kerron vaikka ei kysyttäisikään

kerron vaikka ei kysyttäisikään

1

Itse olen – kuten moni muukin, tarpeeksi moni? – jo mielipiteeni ääneen kertonut Baarimestarin erikoisammattitutkinnon tulevaisuuteen liittyen. Ennen kuin pistetään jäitä hattuun, näinhän kaikki tuntuvat kehottavan, annetaan tutkintoa suorittavien alaan sitoutuneiden tyyppien kertoa oma näkemyksensä – heiltähän kukaan ei ole vielä kysynyt!? Mitä mieltä Baarimestarin eat:n tulevaisuudesta? Mitä tuo ammattinimike sinulle merkitsee?

Tietopuolinen lähiopetusviikko (vko 8) alkoi perinteisesti kuulumisten ja viimeisimpien ”juorujen” päivittämisellä, vaan hyvin pian keskustelu ajautui kuumaan (olisiko oikea lämpötila sittenkin haalea?) ja ajankohtaiseen aiheeseen. Mikä on Baarimestarin erikoisammattitutkinnon ja baarimestarin ammattinimikkeen tulevaisuus? Tehtiin tänään toki muutakin, mutta aloitetaan ”koulutuspoliittisilla” kuvioilla. Tässä on porukan ajatuksia aiheen tiimoilta:

”Ristiriitaista. Viesti kentältä on, että ammattilaisista on pulaa ja tekeminen voisi olla laadukkaampaa. Samaan aikaan sitten mietitään syventävän ammatillisen tutkinnon lopettamista.”

”Iloinen ja samalla surullinen fiilis – kerkesin kuitenkin vielä itse mukaan.”

”Ärsyyntynyt ja huolestunut. Tutkinto on loistava tapa kouluttaa ja haastaa itseään.”

”Olen yllättynyt, että niinkin harva alan ihminen tuntuu edes olevan huolissaan tutkinnon tulevaisuudesta.”

”Sitoutumiseni alaa ja ammattiani kohtaan on saanut lisää puhtia – olen ylpeä tulevasta ammattinimikkeestä.”

”Mestari – ammatillista itseluottamusta, ylpeyttä, tunteita, kunnioitusta…”

”Tutkinto on vahva potku pxxxxxlle itsensä kehittämiseksi.”

”Tutkinnon lopettaminen on sama kuin leikkaisi siivet vastasyntyneeltä joutsenelta. Matto alta alasta ja omasta ammatillisesta kehityksestä kiinnostuneilta. Hovimestari, baarimestari, keittiömestari, portieeri, kaikki herättävät kunnioitusta ja huokuvat ammattitaitoa.”

”Tämä on ollut haaveena jo kauan. Painatan vaikka itse nimikyltin nimen alle sanan Baarimestari jos ei työnantaja sitä tee.”

”Miksi? Onhan se nyt kumma kun ei asiantuntijuutta arvosteta!”

Ja sokerina pohjalla: ”Kun on ollut näin pitkään alalla, niin tämän ammattinimike on kuin olisi saanut palkinnon vuosien työstä. Minulle tämä ainakin on työelämäni suurin ammatillinen kohokohta!”

…Tähänhän voisi varastaa slouganin – ”Tee työtä jolla on tarkoitus”. Se siitä politiikasta. Enää en tutkinnon tulevaisuutta tällä foorumilla ruodilupaan! Alkaa jo väsyttää itseäkin, vaikka taistelu on käymisen arvoinen. Viisaita päätöksiä odotellessa, työvälineitä jäähdytellessä 😉

2

Suunnitellun mukaisesti ja hallitusti (lukujärjestyksen) eteenpäin. Yllä huonon työpisteohjeistuksen (manuaalin) ominaisuuksia – ja hyvähän oli selkeä, tiivis, mielenkiintoinen, kuvitettu, vastauksia antava, arjen työväline…

3

Työpistesuunnittelu – ei ole asiakkaan vika, että henkilökunnalla on kiire. Ei ole asiakkaan vika, että omaa työtä ei osata organisoida. Ei ole asiakkaan vika, että jokin on väärässä paikassa. Ei ole asiakkaan vika, että työpiste ei yksinkertaisesti ole toimiva…

4

Ja livenä toteamaan omalle tontille – niin opettavaista. Huomenna uusi työpiste omine ominaispiirteinen. Maailmahan olisi tylsä, jos kaikki työpisteet olisivat toistensa kopioita ja tyypit tiskin takana samanlaisia perusosaajia – niitä baarityöntekijöitä (suorittajia?) jotka ovat vain piipahtamassa ”rusketuksen ja kaverien kera”. Maailmahan olisi ihan oikeasti tylsä, jos kaikilla baareilla ja tyypeillä olisi sama signature-juoma, samanlainen back bar, samanlainen… – tätä kohtihan olemme menossa?

…Vai ollaanko me jo siellä!?

Kuvat © Ari Manninen

Vastaa