin Moskovasta kuin maailmalta.

Moscow Bar Show 2011 (27.-29.9.2011)

Kyseessä oli kansainväliset kolmipäiväiset baarialan messut jotka keräsivät reilusti yli 5000 päivittäistä kävijää. Messujen järjestäjänä toimi sama kokenut organisaatio kuin Lontoossa (London Bar Show), josta johtuen tapahtuma onnistui erinomaisesti – tätä voitaneen pitää pienoisena saavutuksena maassa jossa kaikki ei aina mene kuten luulisi.

Vaikka kyseessä olivat kansainväliset messut, niin luonteeltaan ne olivat paikalliset, verrattuna esim. Lontoon tai Berliinin baarimessuihin, sillä lähes kaikki messuvierailijat olivat venäläisiä baarialan vaikuttajia, paikallisia tekijöitä ja kuluttajia. Kansainvälistä väriä messuille toivat luennoitsijat ja kouluttajat eri puolilta maailmaa sekä melkein kaikki suuret tuotemerkit, jotka olivat liikkeellä Brand Ambassadorien voimin – viestitti selkeästi messujen tärkeydestä. Messuilla näkyivät vahvasti suuret tequila- ja rommituottajat. Aasia on jo valinnut konjakin ja viskin. Mitä jos joku kaunis päivä Venäjä ja Itä-Eurooppa valitsevat tequilan ja rommin – kun vodka ei enää olekaan se alkoholi?

Venäjän baariala on ”nälkäinen” ja janoaa kansainvälisyyttä, joten messut toimivat erinomaisena silmiä avaavana väylänä maailmalle. Kuinka paljon koetusta, opitusta ja nähdystä, pystytään viemään elinkeinon arkeen, niin alan ihmisten kuin kuluttajien toimesta, jää nähtäväksi (Moscow Bar Show 2011).

Moskovan baarikulttuuri

Paikallisista baareista löytyy jo paljon taitoa, tosin erot osaamisessa ja luovuudessa ovat suuria. Venäläiset baarityöntekijät voidaan jakaa kahteen kategoriaa; perinteisiin baarimestareihin ja flairaaviin show-baarimestareihin jotka juuri nyt ovat ”kukkulan kuninkaita”. Baarit ovat kivasti sisustettuja ja lähes kaikista saa myös ruokaa hyvinkin myöhään. Ruoka näytteleekin suurta roolia kokonaisuudessa, sillä vain osassa baareista on juomatuote ns. kansainvälistä tasoa. Juomasekoitukset ovat hinnoiltaan Suomen tasoa ja laadukkaimmat löytyvät yksityisten omistamista drinkkibaareista.

Mitä venäläinen juo? Kaiken perustana on vodka. Sitä juodaan sellaisenaan mehujen kera, erityisesti omenamehun. Myös drinkit ovat suurimmaksi osaksi vodkapohjaisia. Asiakaspalvelu ei vielä välttämättä ole ihan sitä mitä se voisi olla (johtuu lähinnä joustamattomuudesta ja pelisilmän puutteesta), mutta paranee koko ajan, jo pelkästään sen takia, että englanninkieltä puhutaan yhä useammassa paikassa.

Mitä tapahtuu maailmalla juuri nyt ja tulevaisuudessa

Lontoo on yhä se paikka johtuen kaupungin baarimaailman luovuudesta ja kovasta kilpailusta joka väistämättä tuo mukanaan uusia asioita – jokaisella baarilla kun on jotain omaa. Tulevat Berliinin messut, jonne koko Eurooppa kokoontuu, kertovat kuitenkin mihin suuntaan ollaan suuressa mittakaavassa menossa.

Makumaailmat menevät yhä lähemmäs ruokaa ja leikittely makujen ja raaka-aineiden ympärillä jatkuu. Juuri nyt käytetään rasvaa esim. pekonista tai voita juomasekoitusten makua (maustavana) antavana raaka-aineena. Voi sopii erinomaisesti viskille – esim. Old Fashioned, ja pekonille löytyy mainio pari basilikasta.

Vanhennetut cocktailit? Valmistetaan esim. klassikkococktail ja vanhennetaan se tammitynnyrissä (n. puoli vuotta). Tämän jälkeen juomasekoitus pullotetaan ja myydään viilennettynä valmistustekniikan kera eli esim. hämmennettynä. Haluaisitteko 3 vuotta vanhan cocktailin – todellista vintagea 🙂

Syksy ja alkava talvi jatkuvat kiireisinä

Pekan ohjelma syksyn suhteen jatkuu kiireisenä. Finlandia Vodka Cupin uudistus, uuden pullon Moskovan lanseeraus, Berliinin messut ja mm. I.B.A.:n Varsovan kokous pitävät tien päällä. Itsenäisyyspäiväkin otetaan näillä näkymin vastaan Kazakstanissa.

Jatkoa seuraa – Pekan raportti Berliinin messuista piakkoin (10.-11.10. 2011 Berlin Bar Convent 2011).

 

 

One comment

  1. Pingback: Moderni baari kansainvälisessä virtuaalimaailmassa » Blog Archive » Moscow Bar Show 2012

Vastaa