F.B.S.K. Lapin Tequila Tasting Sierran juhlaa

F.B.S.K. Lapin Tequila Tasting Sierran juhlaa

Tässä ne nyt ovat. Kovasti alan piireissä odotetut F.B.S.K. Lapin Suuren Tequila Tastingin tulokset – por favor.

Perinteiseen elokuun tasting-kokoukseen oli saapunut 24 Lappilaista alaosaston jäsentä, oman värinsä F.B.S.K.:n puheenjohtaja Jarkko Salonen vierailullaan. Varsinaisen kokouksen jälkeen ryhdyttiin laittamaan kaikkiaan 20 erilaatuista Suomen alkoholimarkkinoilla olevaa tequilaa paremmuusjärjestykseen. Arviointi suoritettiin neljässä eri kategoriassa ja jokainen kategoria pisteytettiin asteikolla 1-10. Kaikkiaan 15 alaosaston jäsentä (12 miestä ja 3 naista) osallistui arviointiosuuteen eli voidaan todeta, että testiin osallistujien määrä oli suuri – testistä saatiin varsin kattava ja tulos on suuntaa antava. Ennen arviointia jokaisen tuli mielessään miettiä mitä se tequila on ja mitä tuotteilta odottaa.

Arvioinnin ohjeistus menossa Juhan ja Markon toimesta – ja totta kai molemmilla on yhtä aikaa asiaa 😉

Tequila Arriva

Ensimmäisessä kategoriassa tequilat arvioitiin sellaisenaan huoneenlämpöisenä tastinglasista 4cl annoksena (ensin sijoitus, tuote, kategoriassa saadut pisteet ja lopuksi maahantuoja).

1. Sierra Milenario Extra Anejo – 106 pistettä  (Beverage Partners Finland)
2. Sierra Antiguo Anejo – 105 p.  (Beverage Partners Finland)
3. Los Tres Tonos Anejo – 92  (Vinoble)
4. Olmeca Reposado – 89  (Pernod Ricard Finland)
5. El Jimador Anejo – 86  (Wennerco)
6. Patron Anejo (Interbrands)
7. Sauza Reposado Hornitos (Edrington)
8. Patron Silver (Interbrands)
9. Jose Cuervo Reposado (Hartwa-Trade)
10. Sierra Milenario Blanco (Beverage Partners Finland)
11. Sauza Silver (Edrington)
12. Corralejo Blanco (Servaali)
13. Sierra Reposado (Beverage Partners Finland)
14. Corralejo Anejo (Servaali)
15. San Jose Silver (Wennerco)
16. Patron Reposado (Interbrands)
17. Sauza Gold (Edrington)
18. Don Angel Blanco (HeinoJuomat)
19. Sierra Silver (Beverage Partners Finland)
20. Jose Cuervo Silver (Hartwa-Trade)

Sellaisenaan maisteltuna oli odotettua, että ikäännytetyt Anejo Tequilat menestyvät. Sierrat miellettiin pehmeiksi, karamellimaisiksi ja todellisiksi avecjuomiksi. Moni kaipasikin tuplaespressoa rinnalle. Los Tres Tonos Anejo sai mainintoja nahkainen, makea aromi ja vaniljasikari. Seitsemän parhaiten menestynyttä saivat useilta testaajilta luonnehdinnan ”rommimainen” ja niiden jälkimakua pidettiin pitkänä ja hyvänä. Silver -ja Blanco Tequilojen yleinen kommentti oli ”paloviinaa” ja ”voimakas polte”, mutta Patron Silver sai positiivisia mainintoja pehmeydestään. Sitruunaa ja suolaa pidettiinkin näille sopivana.

Puheenjohtajan tyylinäyte – Tequilaaaaaa!

Tequila Sour

Toisen kategorian aiheena oli tequilan käyttäytyminen sour-muodossa. Alun perin oli tarkoitus tehdä Margarita-versio, mutta myöhemmin päätettiin muuttaa sour-muotoon suhteilla 4cl tequilaa, 2cl puristettua sitruunamehua ja 1cl sokerilientä. Juoma ravistettiin Boston shakerissa puhtailla, kuivilla jäillä ja siivilöitiin viilennettyyn martinilasiin. Juomassa ei käytetty mitään koristetta.

1. Sierra Antiguo Anejo – 100 pistettä
2. Sierra Milenario Extra Anejo – 96 p.
3. El Jimador Anejo – 91 p.
4. Patron Silver, Sauza Silver, Sauza Reposado Hornitos – 85 p.
7. Corralejo Blanco – 81 p.
8. Sierra Milenario Blanco, San Jose Silver, Sierra Reposado
11. Los Tres Tonos Anejo
12. Sauza Gold
13. Patron Anej
14. Olmeca Reposado
15. Corralejo Anejo
16. Patron Reposado
17. Jose Cuervo Reposado
18. Don Angel Blanco
19. Jose Cuervo Silver
20. Sierra Silver

Toisessa kategoriassa Silver Tequilat alkoivat rikkoa Anejo-ryhmää. Los Tres Tonos kärsi ehkä eniten tästä sarjasta, tippui kolmosesta kahdeksan pykälää alas. Jose Cuervo Reposado sai myös siipeensä pahanlaisesti. El Jimadoria pidettiin hyvänä viskisourin korvikkeena. Monet tuotteet saivat maininnan savuinen, mitä ei tullut sellaisenaan maisteltuna. Sitruuna sai tequilat avautumaan. Huomioitavaa on Sierra Tequilojen menestyminen alku- ja loppupäässä.

