Singapore Sling

Singapore Sling

Perkkiön Jussista ei ole kuulunut hetkeen mitään, miehen tie kun on vienyt ympäri maailman kohtuullisen kiireellä aikataululla. Vaan eipä häti mitiä, sillä välissä on keritty istahtaa alaskin ja nauttia raikas virvoitusjuoma maailman valloituksen ohessa. Seuraavassa hänen raportti Singaporesta ja Hotel Rafflesin legendaarisesta Long Barista originaalin Singapore Slingin reseptin ja kuvien kera (kuvassa Long Barin vuoropäällikkö May Balleras Singapore Slingien kanssa).

Klassikot syntyvät itsekseen, mutta pysyvät elossa vain vaalimalla

Klassikkoja ei synny tilaamalla. Ei Sibeliuskaan Finlandiaa säveltäessään tiennyt sen elävän suomalaisen musiikkikulttuurin klassikkona hamaan tulevaisuuteen. Finladian sävelien mukana on kasvanut osa koko kansallisesta identiteetistämme, eikä sen soinnut haalistu kulumallakaan. Tarkoituksenani ei ole kirjoittaa sen enempää kansallisesta identiteetistämme, kuin säveltaiteen historiasta, vaan juomaklassikosta.

Raffles Hotel on yksi maailman tunnetuimpia hotelleja, joka perustettiin vuonna 1887 brittiläiseen imperiumiin kuuluneeseen kauppatukikohtaan Singaporeen. Loistohotellin Long Barissa työskenteli 1910-luvulla kiinalainen baarimestari Ngiam Tong Boom, joka kehitti alun perin naisille tarkoitetun juomasekoituksen, josta muodostui yksi maailman edelleen tunnetuimmista klassikkococktaileista.

Originaali resepti ja niin kovin usein väärin kirjoitetun, toivottavasti ei ymmärretyn ;), baarimestarin nimi

Long Barin baarimestari vääntää päivän mittaan eräänkin Slingin

Juomasekoitus tunnetaan nimellä Singapore Sling. Historian havinan tuntee edelleen kirjaimellisesti, astuessaan alkuperäisessä asussaan säilytettyyn Long Bariin. Katossa heiluvat tasatahtiin nimittäin mekaaniset banaaninlehdistä tehdyt ilmantuulettimet. Interiööri on muutenkin pyritty pitämään mahdollisimman samannäköisenä, kuin baaria avattaessa yli sata vuotta sitten. Myös legendaarinen klassikkodrinkki tarjoillaan juuri sellaisena kuin Ngiam Tong Boon sen aikoinaan laati.

Hauska ja erikoinen yksityiskohta tuossa elävässä baarimuseossa on myös pöytiin tarjoiltavat pikkusuolaiset. Suolatasapainoa Slingien nauttimisen rinnalla pitävät yllä maapähkinät, jotka eivät lopu koskaan pöydistä. Kuten jo toistasataa vuotta sitten, pähkinänkuoret heitetään rennosti baarin kaakelilattialle ja illan mittaan lattia ratiseekin iloisesti tuhansien ja taas tuhansien pähkinänkuorten ansiosta.

The Tiger Lily – uusi klassikko?

Singapore Sling on siis juomaklassikko, joka elää ja voi hyvin niin maailmalla kuin kotipesässäänkin, jota on vaalittu vuosikymmenet. Klassikkojuoma on osa matkailuhistoriallisesti merkittävän loistohotellin elämäntarinaa. Drinkin syntyminen saattoi olla sattumaa, mutta Raffles vaalii huipputuotettaan tarkkaan suunnitellen – vierailu Long Barissa todistaa sen. Pienintäkin yksityiskohtaa myöten henkilökunnan ammattitaidosta ja asenteesta lähtien, drinkkilasien muotoon ja esillepanoon, on kaikki viimeisen päälle. Se ei ole sattumaa se.

Jussi

 

Vastaa