baarimestari = cocktail

baarimestari = cocktail

1

Näinhän se jostain kumman syystä tämäkin ammattinimike suomennetaan, hämmästyttävästi myös toisinaan juomatuotteen parissa työskentelevän ammattilaisen valistunut näkemys. Eihän se noin ole – uskokaa jo. Kyseessä on ihan samanlainen ”tietoon ja tuntemukseen perustuva” väärinkäsitys kuin, että vesi on vettä ja kaikkialla samanlaista. Baarimestarin erikoisammattitutkinto (ei mikään kurssi – jälleen yleinen harhaluulo ja ”väärinkäsitys”) alkaa nykyisen ryhmän kohdalta olla tutkintotodistusta vaille valmis. Aikaa vetää asioita yhteen ja esittää pari kysymystä ryhmälle. Oletko nyt erilainen baarityöntekijä kuin opiskelujen alkaessa, mitä on jäänyt käteen? Annoitko kaikkesi opiskeluille?

2

Oletko nyt erilainen baarityöntekijä kuin opiskelujen alkaessa – mitä on jäänyt käteen?

”Pääsin pienen alkukankeuden jälkeen ”laatikosta ulos”. Osaan miettiä taas asioita eri kantilta ja mielenkiinto alaa kohtaan ja itsensä kehittämiseen on puhjennut kukkaan. Mietin omaa tekemistäni entistä enemmän ja uskallan kokeilla rohkeammin uusia asioita. Kaiken opitun olen vienyt suoraan työmaalle ja kuulemma näkyy tekemisessä.”

”Asenne omaa työtä kohtaan on muuttunut. Olen itsevarmempi, tarun epäkohtiin työpaikalla rohkeammin ja uskallan tuoda omat mielipiteet esille. Olen ylpeä osaamisestani ja täysin varma, että olen oikealla alalla, tätä haluan tehdä.”

”Avartanut ajatusmaailmaa koko alaa kohtaan – olen alkanut katsoa kokonaiskuvaa. Varmuutta yleiseen tekemiseen on tullut reilusti lisää.”

”Itse on alkanut tekemään asioita tarkemmin ja varmemmalla otteella. Vaadin samaa myös niiltä joiden kanssa työskentelen.”

”Moni asia on auennut täysin uudesta näkökulmasta kuin mihin oli tottunut. Ne asiat jotka on tiedostanut, muuttivat merkityksensä tai syvensivät ymmärrystä kun ne sanottiin ääneen. Numerot ja taloudellinen työskentely kiinnostaa.”

”työskentely on muuttunut taloudellisemmaksi. Osallistun paljon enemmän käytännön asioihin yrityksessä. Numerot kiinnostavat enemmän kuin ennen ja mielenkiinto kaikkea kohtaan on kasvanut valtavasti.”

”Olen tarkempi, varmempi, vapautuneempi, rauhallisempi ja itsevarmempi työssäni. Näen ammatillisia epäkohtia ja uskallan puuttua niihin – tiedän miten asioita voi tehdä paremmin ja taloudellisemmin. Ammatillinen verkostoni on kasvanut räjähdysmäisesti yhdestä kollegasta ;)”

”asioita katsoo avoimemmin ja laajemmin isommassa mittakaavassa, tulevaisuutta miettii ihan eri lailla. Varmuus alan sopivuudesta ja rakkaus omaa työtä kohtaa on lujittunut. Nöyryyttä on tullut lisää – on vielä niin paljon opittavaa.”

”Taloudellinen työskentely on jatkuvasti mielessä. Itsevarmuutta on tullut lisää.”

”Nykyään mietin mm. kannattavuutta enemmän ja onko tekemisessäni järkeä. Työn organisointiin olen kiinnittänyt entistä enemmän huomiota.”

”Olen saanut tukea jo aiemmalle ajatukselleni – Baarimestari on niin paljon muutakin kuin cocktailmestari.”

3

Annoitko kaikkesi opiskeluille?

”Kaiken annoin mitä tästä temppelistä olen irti saanut!”

”Annoin kaikkeni, mutta…”

…Vastaukset eivät liity kuvan tyyppeihin. Yleinen kysymys mietittäväksi, joka perustuu vuosien havainnointiin – mistä johtuu, että sitoutuminen alaan ja opiskeluihin on toisinaan niin kovin kevyttä, vaikka kovaan ääneen huudellaan ja vielä enemmän halutaan? Miksi mahdollisuudet jätetään käyttämättä – sitä aitoa läsnäoloa!?

4

Lavastettu kuva, mutta kovin usein totta työpisteillä!? 😉

Näin – siinäpä sitä. Ammattitutkinto kamaa kaikki pelaa periaatteella – tuskin! Vielä on toivoa – kaikki ei voi olla (ollutkaan) ”valtiovallan syytä”.

 

Kuvat © Ari Manninen

 

 

Vastaa