Maailmalle Mars! Mars!

Maailmalle Mars! Mars!

Anne meni jo, ja alla olevan blogin perusteella asiat Thaimaassa ovat enemmän kuin mallillaan. Korotetaan panoksia ja pistetään koneeseen seuraavaksi koko ketjullinen nuoria miehiä. Vasen laita V-P Ranskaan, sentteri Tomi Sveitsiin ja oikea laita J-M Ranskaan. Pelkällä hyvällä asenteellako ”ulkomaansopparit” saatiin aikaiseksi!?

Pelkkä hyvä asenne hymyn kera ei riitä, sillä Kv-toppiin (kansainvälinen työssäoppimisjakso) lähteminen vaatii melkoisesti ohjattua omaa aktiivisuutta sekä sitoutumista hakuprosessiin ja aikanaan varsinaiseen jaksoon. Reissuun lähtö vaatii myös jo olemassa olevaa hyvää ammatillista osaamista, sillä uuteen kulttuuriin omine kommervenkkeineen ei meidän alalla voi noin vain lähteä opettelemaan perusteita, ei vaikka kuinka olisi rautainen asenne halulla varustettuna. Kaikki eteen tuleva uusi on jo tarpeeksi haastavaa vieden ihan tarpeeksi energiaa ja huomiota, joten jos vielä pitäisi… – se vaan ei toimisi. Sitä yhteistyökumppanit maailmalle eivät halua.

Hakijan haastattelut, aikataulussa edenneet opinnot riittävän ammatillisen osaamisen kera, hakemus Kv-toppiin ryhmänohjaajan, terveydenhoitaja ja kieltenopettajan lausunnoilla varustettuna – ja aikanaan koulutuksen järjestäjän mahdollinen hyväksyntä, lähettävän ja vastaanottavan organisaation väliset sopimuspaperit, sitoumussopimus, Euro-CV ja vapaamuotoinen hakemus englanniksi, Europass-liikkuvuustodistus, kupongit esim. Kelalle, turvallisuustietolomake, rikosrekisteriote, vakuutukset, viemiset, edullisten matkustustapojen etsiminen… Ja kaikki tämä ennen kuin tavarat on edes pakattu. Aika monen rukkaset ovat tässä vaiheessa, toisinaan kovinkin aikaisin, jo tipahtaneet ja hyvä niin, sillä pelkkä kv-koordinaattorin hihasta nykäisy ja itseluottamusta pursuava ilmoitusluontoinen toteamus: ”Meikä lähtee!” ei vain ole tarpeeksi.

Helppo on lähettää…

…nuoret maailmalle kun tietää, että he pärjäävät ja vastaanottamassa on laadukkaat ja sitoutuneet yhteistyökumppanit valmiine ammatillisine verkostoineen. Tahot jotka tuntevat koulutuksemme ja jaksojen sisällöt kaikkine elementteineen esim. arviointiin liittyen. Henkilöt jotka ovat lähettävällä organisaatiolle oikeasti tuttuja (muutakin kuin nimi, titteli ja naama), henkilöitä joihin voi luottaa. Henkilöitä ja organisaatioita jotka ovat valmiita antamaan oman ammatillisen osaamisensa ja näkemyksensä nuorten käyttöön, tahoja jotka varmasti pitävät huolta.

Tomiko lähti jo? Ei vielä vaan ”vasta” lauantaina ja suuntana Sveitsin Weesen, Parkhotel Schwert ja Antin joukot – Turvallista matkaa ja antoisaa reissua! Vasemmalla laiturilla Villellä on vielä omat kuviot menossa, mutta ensi tiistaina Helsingin kautta Pariisiin, josta Nantesin ja La Roche-Sur-Yonin kautta idylliseen La Garnache kylään ja Le Petit Saint Thomas ravintolaan Magalin ja Davidin hellään huomaan – Turvallista matkaa ja antoisaa reissua! Samaan koneeseen hyppää myös Juha-Matti, joka näköjään aloitti jo pakkaamisen, jatkaen La Roche-sur-Yonista Nicolaksen ja Cécilen joukkoihin Le Balata ravintolaan L´Aiquillon-sur-Vien golf-kenttien ääreen – Turvallista matkaa ja antoisaa reissua! Poikien, kuten jo lähteneen Annen, reissuja tullaan tällä sivustolla seuraamaan kuvitettujen toppi-raporttien muodossa.

Eikä siinä vielä kaikki

Ensi maanantaina saapuu Rovaniemelle ranskalaisesta yhteistyöoppilaitoksestamme (UFA E. Branly, La Roche-sur-Yon) neljä nuorta, kolme kokkia ja yksi tarjoilija, omille työssäoppimisjaksoille ihmettelemään hanskat kädessä tarjoilua, tiukkaakin tiukempia anniskelumääräyksiä, uusia raaka-aineita kuten poro, ilta- ja aamuvuoroihin jaettuja työpäiviä… Ja tuleehan sieltä Clémentin, Mathieun, Ninon ja Anthonyn mukana piipahtamaan myös vanha tuttu Mösjöö Meziere – ”Piimaaa, makaraa, Lappin Kulta ja saunaa” 😉

Kv-kausi alkaa rytinällä. Luvassa on vauhtia ilman vaarallisia tilanteita ja draamaa. Pysykää kanav… sivustolla.

Vastaa