kaiken takana on tarina

kaiken takana on tarina

1

Kaikki tykkäävät tarinoista – tarinat viihdyttävät ja myyvät – ja aika usean alkoholituotteen, klassikkodrinkin, persoonan tai baarin takaa löytyykin mielenkiintoinen tarina, eikä siihen aina (onneksi) liity muuan Hemingway. Mutta mitä sanoisitte jos väittäisin, että ”kaikkien tietämä”, mutta harvojen tuntema Lapin lennoston Hävittäjälentolaivue 11:n laivuetunnus on saanut alkunsa puolalaisen heinällä maustetun vodkan – ”härkäviinan” – etiketistä. Totta vai tarua?

2

Tottahan se on. Idea syntyi vuonna 1941 Dornier-pommikoneita Varsovasta hakemassa (lahjoituksena Saksalta) olleen Suomen Ilmavoimien komennuskunnan miesten istuskellessa – huonolla säällä – paikallisessa lähiökapakassa. Ympäri maailmaa maalattiin tuolloin II Maailmansotaan liittyen pommikoneisiin erilaisia tunnuksia, joten myös tuolloisen Lentolaivue 46:n tuli saada omansa. Visentti, jota aikojen kuluessa myös mylviväksi tai puskevaksi häräksi on kutsuttu, näki päivänvalon – alkuperäinen idea lasinalustasta jossa komeili visentti.

3

4

5

Nyt vuonna 2014 perinteikäs visentti voi enemmän kuin hyvin. Se puskee edelleen eteenpäin mm. kahden Lapin lennoston HÄVLLV11 Hornet-hävittäjän nokassa – vuosien varrella laivuetunnus on muuttunut, mutta säilyttänyt alkuperäisen luonteensa. Aiheesta muuten on ilmestynyt vastikään Lapin Lennoston Kilta ry:n julkaisema kirja, joka avaa yhden mielenkiintoisimmista alkoholituotteisiin liittyvistä tarinoista – jos minulta kysytään. Ja se vodka josta kaikki sai alkunsa? Sehän oli tietysti maarianheinällä maustettu ruisvodka nimeltään Żubrówka. Vodka jonka juojan sanottiin saavan biisonin voimat ja jota…

6

Jos kiinnostuit, niin kirjan voi tilata täältä: paula.valolahti@mil.fi / 25€ + posti- ja pakkauskulut. Kaikki ”tuotto” (joka ikinen centti) Lapin Lennoston Kilta ry:n toiminnan tukemiseen.

Kuvat © Ari Manninen, Keski-Suomen Ilmailumuseo ja CEDC International (Żubrówka Bison Grass Vodka)

 

Vastaa