Angostura Aromatic Bitters Global Cocktail Challenge 2013 tuomarin ja kisajärjestäjän silmin

Angostura Aromatic Bitters Global Cocktail Challenge 2013 tuomarin ja kisajärjestäjän silmin

Tiistaina 23.10.2012 järjestettiin Finnbar 2012 tapahtuman yhteydessä Angostura Aromatic Bitters Global Cocktail Challenge 2013 Suomen osakilpailu. Kilpailu oli arviointikriteereiltään erilainen kuin esim. SM-kilpailut. Tässä kisassa kukin kilpailija on yksin yleisön ja tuomariston edessä seitsemän minuuttia, jona aikana hän valmistaa neljä juomasekoitusta. Neljästä juomasta kaksi on Freestyle- kategoriaan kuuluvia ja toiset kaksi Angosturan rommeja sisältäviä. Tämä kaikki tapahtuu samalla kun kilpailija kertoo tuotteista, työstään tai cocktailistaan. Jotta haastetta (painetta) olisi riittävästi, tapahtuu kilpailijan esiintyminen englanninkielellä.

Tuomari – Kimmo Aho

Ensimmäisenä kilpailijana lavalle oli arvottu Jesse Teerenmaa, joka suoriutui hienosti elämänsä ensimmäisestä kilpailusta. Well done, Jesse! Muut kilpailijat olivatkin kokeneempia, joten en ala ketään heistä, vanhoista konkareista, sen kummemmin nostamaan esille.

Vaikka tämä ei ole ensimmäinen kerta kun Suomessa järjestetään kilpailu tällä tavalla, oli kyseessä kuitenkin useimmille kilpailijoille, katsojille ja tuomariston jäsenille ensimmäinen kerta tällaisessa kilpailussa. Oman näkemykseni perusteella kisassa tarvitaan sellaisia kykyjä, taitoja ja osaamisia, joita oikeassa työssäkin tarvitaan, ja tämän takia uskon, että jatkossa tulemme näkemään enemmän vastaavalla tavalla toteutettuja kisoja. Tässä kisassa erottuivat jyvät akanoista yleisöä viihdyttävällä tavalla.

Jarkko hämmensi juoman jossa oli 3 cl Angostura 1824, 1 cl Luxardo Marachino, 6 dash Angostura Bitteriä, sokeria ja mintunlehtiä – tarjoillaan Angostura Aromatic Bitters-pullosta

Kisan anti oli samalla jonkinlainen päivitys cocktailtrendeihin. Pääsimme maistamaan useita drinkkejä, joissa oli käytetty koristeena tuoretta sitrushedelmän kuorta tai kuivattua sitrushedelmää, viiniä tai väkevöityä viiniä sekä useita versioita vanhoista klassikoista. Ilahduttavan monet kilpailijat olivat panostaneet laseihin, työvälineisiin ja tarjoiluastioihin ajan hengen mukaisesti. Suomalaiset Iittalan vanhat lasimallit olivat käytössä, drinkkejä tarjottiin lautaselta syötävän koristeen tai amuse-bouchen kanssa, myös itse tehtyjä siirappeja käytettiin.

Kilpailussa oli joitain erinomaisia cocktaileja, kuten myös kisasuorituksia. Tällaisessa kisassa kuitenkin molempien täytyy olla kohdalla, jos haluaa pärjätä jatkossakin eli Kreikassa ensi kuussa järjestettävässä Euroopan finaalissa tai jopa Trinidadissa järjestettävässä loppukilpailussa. Olen varma, että Suomen kilpailun voittajalla Jarkko Issukalla sekä taito, tahto että karisma, jolla pärjätä tulevassa haasteessa!

Kisajärjestäjä – Juho Lokka, Interbrands Wines & Spirits

”Kisa oli todella onnistunut, ajankohtainen ja mielenkiintoinen. Kilpailu jossa Baarimestarit pääsivät näyttämään kyntensä, taitonsa ja tietonsa. Juomat olivat hyviä. Presentaatio oli hyvin suuressa asemassa tuoden kilpailuun suuren haasteen, ollen ehkä kompastuskivi jollekin ja taas jollekin toiselle juuri se missä hän on parhaimmillaan. Aika toi myös oman haasteensa, ja joku innostuikin tarinan kertomisesta siinä määrin, että suoritus meni yliajalle.”

”Katsojat tykkäsivät, kilpailijat tykkäsivät, tuomarit tykkäsivät. Palaute on ollut erittäin hyvää ja järjestelyt saivat kiitosta. On kaikin puolin erinomaisen hyvä mieli ja Ateenaan lähdetään voittamaan.”

Tulokset

1. Jarkko Issukka  (American Bar, Helsinki) 360 pts
2. Erno Vainanen (Grotesk, Helsinki) 349 pts
3. Ville Nurminen (NightLife, Hämeenlinna) 331 pts

Kuvat © Interbrands Wines & Spirits

Vastaa