Baarimikko 2012

Baarimikko 2012

Baarimikko 2012 järjestettiin Tampereella 15.2.2012. Tämä Cocktail Club Lahden ja FBSK Hämeen yhteistyössä järjestämä tapahtuma pidetään vuorovuosina Hämeenlinnassa, Lahdessa ja Tampereella. Tämän vuoden tapahtuma oli järjestyksessä jo 9. laatuaan ja tällä kertaa järjestämispaikaksi oli valikoitunut ravintola Gloria. Järjestäjien apuna oli omien vapaaehtoistyöntekijöiden lisäksi myös runsaasti restonomiopiskelijoita Lahden ja Jyväskylän ammattikorkeakouluista.

Työnjako oppilaitosten suhteen oli selvä, sillä Lahden Ammatikorkeakoulun lehtori Timo Lemettinen opiskelijoineen oli etukäteen suunnitellut reseptiikan agenttien pisteillä tarjottaville juomasekoituksille. Jyväskylän Ammattikorkeakoulun opiskelijat olivat tapahtumassa paikan päällä liki 30 opiskelijan voimin; ei ainoastaan tekemässä cocktaileja, mutta myös prikkaamassa kisajuomia makutuomareille sekä työskentelemässä lasihuollossa ja yleisissä järjestelytehtävissä. Olipa mukana kansainvälistä tunnelmaakin, sillä paikalle oli saatu myös pari International Business- koulutusohjelman opiskelijaa – Thanks Barbara and Maja!

Opiskelijoita Jamesonin Suomen Brand Ambasadorin Jeanette Levisin (kuvassa keskellä) seurassa

Vaikka etukäteisjärjestelyjä tämän mittakaavan tapahtumaan on tehty jo kuukausia, niin käytännön järjestelyt kilpailupisteiden ja agenttien ständien rakennusten suhteen alkoivat vasta samana aamupäivänä.  Positiivista jännitystä ja oikeaa tekemisen meininkiä oli havaittavissa kun Jyväskylän bussi tuli puolilta päivin paikalle ja opiskelijat pääsivät tutustumaan sekä Gloriaan että yhteistyökumppaneihin.

Tapahtumassa oli mukana yhdeksän (9) eri alkoholiagentuuria / alan toimijaa ja jokaisella niistä oli oma ständi messuilla. Kaikilla ständeillä oli kaksi opiskelijaamme, pl. Merja, joka yksin vastasi Sailor Jerryn pisteestä.

Suurimmalla osalla näistä ständeistä oli tarjolla Lahden Ammattikorkeakoulun innovatiivisen baarityön kurssilla suunnittelemat juomasekoitukset. Jyväskylän AMK:n opiskelijat pääsivät valmistamaan ständeillä cocktaileja ja tutustumaan samalla käytännön markkinointityöhön alkoholibusineksessa. Oikea ja mielekäs tekeminen sai opiskelijat säteilemään työssään ja tapahtuman järjestäjiltä tuli kehuja hyvästä työstä jo illan aikana. Erityisesti Kim ja Merja saivat kiitosta ammattimaisesta työstään. Ei muillakaan huonommin mennyt, ja olipa yksi opiskelijamme saanut työtarjouksenkin!

Saamani opiskelijapalautteen perusteella tapahtumaan osallistuminen koettiin myönteisenä asiana. Opiskelijat kokivat oppineensa käytännön baarityössä tarvittavia taitoja, mutta myös tämän tyylisen tapahtuman järjestäminen kokonaisuutena hahmottui varmasti monelle restonomiopiskelijalle uudella tavalla. Mukana oli myös ensimmäisen vuosikurssin opiskelijoita, joista osalle tämä oli ensimmäinen kerta kun oltiin yökerhossa töissä – varmasti mieleenpainuva kokemus. Useat opiskelijoistamme ilmaisivat jo tässä vaiheessa halunsa olla mukana ensi vuonnakin, jos se vaan on mahdollista.

Opettajan näkökulmasta tapahtumaan osallistuminen oli hyödyllistä monestakin näkökulmasta. Luonnollisesti kaikki tapahtumassa työskennelleet tekivät kohtuullisen pitkän työvuoron, noin 13 tuntia. Tämä saattoi olla uutta joillekin opiskelijoille, mutta tuttua toki kauemmin alalla olleille. Kyse on alan luonteesta ja tavasta tehdä töitä tapahtumissa. Töitä siis tehdään kun niitä on ja levätään sitten kun hommat on tehty. Myös juomasekoitusten valmistus aukeni varmasti uudella tavalla, kun omassa työpisteessä ei ollut tarjolla muuta kuin cocktaileja. Itse mielelläni puhun kokemuksellisesta oppimisesta ja sitähän tämä oli parhaimmillaan. En tiedä miten tämän tyylistä tapahtumaa pystyttäisiin luokkahuoneessa simuloimaan…

Viimeisimpänä, mutta ei vähäisimpänä, tulee mainita verkostoituminen. Tapahtuma antoi luontevan mahdollisuuden tavata alan ammattilaisia ympäri Suomen, nähdä maamme parhaita baarimestareita lavalla tai lattialla, tutustua uusiin ihmisiin ja luoda kontakteja yritysten edustajiin.

Opiskelijamme saivat kehuja toiminnastaan, joten minun näkökulmastani onnistuimme hienosti. Opiskelijamme antoivat minulle hyvää palautetta tapahtumasta ja näin jälkikäteen voikin olla tyytyväinen siihen, että saimme mahdollisuuden osallistua Baarimikko 2012-tapahtuman järjestelyihin. Kiitokset kaikille Jyväskylän Ammattikorkeakoulun opiskelijoille, Lahden ja Tampereen yhteistyökumppaneillemme ja agenteille jotka olivat mukana, sekä erityiskiitokset Meerille.

 

 

One comment

  1. Pingback: Moderni baari kansainvälisessä virtuaalimaailmassa » Blog Archive » 8720 henkilöä on käynyt tässä sivustossa

Vastaa