Mitä jäi käteen?

Mitä jäi käteen?

Kun nyt ruvettiin paketoimaan, niin kääritään sitten saman tien myös Toripuistikon kansainvälinen toiminta opiskelijoiden ulkomailla suoritettujen työssäoppimisjaksojen suhteen. Kv-iltapäivänä tunnettu perinteinen iltapäiväistunto teki jälleen tehtävänsä. Tilaisuudessa ulkomailla ”topissa” käyneet valmistuvat opiskelijat kertovat kuvin ja sanoin kokemuksistaan toisen vuoden opiskelijoille, ensi lukuvuoden potentiaalisille lähtijöille. Kuulijakunnan ilmeiden ja ”silmänpalon” perusteella lähtee joku ihan varmasti reissuun myös ensi lukuvuonna.

Perhosia ihan pikkusen mahanpohjalla kun toisen vuoden opiskelijoita opettajineen alkaa saapua paikalle

Ne kuuluisat esiintymistaidot tässäkin muodossa – perussettiä

Janne – Le Petit Saint Thomas, La Garnache. Ranska

Väinö – Le Balata, Aiguillon sur Vie. Ranska 


Janina – Cotton Duck, Sydney. Australia

 

Emma – Parkhotel Schwert, Weesen. Sveitsi

Mitä jäi käteen?

Kansainväliset työssäoppimisjaksot ulkomailla, kansainvälisyys yleensäkin, on mahdollisuus johon kannattaa ehdottomasti tarttua – he tarttuivat, eivätkä kadu

Jos jollekin muullekin kuin minulle on tullut se kuuluisa ikänäkö, joka kuulemma iskee 40 jälkeen (aikataulussa ollaan), niin puretaan taustalle ”huonosti” näkyvä dia työssäoppimisjakson annista muutamalla Jannen päiväkirjamerkinnällä ryyditettynä – mikä juttu tämä oikein on, miten se menee…

Päiväkirjamerkintä / day 1

”Ensimmäinen työpäivä takana. Selväksi tuli ainakin se että kommunikointi keittiöllä ei ole aivan mutkatonta. David (chef) ei puhu juurikaan englantia muuta kuin muutamia sanoja, ja ranskalaisten ääntämistä on välillä todella hankala seurata. Toimeen kuitenkin tullaan todella hyvin.”

Päiväkirjamerkintä / day 11

”Keittiöllä huomaa kuinka päivä päivältä läppä lentää enemmän ja tässä ollaan pikkuhiljaa yks pieni jengi ja mun sopeutuminen joukkoon on menny tosi hyvin. Täällä päivät ei tunnu niiltä mitä ne oikeasti on. Nyt ois perjantai mut tuntuu vaan yheltä päivältä muidenki joukossa.”

Päiväkirjamerkintä / day 24

”Cheffi sano vissiin toissapäivänä että tammikuussa uuden vuoden jälkeen ku raaka-aineiden hinnat laskee niin se hommaa kaikkia kaloja ja raaka-aineita mulle harjoiteltavaksi. Ikävä tosiasia on että perusasiat kuten kalan renssaaminen ei tule sieltä selkäytimestä, ja kokin paperit pitäs ylpeydellä kantaa toivon mukaan jo kesäkuussa! Reeniä, reeniä. Empä ois kyllä parempaan toppipaikkaan itteäni ois saanu hommattua. Hyvä ja ymmärtäväinen työporukka auttaa asioissa eteenpäin ja jokainen päivä pitää koittaa pyrkiä eilistä suoritusta parempaan.”

Päiväkirjamerkintä / day 32

”Cheffi kysyi myös, että haluanko työskennellä jatkossakin enkun kielellä ja kertoi minulle Lontoon ytimessä olevasta ravintolasta, jossa on ranskalainen keittiömestari. Sanoin että totta kai armeijan jälkeen uusia kokemuksia vain, niin hän sitten sanoi että antaa tälle mesulle mun yhteystiedot etc. Aika makeata? Näin niitä ovia aukenee.”

Ja se dia – Mitä jäi käteen?

– Yhteyksiä Ranskaan (puhetta on ollut visiitistä ja paluusta), mahdollisia työpaikkoja / yhteyksiä mm. Lontooseen ja Pariisiin
– Tietoa ja taitoa lukuisten uusien raaka-aineiden tutustumisen myötä, enempi ymmärrystä laadukkaan ravintolan johtamisesta ja laadukkaassa ravintolassa työskentelystä
– Reseptiikkaa ja uusia valmistustekniikoita
– Uusia kavereita
– Referenssejä CV:seen
– Kahden eri laaturavintolan toimintatapoja
– Karsittuja ennakkoluuloja
– Kuumotus lähteä takasin mestoille

Kv-koordinaattorin lukuvuosi

Lukuvuosi oli kansainvälisyyteen liittyen mukavan eloisa. Rovaniemellä pyörähtäneet 13 nuorta ranskalaista alan opiskelijaa, parilla katalaanilla vahvistettuna, pitivät kohtuullisen kiireisenä ”isä-hahmon” ominaisuudessa. Myös omien opiskelijoidemme ulkomaan jaksoihin ja oppilaitoksen kv-kuvioihin liittyen sai touhuta ihan kiitettävästi. Maailmallakin pääsi käymään omaa osaamista syventämässä, uutta näkemässä ja kokemassa – which was nice. Asiat ovat mallillaan monen jutun suhteen, mutta vielä on rakentamista edessä.

Kiitos Lapinmaan Ravintoloiden, Hotel Santa Clausin, Sky Ounasvaaran ja Nilin porukat Rovaniemellä – ilman teitä tämä ei onnistuisi.

Thank you for your great cooperation – Friends in France, Lycee E Branly, La Roche-sur-Yon. Merci Anthony. Merci Magali & David and the staff of Le Petit, Merci Nicolas & Cecilia and the staff of Le Balata. Antti and the staff of Parkhotel Schwert in Switzerland – Thank you.  Jared and the staff in Sydney, Australia – Thank you.     

Mitä ensi lukuvuonna?  

Kokit ovat rohkeita lähtemään ja heille on olemassa valmis, laadukas ja toimiva sapluuna. Tarjoilijat herätys – maailma ja toppipaikat odottavat. Vastaanottovirkailijat herätys – tosin heidän kohdallaan laadukkaan työssäoppimispaikan löytäminen, jossa pääsee, annetaan ja voi tehdä opintoihin liittyvät vaaditut asiat, on vaikeaa. Matkailupalvelujen tuottajat – asennetta löytyy ja hinku maailmalle on kova, mutta kuten vastaanottovirkailijoiden kohdalla. Ja olisihan se aivan mahtavaa jos baarimestaritkin joku kaunis päivä saataisiin maailmalle tutkinnon puitteissa, vaikka sinne oikeaan Las Vegasiin 😉

Lapin matkailuopiston Toripuistikon yksikön kansainvälisten asioiden koordinaattorin ominaisuudessa Kiitän, kumarran ja kuittaan – palataan aiheeseen taas ensi syksynä, jos ei minun, niin jonkin muun toimesta.

Vastaa