päällikkötason vierailu

päällikkötason vierailu

1

Otsikko on omalta työuralta tiskin takaa tuttu negatiivissävytteinen toteamus, jolla kuvattiin esimiehen baaritiskin taakse suuntautunutta visiittiä, laskeutumista operatiiviselle tasolle. Lopputulemana oli ihan liian usein työpisteen myyntivalmiuden lamaantuminen ja palvelukulttuurin hetkellinen notkahdus – paljon peukalonjälkiä väärissä paikoissa. Onneksi ainakin osa nykyisestä päällikkösukupolvesta on alkanut ymmärtää, että myös esimiehen tulee pystyä hyppäämään ”sorvin ääreen” tarvittaessa. Päällikkötason vierailuja tulossa – en voinut välttyä tuolta ajatukselta kun baariluokan valtasivat Lapin ammattikorkeakoulun restonomi-opintojensa alkutaipaleella olevat tulevaisuuden päälliköt. Vaan melko äkäseen tuon asenteellisen mielikuvan sai pyyhkiä pois sillä porukkahan oli tosissaan liikkeellä, ei vain opintopisteiden perässä, ja aidosti läsnä – ”oppimassa, kiinnostumassa ja innostumassa” kuten yksi heistä totesi. Nyt kun itselle tarjoutui mahdollisuus päästä ”restonomin pään sisään”, niin pakko oli tyypeiltä kevyesti kysyä: mikä teidän mielestä tekee hyvän esimiehen, joukkojen johtajan, päällikön?

Lapin AMKin restonomiopiskelijat Toripuistikon baariluokkaan toi Matkailualan tutkimus- ja koulutusinstituutin (”MTI kokoaa yhteen matkailualan osaamisen Lapin matkailuopistosta, Lapin yliopistosta ja Lapin ammattikorkeakoulusta…”) mahdollistamat ristiinvalittavat opinnot joissa opiskelijat voivat suorittaa tiettyjä kokonaisuuksia instituutin toisissa oppilaitoksissa – tällä kertaa meillä Lapin matkailuopistossa moderniin juomatuotteeseen ja baarityöskentelyn perusteisiin liittyen.

Se ihan eka kysymys kuitenkin kuului – miksi ihmeessä olette täällä? Teidänhän ei tarvitsisi olla täällä. ”Haluan syventää ja parantaa käytännön osaamistani ja saada sitä kautta varmuutta työskentelyyni.” ”Tällä hetkellä on vähän sellainen olo kuin olisi huijari, haluan varmuutta tekemiseen, haluan osata ja tietää enemmän.” ”On jäänyt älyttömän paljon pieniä yksityiskohtia vaille selvennystä – oma työnteko helpottuu kun osaa perustella itselle ja asiakkaalle miksi näin tehdään.”

3

5

6.1

6

Syvintä olemusta mietiskellessä – mistä, miten, miksi…

7

Ja sitten se päällikkökyssäri koskien niitä kaikkien himoitsemia esimiesvalmiuksia. Niin no, kaikistahan ei ole päälliköiksi – kaikki eivät vaan voi olla päälliköitä. Enpä ala tässä ruotimaan joukkojen johtamisen luonnetta, mutta faktahan on, että ”pomonsa näköinen porukka”-sanonta pätee ainakin meidän alalla, niin hyvässä kuin pahassa. Seuraavassa porukalta muutama näkemys päällikkyyteen liittyen ja ainakin näiden ajatusten myötä on lupa odottaa hyviä asioita tapahtuvan. ”Antaa vastuuta ja vapauksia työskentelyyn, luottaa, hallitsee yrityksen kokonaisuuden.” ”Osaa tarvittaessa tuurata alaisiaan tehtävässä kuin tehtävässä, yleensäkin on perusarjessa mukana aktiivisesti.” ”Kertoo selkeästi tavoitteista ollen esimerkki.” ”On ajan tasalla oleva käytännön osaaja”.

Ja sokerina pohjalla: ”Tyyppi jolla on kokemusta suoritustason työskentelystä eli tietää oikeasti mitä omien alaisten työ on.” Opinnot jatkuvat tämänkin porukan kanssa vielä tovin, mutta nyt se on Hyvää Hiihtolomaa Meille 😉

 

 

Kuvat © Ari Manninen

 

Vastaa