mitä se vaatii?

mitä se vaatii?

foto95

Tämä vaatii intohimoa ja toisinaan täydellistä omistautumista. Tieto ja taito pystyttiin oppimaan helposti, mutta ymmärtäminen ja sitä myöten syntyvä näkemys? Baarimestari – tuo suuria tunteita aikaan saava, inflaation kokenut, ammattinimike on juuri nyt ajankohtaisempi kuin koskaan Baarimestarin erikoisammattitutkinnon taistellessa!? olemassa olonsa puolesta. Jos tutkinto katoaa ja sitä myöten Baarimestarin ammattinimike, niin jokainen muodostakoon mielipiteensä itse.

Millaiset ovat elinkeinon vaatimukset ja odotukset erikoisosaamiseen liittyen? Ei ilmeisesti minkäänlaiset kun laadukasta koulutusta ei enää tässä muodossa tarvita!? Mitä vaatii laadukas alan koulutus? Ja yksi vastauksista on: mahdollisimman paljon kosketuspintaa elinkeinoon, elinkeinon (kentän) tulemista koulutuksen järjestäjän arkeen – kaikilla tasoilla ajassa kiinni olemista. Onko ajan henki todellakin tiivistetysti, että saat juuri niin hyvää palvelua kuin haluat itse itsellesi antaa ja olet hyvä (laadukas?) työtekijä kun saavut töihin oikeaan kellonaikaan. Seuraavassa aiheeseen liittyen muuan tälle foorumille aikojen kuluessa kirjattu ajatus.

Moderni juomatuotteen parissa työskentely (ravintolassa) on ammatillista verkostoitumista ja verkottumista = nykyaikainen tapa toimia. Se on ammatillisen osaamisen, näkemysten ja visioiden jakamista ja siten oman ja työyhteisön ammatillisen osaamisen kehittämistä ja uuden oppimista, ajassa kiinni pysymistä. Onnistunut verkostoituminen antaa mahdollisuuden erikoistua ja erottua esim. kansainvälisten kontaktien kautta – alan verkostot tuovat mukanaan mahdollisuuksia.

…Tätä laadukas koulutus on.

Rohkeus antaa oma, luonnollinen persoonansa asiakkaan käyttöön, mistä syntyy luottamus asiakkaisiin ja millä myös asiakkaan luottamus voitetaan. Ymmärrys siitä, että yrityksen täytyy tarjota asiakkaille jotain mitä kilpailijat eivät tarjoa, mistä syntyy luovuus. Luottamus omaan osaamiseen ja ymmärrys siitä, että ravintolaan tullessaan asiakkaat kokevat astuneensa sisään tuntemattomaan elämysten maailmaan, jonka oppaana he odottavat henkilökunnan toimivan. –Mikael

…Tähän laadukas koulutus ja erikoisosaaminen antavat (luovat) mahdollisuuden.

Mitä se perehdyttäminen oikein olikaan? Se on asioihin ja ihmisiin tutustumista, jonka avulla luodaan myönteistä asennoitumista omaa työyhteisöä ja työtä kohtaan. Se on tervettä ammattiylpeää asennetta. Se on asioista puhumista niiden oikeilla nimillä sekä keskeisiin ja olennaisiin asioihin liittyvää oikeaa tekemistä. Se on todellista osaamista ja tietämystä, ajassa kiinni olemista ja peruskiven valamista jota mm. yleinen välinpitämättömyys sekä oman alan ja työn arvostamattomuus murentavat.

…Myös tähän antaa erikoiskoulutus mahdollisuuden. Tuon välinpitämättömyyden ja arvostamattomuuden se muuttaa.

Kun tulee uusi ryhmä eteeni koulussa ja keskustelu alkaa esittäytymisellä sekä kertomalla mitä tältä koulutukselta odottaa, väistämättä huomio kiinnittyy asiaan, mikä tulee ilmi liian monelta koulutukseen osallistuvalta. He eivät odota mitään erikoisemmin, mutta kuitenkin ovat erittäin kiinnostuneita omasta mielestään ravintola-alalla työskentelyyn. Tässä vaiheessa kun esittää heille sanan miksi, kukaan ei osaa antaa vastausta. Tämä on asia, jonka kyseenalaistan, miten voit olla kiinnostunut alasta mutta juurikaan et jaksa olla kiinnostunut asioista, joita sinulle opetetaan pärjätäksesi paremmin työssäsi. Pahin tilanne, mikä ravintolassa voi käydä, on asiakkaan opetustuokio alan ammattilaisille – alan perusasioista. Olen täysin vakuuttunut, että koulutus kannattaa ja mikä parasta, koulutuksessa saadut opit käytäntö kouluttaa vielä paremmin toteuttamaan niitä. Kuinka vahva tuo sana miksi onkaan ja mitä vaikutuksia sillä on. Miksi – tuo partikkeleiden kuningas, mahtipontinen suunnan ja tekemisen muuttaja. –Juha

…Erikoisammattitutkinto vastaa kysymykseen miksi?

Helppoa kuin mikä; sen kun lorottelet kaljaa, heität hyvää röpinää (läppää) ja selviät viikonlopun ruuhkapiikeistä hengissä. Mitä sitä suotta sitoutumaan alaan tai työnantajaansa, itseään kouluttamaan, kun vähemmälläkin pärjää ja vielä mainiosti. Eipä juuri tarvitse itseä kouluttaa. Tämän oppii tekemällä, ja sitä paitsi asiakkaat juovat aina samaa ja ovat aina samanlaisia, joten et sinä pysty muuttamaan asioita. En muuten edes aio jäädä alalle. Kyllä, palkkauksen pitäisi olla parempi, mutta työehtosopimuksen mukaan mennään – ehdottomasti tulisi saada enemmän, mutta kuten jo kerroin, niin en jää alalle.

…Baarimestari – kenen pitäisi vaatia enemmän? Mielelläni, kuten varmaan koko kenttä, kuulisin jonkun toisen mielipiteen – jopa täysin erilaisen näkemyksen.

 

Täältä lisää: https://virtuaalibaari.fi/2011/09/05/mestariksi-mestarin-paikalle/

Kuva © Ari Manninen

Vastaa