De Kuyper A-Team pystytti ”salakapakan” Helsinkiin

De Kuyper A-Team pystytti ”salakapakan” Helsinkiin

Sunnuntaina 19.2.2012 Altia Finland ja De Kuyper laittoivat pystyyn unohtumattoman ”Speakeasyn” eli salakapakan Helsingin keskustaan. Paikaksi valikoitui Corona-baarin alakerrassa sijaitseva Dubrovnik, joka oli puitteiltaan aivan täydellinen 1920-luvun ”showbaari-salakapakan” kulisseiksi. Hienosti pukeutunutta baarikansaa, kansainvälistä osaamista ja tietysti hienoja juomia kieltolakia edeltävältä ajalta oli tarjolla.

Jo valmiiksi menneen ajan tunnelmaa henkivä Dubrovnik muuntui salakapakaksi kuin se olisi alunperin suunniteltu siihen tarkoitukseen. Kuva: Jaana Vainio /Aromi-lehti

Mielenkiintoisia tuotteita tarjolla. Kuva: Jaana Vainio / Aromi-lehti

Sisään tullessaan vieraat saivat maistellakseen kahta boolia eli ”punchia”, joiden reseptit olivat suoraan Jerry ”The Professor” Thomasin baarikirjasta vuodelta 1862.

Toinen booleista oli legendaarinen The Fish House Punch, jonka väitetään olevan peräisin jo vuodelta 1732. Kerrotaan myös, että Amerikan yhdysvaltoja perustamassa olleet suurmiehet, kuten: George Washington, Markiisi Lafayette, Benjamin Franklin ja kumppanit ovat olleet Philadelphian herrakerhon, eli The Schuylkill Fishing Companyn jäseniä ja nautiskelleet tätä ”talon boolia” melko runsainkin mitoin.

Legendaarisen boolin seurana oli hieman harvemmin nähty ”Cider Punch” -nimellä kulkeva booli, jossa sherryä ja brandyä (tässä tapauksessa Jaloviinaa…) yhdistetään sitruunaan, sokeriin ja aitoon ranskalaiseen siideriin. Juoman koristeena oleva kurkku antaa vielä oman raikkaan säväyksensä boolin makuun.

Isännän rooli päällä. Kuva: Jaana Vainio / Aromi-lehti

Illan isäntänä hääräsi allekirjoittanutta syystä tai toisesta kovasti muistuttanut Michele ”The Don” Cardone (Kavereiden kesken ihan vaan Karttune…). Hän kertoi illan tähtiesiintyjien laskeutuvan helikopterilla talon katolle hetkenä minä hyvänsä ja illallisen hoituvan ”pihistämällä” viereisen elokuvateatterin ensi-iltanäytöstä varten pystytetystä seisovasta pöydästä purtavaa kenenkään huomaamatta… 😉


T
he A-Team vasemmalta: The Saint, The Brain, The Fixer

Illan tähdet olivat kansainvälinen ryhmä juoma-alan raskassarjalaisia, eli The A-Team. Ryhmää johtaa The Brain, joka on todellisuudessa De Kuyperin tislaamomestari. Hänellä riittikin runsaasti tietoa sekä liköörien historiasta että niihin käytettävistä raaka-aineista ja valmistustavoista. Herra oli tuonut paikalle hyvin mielenkiintoisia tisleitä omista salaisista arkistoistaan.

The Brain vauhdissa. Kuva: Jaana Vainio / Aromi-lehti   

Innokaita miksologeja kiinnosti varmasti eniten The Fixer, joka on Lontoossa kannuksensa hankkinut, alunperin hollantilainen baarikonsultti Arno von Eijmeeren. Arnon showssa riitti mainioita juomasekoituksia historian kera, kieltolain ajan todellisuutta ja ideoita klassikoiden tuunaamiseen. Kannattaa esimerkiksi kokeilla perinteistä Ramos Gin Fizziä twistattuna De Kuyper Sour Rhubarb -liköörillä.

The Fixer käytti mm. 5 vuotta kypsytettyä Geneveriä
Kuva: Jaana Vainio / Aromi-lehti

Lähes kolme tuntia kestäneen ilotulituksen huipensi The Saint, eli ranskalainen Nicolas Saint-Jean. Herra on moninkertainen flairtendingin maailmanmestari.The Saint piti todella asiallisen puheen flair-käsitteestä, eikä kenellekään jäänyt epäselväksi, että flair ei suinkaan tarkoita pullojen heittelyä vaan se on osaamista, itseluottamusta ja asennetta, jotka kuuluvat jokaisen baarimestarin ammattitaitoon ja kykyyn viihdyttää asiakkaitaan. Kaverilla oli kyllä sitten myös se heittelypuoli aika hyvin hanskassa…

Kyllä – se on juuri sitä miltä se näyttää! Kaveri kostutti jääpalalla hieman ojentajan ihoa ja asetti baarilusikan siihen pystyyn. Sitten alettiin tasapainoilemalla tekemään lasiin drinkkiä. Drinkki tuli valmiiksi, eikä kukaan ollut uskoa silmiään. Eihän tällaisen pitäisi edes olla mahdollista! The A-Teamin poistuttua lavalta, pääsivät paikalla olleet baarimestarit kokeilemaan koulutuksen antamia ideoita baarin taakse. Kuhina oli melkoinen 😉

Mestarit Siitonen, Karlsten ja Issukka Geneverin syleilyssä

Ilta oli täydellinen, mutta silti ”The Donilla” tuntui olevan jotain hampaankolossa uskollista oikeaa kättään vastaan 😉

Joku ei kai ollut hoitanut hommiaan – Iso Kiitos kaikille osallistuneille!

Katso lisää: http://www.facebook.com/dekuyperateam

Mikael Karttunen
Altia Akatemia

Vastaa