Puheenjohtajan näkemys

Puheenjohtajan näkemys

F.B.S.K. Lappi sai Rovaniemelle kuukausikokoukseen vieraakseen Suomen Baarimestarien ja Kannattajien Kerho ry:n (F.B.S.K. ry) puheenjohtajan J. Salosen. Mikä mainio tilaisuus saada rautaisen ammattilaisen näkemys suomalaisesta baarityöntekijästä ja baarityöskentelystä kaiken kansan tietoisuuteen. Ei muuta kuin hihaan kiinni ja vastauksia tiukkaamaan.

Milloin tulit alalle ja miten?

Vuonna 1987. Hain koulutukseen lisäpisteitä työkokemuksen kautta, mutta selvisikin että en saa myydä alkoholia ilman ammattikasvattihallituksen hyväksymää koulutusta. Näin päädyimme oppisopimustarjoilijan koulutukseen.

Missä vaikutat juuri nyt ja mitä teet?

Hämeenlinnassa olen työskennellyt viimeiset 10 vuotta vuoropäällikkönä Public Cornerissa, siis Osuuskaupan miehiä.

Rakenna täydellinen baarimestari viiden (5) ominaisuuspalikan avulla (ylimenevistä palikoista sakotetaan)

– Sosiaalinen
– Ajatustenlukija
– Työmyyrä
– Intohimoinen
– Oppivainen  

Millainen on suomalainen baarityöntekijä?

Parhaimmillaan paras. On aina keräämässä uutta tietoa, kehittämässä, toteuttamassa, sekä kouluttamassa. Huonoimmillaan p@x/*! Tekevinään töitä, marttyyri, minä itse-tyyppi jne. Onneksi ylivoimaisesti suurin osa kuuluu tuohon parhaimmistoon.

Mikä on mielestäsi suomalaisen baarityöntelijän suurin heikkous (kehittämiskohde)?

Kaikkitietävä ja on aina oikeassa. Puuttuu siis valmius ottaa lisä-/uutuuskoulutusta vastaan. Tai vaihtoehtoisesti hyvänolontunne vallannut mielen, eikä halua enää kouluttautua.

Entäpä vahvuus?

Kilpailuhenkisyys

Minkä koet tällä hetkellä, ja tulevaisuudessa, suomalaisen baarityöskentelyn suurimmaksi haasteeksi?

Suomalainen vaatimattomuus pois. Jos verrataan baarimestaria lähes missä tahansa muussa maassa suomalaiseen baarimestariin, niin muualla ollaan valmiita tuomaan itseään rohkeasti enemmän esille. Ja rohkeus kehittyä, ottaa riskiä, pettyä ja voittaa.

Mitä on laatu baarityöskentelyssä?

Se on tasalaatuisuutta ja asiakkaan huomioon ottamista, työvälineensä tunteva baarimestari.

Mikä on se juttu joka saa sinut innostumaan juuri nyt kun puhutaan baarityöskentelystä ja baareista?

Tuoreet ja laadukkaat raaka-aineet. Tiedon määrä, erilaiset tekniikat ja jatkuva tiedonjano. Hulluna alaan.

Miten koet F.B.S.K.:n alaosastojen roolin suomalaiseen baarityöskentelyyn liittyen?

On aivan ehdoton asia. Nimenomaan alaosastoista lähtee se kaikki kehitystyö jota FBSK ja kannattajajäsenet haluavat alalle ja asiakkaille tuoda. Alaosastoihin on helppo tulla paikallisten baarimestareiden mukaan, tutut ihmiset ja tutut ympyrät. Toimivat alaosastot ovat toimivan yhdistyksen perusta.

Millaiset ovat terveisesi alan noviisille joka haluaa kaiken tässä heti ja nyt – tulla yhdessä yössä taitavimmaksi baarityöntekijäksi päällä maan.

Malttia, malttia ja vielä kerran malttia, eihän Roomaakaan rakennettu päivässä. Tällä alalla on niin paljon annettavaa, joten se kannatta rauhassa rakentaa. Ei se into sieltä mihinkään häviä, jos se on tosirakkautta 😉

Puheenjohtaja F.B.S.K. Lapin pitkän pöydän ”grillattavana”. Aikaan saatiin mukavaa keskustelua ja ajatusten vaihtoa F.B.S.K.:n nettisivuihin, jäsenrekisteriin, kilpailutoimintaan, Shaker-lehteen, baarimestarin erikoisammattitutkinnon sisältöihin sekä F.B.S.K.:n ja koulutusten järjestäjien (tässä tapauksessa Lapin matkailuopisto) yhteistyöhön liittyen. Kaiken kaikkiaan kuukausikokous, paikalla 24 aktiivia, oli yhdistystoimintaa parhaimmillaan – ammattilaisten puheenvuoroja ja vilkasta keskustelua pilke silmäkulmassa. Kiitos puheenjohtajalle vierailusta Lapin Las Vegasissa. Kiitos Sokos Hotel Vaakuna Rovaniemelle ja Samille kokouksen isännöinnistä.

Kokous on päättynyt. Mars tequila-tastingin kimppuun, jossa tuotteita on testattavana kaikkiaan 20 kappaletta – tulokset, näkemyksellä ryyditettynä, tällä sivustolla piakkoin kuvien kera.

Kuvat © F.B.S.K.:n kuvapankki, Ari Manninen

Vastaa