oho – menipä vaikeaksi!

oho – menipä vaikeaksi!

1

Tuo lausahdus tietyllä tavalla kuvaa Lapin matkailuopiston uuden Baarimestarin erikoisammattitutkinnon ryhmän ensimmäistä varsinaista koulupäivää – lohduttavaa on, että olotila tulee olemaan ohimenevä. Omalta kantiltani, porukan ohjaajan roolissa, päivä oli odotetun kaltainen kaikessa positiivisessa sekavuudessaan. Luokkatila täynnä toisiaan tarkkailevia ja omaa paikkaansa etsiviä ammatillista näyttöä antavia persoonia, joiden tekemisestä paistoi selkeä epätietoisuus tulevasta. Tekemistä jota sävyttivät suuret ammatilliset odotukset, jotka eivät sitten vielä ensimmäisenä päivänä konkretisoituneetkaan. Näin se näköjään aina alkaa tämäkin tutkinto – tässä vaiheessa voisin todeta tutkinnon ja itseni puolesta, että ”jäitä hattuun”, sillä hetken se vie löytää oikea vaihde ja vauhti alkukiihdytyksen jälkeen. Ammatillinen haaste, eikä mikään turha sellainen, on nyt heitetty ilmaan ja se kuuluu seuraavasti: ”Haluan erikoistua tulevan ammattinimikkeeni mukaiseksi laadukkaaksi ammattilaiseksi”.

Elinkeinossa ja juomatuotteen parissa pärjää, mutta ilman sen kummempaa ammatillista ymmärtämystä? Kuinka moni ihan oikeasti funtsii syvällisemmin omaa ja työyhteisönsä tekemistä? Kuinka moni etsii – haluaa – vastauksia ja kehittää sitä kautta omaa ja työyhteisönsä toimintaa jne.? On liian helppoa todeta, että meillä on laadukas juomatuote ja tapa toimia, meillä käynti on elämys, sen kummemmin noita varsin melleviä lupauksia avaamatta – eikö? Miten niin laadukas ja laadukasta, ihan varmasti elämys. Anteeksi ”ilkeyteni”, mutta avaa pikkaisen – pystytkö? Oliko se jälleen sitä kuuluisaa sanahelinää?

2Ryhmän SWOT-analyysin tuloksia – tärkeimmät ammatilliset kehittämiskohteet, joista toisinaan voisi myös heikkouksina puhua. Lista lienee valtakunnallisesti samanlainen paikkakunnasta ja porukasta riippumatta – olettamus, sillä ei aavistustakaan miten muualla.   

Miksi hakeuduit opiskelemaan Baarimestariksi?Nostaakseni omaa ammatillista rimaani ja antaakseni tulevaisuudessa asiakkaille enemmän vastinetta rahoilleen. Vastatakseni työelämän haasteisiin tulevaisuudessa.” Hyvin sanottu, sillä kyseessä on loppupeleissä hyvinkin raadollinen business, joka ilman itsensä ammatillista haastamista kävisi hyvin nopeasti ylivoimaisen raskaaksi – nyt on sitten tekojen aika, joilla ei ole mitään tekemistä kiristyvän verotuksen ja mainonnan, lisääntyvän matkustajatuonnin tai vaikkapa naapuribaarin (samanlaisen) surkeuden ja alan yleisen sukeltamisen kanssa?

Entäpä sinä – miksi tämä tutkinto, erikoisosaamistahan ei enää tarvita!? ”Kukaan ei töissä kerro näitä asioita minulle” – pitäisikö huolestua?  Ja sinä? ”Alalla ei koskaan ole valmis, aina voi kehittyä. Siihen tarvitaan usein myös ohjausta. Koulutuksen myötä saan syvennettyä osaamistani, mitä voin ylpeästi ja itsevarmasti jakaa eteenpäin.”

Tästä se jälleen lähtee ja tavoite on enemmän kuin kova: ”Vieraanvarainen asiakas-, tuote- ja liikeideatuntija, aktiivinen, kielitaitoinen, motivoitunut, fiksu, verkostoitunut, taloudellinen tuloksentekijä – myyjä, vuorovaikutustaitoinen, vastuullinen, myynnin- ja markkinoinnin ammattilainen, viihdyttäjä, paikallinen elämysten tuottaja, siististi cool, kansainvälinen, yhteistyökykyinen ja sopeutuvainen, karismaattinen ammattiylpeä persoona, aito, nöyrä, innovatiivinen organisointikykyinen toiminnan kehittäjä, tasalaatuinen osaaja, ajassa kiinni oleva…” – Eipä ihan vähän tälläkään kertaa! Mestari – sana joka antaa lupauksen.

Tervetuloa mukaan – ikävä tässä jo olikin 😉

 

Kuvat © Ari Manninen

Vastaa