what is mixology?

what is mixology?

1Baarimestariporukan Petelle reissaaminen on luksusta ja tie veikin aina ison meren taakse Las Vegasiin asti ihmettelemään resurssien runsautta ja muovin ylivaltaa. Agendaan kuului myös saada vastauksia mieltä askarruttaviin ammatillisiin kysymyksiin. Ja totisesti, Amerikka oli pullollaan asioita jotka kummastuttivat Lappilaista juomansekoittajaa – ja niitä rahanarvoisia vastauksiakin saatiin. Seuraavassa reissuraportti Vegasista.

2.1

Baarimestari tekee aina samaa (laadukasta) juomaa kun taas mixologi hakee (samaa) lopputulosta eri kautta asioita muokaten ja lainalaisuuksia rikkoen. Siinä jälleen yksi epämääräinen suomennos sanalle joka nostaa ainakin omat niskakarvat pystyyn. Eikö jokainen baarityöntekijä joka saa asiakkaalta palautteen tyyliin ”Tämä on hyvää, tänks!” ole mixologisti!? Tarvitseeko sitä ostaa kaikki maailman drinkkikirjat (joita ei koskaan edes tule luettua), osata kaikki mahdollinen ja mahdoton molekyyleihin liittyen, tuntea joku jossain, ryömiä niissä katakombeissa etsimässä sitä vihreää hohtavaa… Ja sittenhän niitä on vielä mixologisteja ja moderneja mixologisteja 😉

Jos Baarimestarin erikoisammattitutkinto katoaa Suomesta, niin miten olisi Mixologistin erikoisammattitutkinto – kukaan kun ei oikein tunnu osaavan avata tuota ”ammattinimikettä”? Jos ”erikoishommia” ei enää tehdä ja niitä ei pääse tekemään, erikoisosaamista ei enää tarvittu, niin miten olisi Mixologistin ammattitutkinto. Kaikki valmiiksi pulloon, maalarinteippiä kylkeen kirjoitusvirheen kera ja se on siinä. 12,40€ Kiitos!

…Mitähän Baarimestarin erikoisammattitutkinnon tulevaisuudelle muuten kuuluu? Jyrähtiköhän elinkeino ja esim. F.B.S.K. – Kale ainakin olisi.

2.2

2

Maustettuja vodkia

3

Näillä tineillä onnistut aina

4

5

Hankintalistalle? Mikä on jään tehtävä – viilentäminenhän on eri asia kuin jäiden käyttö. …Perustuu lämmön vaikutukseen – laite prässää krouvisti muotoillun jään pyöreään muotoon.

6Olutpohjaiset cocktailit ja pienpanimoiden paikalliset hanatuotteet on nyt se juttu maassa (suoranainen buumi) jossa olut on perinteisesti juotu suoraan pakkauksesta ja vielä kylmempänä kuin koto-Suomessa – näin se maailma muuttuu. Pienpanimoita, kuten myös tislaamoja (vuosi kaksi ja markkinoilla on kuulemma todella paljon uusia Bourboneita – kaikki ”small batch” viedään käsistä), ja uusia tuotteita syntyy kuin sieniä sateella. Miksi jenkit eivät muuten ole tykänneet hanaoluesta? Niillä kun ei ole perinteisesti ollut hanalaitteissa jäähdyttimiä vaan oluttankit on jäähdytetty olutvarastossa (kylmiössä) -> lämmintä olutta.

7.1

Asioita tehdään yhä enemmän asiakkaiden luona pöydissä, baaritiskin sijaan, samalla ohjaten ja opastaen asiakasta. Eläköön vapaa liike ja todellinen pöytiintarjoilu. Miksi olutta ei voisi esitellä ja tarjoilla kuten viiniä? Mihin lasiin – miltä olut näyttää viiden minuutin kuluttua (aika usein heti kaatamisen jälkeen) kun se on kaadettu täysin vääränlaiseen lasiin?

7

8

Tequila on kaikkialla – myös oluissa

9.1

Hyvin suunniteltu työpiste nostaa juomamyyntiä heti 10-15% – ja ne kaatotuotteiden tuplapullokourut on niin last season. Työpistesuunnittelussa custom on se juttu, ihan niin kuin se kotoinen keittiöremonttikin jossa tehdään mittatilaustyötä = toimiva ympäristö. Maksaa, mutta tulee nopeasti takaisin. Yhden askeleen mallista on tullut nolla askelta kun oikeasti aletaan myydä. Miksi illan aikana pitäisi poistua työpisteeltä esim. varastojen täydentämiseen liittyen?

9

Unohtakaa hopea ja kulta – kupari on nyt in

10Miksi ravistetaan – vain koska on näyttävää?

13

14

Alkoholitonta alkoholia!!?? Miksi ihmeessä? Koska on kiva tehdä alkoholittomia cocktaileita, joita joskus kutsuttiin mocktaileiksi, ”alkoholeista”. Millä saadaan nesteeseen yksi alkoholin ominaispiirre (lue polttava ”viinan maku”)? Tulisilla mausteilla kuten chili ja inkivääri.

15Jälleen yksi mailman paras vodka Ranskasta – eikö mitään muuta ”uutta” tuolta suunnalta? Suomessahan suurin (kallein) menoerä on henkilökunta – Amerikassa kaikki on  niin toisin 😉

16

Vasemmalta Francesco Lafraconi, Salvatore Calabrese (joka oli kuulemma todella mukava), Dale DeGroff ja Tony Abou-Ganim

What is mixology – savustetaan, mutta ei normisavua vaan sikarin aromeja 😉

 

Kuvat © Petri Niemi, Cocktail Kingdom

Vastaa