Scotland – AYE !

Scotland – AYE !

1 (1280x853)

Glasgown tummeneva ilta toivotti hyvän oluen, huonon Fish & Chips annoksen ja hymyilyttämään pistäneen mongerruksen (lue paikallinen murre) kera aavistuksen nuupahtaneet reissaajat tervetulleeksi Skotlantiin. Vielä kun samaan kadunkulmaukseen tupsahti bussilastillinen Irlannista palaavia Skotlannin futismaajoukkueen kiltteihin vuorautuneita kannattajia, ei todellakaan jäänyt epäselväksi missä ollaan. Edessä allekirjoittaneen pitkäaikaisen ammatillisen haaveen toteutuminen, jonka mahdollistivat yhteistyökumppani Interbrands Wines & Spirits sekä Erasmus+ hankkeen ammatillisen opetushenkilöstön liikkuvuus (Mobility of Individuals). Tulevien päivien ohjelmassa olisi kolme saarta ja kolme viskitislaamoa. Jos on baarityöskentely toisinaan suuria tunteita, niin hyvässä kuin pahassa, niin viskin valmistus se vasta onkin ja vain hyvässä. People make Whisky – tämän tulevat päivät hyvin konkreettisesti osoittivat. Mennään, juna lähtee.

2 (1280x796)

Queens Streetin asemalta lähtenyt ScotRailin ”lättähattumainen” paikallisjuna puski läpi nummien ja metsäisten laaksojen Skotlannin länsi-rannikon suosituimpaan lomakohteeseen Obaniin…

3 (1280x841)

Kolme tuntia kestävän junamatkan aikana oli aikaa syventyä viskin saloihin. Matkakumppaneina hyvä ystävä Lokan Juho Interbrandsiltä ja uusi tuttavuus Viskin Ystävien Seuran (VYS) puheenjohtaja, kouluttaja ja viskikirjailija Jarkko Nikkanen.

4 (1280x856)

Oban Distillery – kasvoton ”pit stop”

5 (1280x701)

…joka tunnetaan myös merenelävistään lautasella. 9000 tuhannen asukkaan pikkukaupungista, ”Gateway to the Isles”, matka jatkui lautalla kohti Isle of Mullia ja Tobermorya.  

6 (1280x853)

Ja mikä junassa ei auennut, sitä jatkettiin 45 minuutin ajan lautalla

7 (1280x623)

Isle of Lismoren (”suuri puutarha”) maamerkki

8 (1280x853)

Ferry jysähti rantaan vajaan 3000 asukkaan Mullilla Craignuressa, josta matka jatkui kohti saaren pääpaikkaa, 1000 asukkaan Tobermorya.

9 (1280x853)

Hyvin nopeasti kaksikaistainen tie muuttui…

10 (1280x853)

11 (1280x893)

…yksikaistaiseksi kiemurtelevaksi ”pyörätieksi” ohituslevikkeineen, muuttuakseen jälleen kaksikaistaiseksi. Kun kuskina vielä toimi eläkkeelle jäänyt Newcastle-lähtöinen opettaja, joka ilmiselvästi kuvitteli olevansa rallikuski – kaikista oli ohi päästävä, oli kyyti Tobermoryyn vähintäänkin mielenkiintoinen.

12 (1280x796)

Siinä se nyt sitten vihdoinkin olisi – Mannisen ensimmäinen viskitislaamo livenä 🙂 Tobermory Distillery EST. 1798. “The world has changed unimaginably since we produced our first single malt almost two hundred years ago, but we haven’t. At Tobermory we still do things the traditional way, by hand.” Tobermory Distillery

Kuvat © Ari Manninen

Vastaa