ready, steady… shake!

ready, steady… shake!

1

Mikä juomasekoitus? Se on Lappilainen Mojito, Mhojitho tai jotain. Taatusti erinäköinen ja rohkeasti erilainen ainakin mintun käytön suhteen, joka muuten ei enää tule näille leveyksille postiauton kyydissä. Juoman innoittajana toimi Nordic Championship for Cook and Waiter Apprentices –kilpailun baariosion reseptiikka, jonka ohjeistukset saivat baarimestarin eat-porukan tyypit pyörittelemään päitään. Päivän vieraileva tähti olikin ex-Toripuistikkolainen Emma, joka lähtee yhdessä Juuson kanssa edustamaan Suomea ja Lapin matkailuopistoa Norjaan Trondheimiin alan oppilaitosten vuosittaiseen Kokkien ja Tarjoilijoiden PM-kisoihin – hallitsevia tarjoilijoiden Suomen mestareita 2014 kun ovat. Kansainvälisistä mitoista ja määristä vielä selvitään helposti, mutta suomalaisesta näkökulmasta (ja varmaan myös kuubalaisesta) esim. sitruunasiivun kuuluminen Mojitoon menee jo yli ymmärryksen – Emmallakin. Miksi muuten alan opiskelijoiden kilpailuissa aina ”valmistetaan” juomia jotka voidaan valmistaa hyväksyttävästi monella eri tavalla. Juomia joiden arvostelu ja arviointi usein perustuvat tuomariston omiin ammatillisiin näkemyksiin ja mieltymyksiin (viitaten edelliseen) – näin ainakin luulen, sillä opiskelijat lähes järkiään palaavat kisareissuilta kotiin ilman todellista ammatillista palautetta.

Mitä järkeä on treenata esim. Bloody Maryn kisareseptin (ainoa oikea tapa?) mukaista valmistusta kun kaikki kuitenkin tekevät ja haluavat sen erilailla. Jos tuossa tai vaikkapa Dry Martinin valmistuksessa on järkeä, niin annettakoon nuorille vapaat kädet tyyliin ”saisinko alkuun itsesi näköisen Dry Martinin (pääpointtihan lienee vermutin määrä valmistustekniikan ohella) ja heti perään maukkaan mausteisen Bloody Maryn”, kiitos. Itse heittäisin tässä vaiheessa jonkin virallisen tahon reseptiikan roskakoriin, luottaisin itseeni ja käyttäisin verisen Meerin valmistuksessa esim. sokerisiirappia (vrt. ketsuppi = hyvää). Tekniset erothan nuorten välille saadaan kisajuomilla jotka ”voidaan” valmistaa vain tiettyä reseptiä noudattaen eli yhdellä yleisesti hyväksi havaitulla ja ainoaksi oikeaksi tuomitulla tavalla. Todelliset tekniset erot nuorten välille saataisiin antamalla heille vapaat kädet esim. valita käytettävä valmistustekniikka vaikkapa Negronin suhteen. Nuo vapaat kädet muuten olisi todella mielenkiintoinen lähestymistapa sillä tuolloin saataisiin aikaiseksi eroja myös taustalle hääräävän valmennustiimin suhteen, sillä opiskelijan suoritushan perustuu kunkin oppilaitoksen kisavalmentajien näkemykseen. ”Näin mulle opetettiin.” 😉

2

Jos tästä ”grillistä” selvisit, niin selviät mistä tahansa – Emma vs. Baarimestarit

PM-kisojen Bloody Mary? 5cl vodkaa, 2cl tuorepuristettua sitruunamehua ja hulppeat 15cl tomaattimehua. Rakennetaan suoraan isoon lasiin (pakko olla) runsailla jäillä ja sekoitetaan hyvin. Ja olihan siellä ne perinteiset mausteetkin jotka annosteltiin tarkkojen dashien mukaisesti, mutta vaikka kuinka pyöriteltiin ja ruopattiin, niin virallisen kisareseptiikan, joka kuulemma perustuu kansainvälisesti hyväksyttyihin resepteihin, mukainen valmistaminen (on yksi arvioinnin ja pisteytyksen kohta) toi kerta toisensa jälkeen yhtä huonon lopputuloksen – vetisen ja valjun juomasekoituksen. Varaa ei kuitenkaan ole ruveta ”säätämään” sillä tuolloin menisivät pisteet tältä osin. No, onneksi Emma osaa tehdä hyvän Bloody Maryn, aivan kuten Mojitonkin, joten yllä oleva resepti ja pari muuta deletoituvat heti kisasuorituksen jälkeen. Niin – miksi treenata ”väärin” kun sitä juomaa ei koskaan edes tulla tekemään vaan se on aina se sama collins tai fizz.

Tässä ihan muistin virkistämiseksi I.B.A.:n Bloody Mary. Mojito – I.B.A. laittaa reseptiin tuon ainakin minulle ylipääsemättömän sitruunansiivun, mutta ei siihen Kuubassa sitruunansiivua laitetta, puhumattakaan jäämurskasta (eurooppalainen juttu?) jota siellä ei kuulemma koskaan käytettä. Vaan teeppä Mojito Suomessa ”jäillä”! Ja miten FBSK tekee Mojiton? Mehu otetaan irti limelohkoista (ei valmiina tuorepuristettuna mehuna), valkoinen sokeri muuttuu ruokosokeriksi ja juomaan tulee jäämurskaa. Näin – ohjaa ja opasta tässä sitten coachin ominaisuudessa kun kaikki viralliset tahot omaavat oman oikean näkemyksensä klassikosta, jonka pitäisi olla samanlainen kaikkialla niin kauan kun nimi on sama. Summasummarum – tee minulle hyvä Mojiton tyylinen juomasekoitus paikallisen alkoholilainsäädännön mukaisesti. Sait juomasta sen ja sen verran pisteitä. Ja tässä tulee se ammatillinen palaute, joka ei perustu virheiden osoittamiseen… – Tuomarithan olivat rautaisia ammattilaisia kasvattajan roolissa ja asiakkaat (”koekaniinit”) avoimin mielin mukana olevia tottuneita ravintolassa kävijöitä.

3

Se pirun sitruunansiivu…

4

”Bartending: Traditional mixing of drinks, incl. non-alcoholic. Cocktails and long drinks according to international bar rules.  Recipes must be included.  The rules applying during the competition must be stated in advance (see judgement criteria). Each candidate must mix two drinks with alcohol and two drinks without alcohol.  The candidate has 12 minutes at his or her disposal.”

Let the games begin – se joka kisaamaan lähtee se leikin kestäköön. Pulinat pois, kyseessähän on mitä totisin arvostelulaji. Kisatapahtumaa Norjasta ja toivottavasti myös Emman ja Juuson suorituksia voit seurata livenä täältä 17.- 18.4.

TSEMPPIÄ – psyykkaamalla 😉

Arska & Lapin matkailuopiston Baarimestarin eat 2014

 

Kuvat © Ari Manninen

Vastaa