Mestarin tyylinäyte

Tequila ja appelsiinituoremehu

Viimeisessä maistelukategoriassa tequila arvioitiin pidennettynä appelsiinituoremehulla. Tässä kategoriassa lasina oli Granity 31cl highball ja juoma koostumus 4cl tequilaa, paljon kuivia jäitä ja mehua noin 10cl. Juoma sekoitettiin pidennyksen jälkeen baarilusikalla. Tässäkään kohdin ei käytetty mitään koristetta juomassa.

1. Sierra Milenario Extra Anejo – 100 pistettä
2. Sierra Antiguo Anejo – 92 p.
3. El Jimador Anejo – 85 p.
4. Sauza Silver – 82 p.
5. Sierra Milenario Blanco – 81 p.
6. Patron Anejo
7. Los Tres Tonos Anejo
8. Sierra Reposado
9. Olmeca Reposado
10. Corralejo Blanco, Sauza Gold
12. Patron Silver, Sauza Reposado Hornitos, San Jose Silver
15. Patron Reposado
16. Corralejo Anejo
17. Jose Cuervo Reposado
18. Sierra Silver
19. Jose Cuervo Silver
20. Don Angel Blanco

Yleisesti kommentit tequilan ja appelsiinimehun kanssa olivat negatiivisia. Näissäkin tapauksissa mehu toi esiin liikaa savuisuutta. Yhdistelmää tequila ja mehu pidettiin tosi vaikeana vähän kaikkien tuotteiden kohdalla. Olettamus oli, että kun pitää järjestykseen laittaa niin erojakin löytyy. Tässäkin kategoriassa Sierrat juhlivat.

Tequilapakkaus

Viimeisen kategorian merkityksestä syntyi jälleen kerran keskustelua pullon, värien, kuvien ja kirjainfonttien merkityksestä. Tyylikäs ja värikäs pullo on oiva myyntikeino. Sierra Milenario-, Corralejo-ja Patron Tequilat saivat kiitosta tyylikkäistä pulloista, mutta Patron ei silti saanut pisteitä parhaimmillaan kuin viidenteen sijaan.

1. Los Tres Tonos Anejo – 94 pistettä
2. Sierra Milenario Extra Anejo – 92 p.
3. Sierra Milenario Blanco – 88 p.
4. Jose Cuervo Silver – 87 p.
5. Patron Silver – 84 p.

Lopputulokset

1. Sierra Milenario Extra Anejo
2. Sierra Antiguo Anejo
3. Los Tres Tonos Anej

4. Sierra Milenario Blanco
5. Patron Anejo
6. El Jimador Anejo
7. Patron Silver, Corralejo Blanco
9. Olmeca Reposado
10. Patron Reposado
11. Sauza Silver
12. Corralejo Anejo
13. Sauza Reposado Hornitos
14. San Jose Silver
15. Sauza Gold
16. Sierra Reposado
17. Jose Cuervo Reposado
18. Jose Cuervo Silver
19. Don Angel Blanco
20. Sierra Silver

Kaukana ei ollut BPF:n Milenario-sarjan kolmoisvoitto. Vinoblen edustama Los Tres Tonos Anejo sekoitti Sierrojen ryhmän. Voittaja Sierra Milenario Extra Anejo Tequila (41,5til-%) on 100% siniagaavesta tehty, kahdesti tislattu ja kolme vuotta tammitynnyrissä kypsytetty tuote.

Vasemmalla voittaja Sierra Milenario Extra Anejo Tequila ja oikealla toiseksi tullut saman tuoteperheen Sierra Antiguo Anejo (40til-%) joka kypsytetään tammitynnyreissä 26 kuukauden ajan (kuvat: BPF Finland). 

Kiitokset – Muchas Gracias – ¡Viva Tequila!

F.B.S.K. Lappi kiittää jälleen kerran kaikkia maahantuojia jotka antoivat edustamiaan tequiloja tastingiin – näin laajaa ja mittavaa tastingia ei tequiloihin liittyen ole vielä Suomessa tehty. Onnittelut Beverage Partners Finlandin porukalle tastingin tuplavoitosta – Sierra on tequila parhaasta päästä. Kiitokset F.B.S.K. Lapin ahkeralle testiryhmälle, joka jaksoi loppuun asti sinnikkäästi. Tastingin jälkeen voitiin hyvällä omallatunnolla kaikkien kohdalla sanoa, että tequilakiintiö on ainakin muutamaksi tunn… viikoksi täynnä.

Kuvat © Ari Manninen

Vastaa