Grappa – hyvää vai…

Grappa – hyvää vai…

Fine Brandsin päämiehen, Berta Distillerien, Export Manager Giovanni Bocchino kävi Jyväskylässä vieraanamme pitämässä grappa-tastingin yhdistetysti opiskelijoillemme ja Ravintola Pöllöwaarin henkilökunnalle.

Giovanni Bocchino. Berta Distillerie

Pöllöwaarin henkilöstöä kuuntelulla

Giovanni kertoi grappan olevan alun perin Pohjoisitalialainen tuote, joka tehdään tislaamalla viininvalmistuksesta yli jääneitä rypäleenkuoria ja muita puristusjätteitä.  Alun perin grappa on ollut raa’an makuinen alkoholijuoma, mutta Bertan tyyli on tehdä hienostuneempia ja tyylikkäitä grappoja. Grappan valmistus voidaan jakaa kahteen tyyliin, teolliseen ja boutique-tyyliin – suosittelisin pitäytymään jälkimmäisessä.

Perinteinen käyttö grapalle on ollut aterian jälkeen nautittavana digestiivina. Grappa onkin haasteellinen ainesosa cocktaileissa sen persoonallisen luonteen vuoksi. Tässä haastetta baarimestareille, jotka sen uskaltavat ottaa vastaan!

Berta Distillerie valmistaa perinteisiä yhden rypälelajikkeen grappoja, rypälesekoituksista valmistettuja sekä tammitynnyrissä kypsytettyjä grappoja. Näistä maistoimme seuraavat neljä tuotetta.

Tasting-tuotteet

Villa Prato Grappa Giovane tulee Piemonten alueelta ja on tehty sekoittamalla eri rypäleitä. Väri oli kirkas, tuoksu hienostuneen hedelmäinen ja maku seuraili tuoksua. Tällä juomalla lähtee aamu hyvin käyntiin, aivan kuten se on perinteisesti lähtenyt kylminä syysaamuina pohjoisen Italian lammaspaimenillakin pienen grappalasin avustamana.

Berta Valdavi Grappa di Moscato on tehty aromaattisesta rypälelajikkeesta ja se oli havaittavissa myös tuoksussa. Makua voisi kuvailla aromaattiseksi, kukkaiseksi ja jopa rypälemäiseksi (moscato). Tässä tuotteessa oli osan mielestä havaittavissa myös tunkkaisia piirteitä.

Villa Prato Grappa Elevata on 24 kk kypsytetty grappa. Tuotteella on vaalean kullankeltainen väri ja miellyttävän tasapainoinen maku. Tätä voisi suositella vaikka henkilölle, joka ei ole aiemmin maistanut laadukasta grappaa, koska kypsytys tuo siihen tammitynnyrin aromeita ja sitä kautta samoja elementtejä kuin esimerkiksi laadukkaassa brandyssa.

Berta Tresolitre 2003 Grappa di Nebbiolo oli jo kauniin meripihkanvärinen. Sillä oli vahvoja kypsytyksen tuomia aromeita, esimerkiksi suklaata, vaniljaa ja ehkäpä sikariakin. Tuote on erittäin tyylikäs vaihtoehto laadukkaalle tummalle rommille, konjakille tai itse asiassa mille tahansa laadukkaalle kypsytetylle alkoholille.

Taas opittiin   

Yhteenvetona voisin todeta, että Giovanni Bocchinon tastingin jälkeen opiskelijoidemme (ja opettajan) tietämys grapoista ja niiden käyttömahdollisuuksista luonnollisesti kasvoi huomattavasti. Sen lisäksi opimme taas lisää kansainvälisestä alkoholibusineksesta; käsityönä tehdyistä laatualkoholeista ja niiden markkinoinnista. Varmaa on, että laadukkaita grappoja tullaan ainakin Jyväskylässä myymään enemmän tämän jälkeen.

Vastaa