kaikki on yhtä

kaikki on yhtä

1 (1280x965)

Baarimesujen ensimmäinen tietopuolinen lähiopetusviikko päättyi vähän kuten alkoikin – hallittuun hässäkkään. Perjantain aikana kasattiin mm. reseptiikkaa yhteistyökumppanin tarpeisin, pilkottiin omaa asiantuntijuutta ja roolia sekä avattiin ammatillisten verkostojen merkitystä unohtamatta kansainvälisyyttä. Kaikessa tekemisessä oli nyt kuitenkin ajatus mukana ja selkeä tavoite. Jos vertaisi maanantain starttiin, niin 6-0 perjantaille. Kasassa on hyvä ryhmä ja niin monelta osin edeltäjiensä kaltainen, ajatellen vaikka ryhmän ammatillisia valmiuksia. Vuodesta toiseen samat kehittämiskohteet ja suoranaiset heikkoudet nousevat esiin, vahvuuksienkin ollessa pitkälti samat. Perustekeminen, toisinaan näennäinen, on hanskassa, mutta se jokin, joka tekee minusta ihan oikean asiantuntijan ja ammattilaisen, on pikkaisen hakusessa. Vaan eipä hätää, sillä erikoisammattitutkintohan on juuri tätä varten – jo olemassa olevan osaamisen syventämistä varten.

SWOT

Antaa ryhmästä ja vuodesta toiseen hyvin pitkälti saman tuloksen. Samat asiat hämmästyttävät esim. kehittämiskohteisiin liittyen. Esiin voisi nostaa esim. tuotetietouden, joka on toisinaan jopa enemmän kuin todella kevyttä, kuten myös ”olemattoman” taloudellisen osaamisen. Toisinaan vääjäämättä nousee mieleen, että mikä on alan tyyppien todellisen mielenkiinnon taso omaa alaa ja tekemistä kohtaan. Ketä tulisi ”syyttää” siitä, että ei tiedetä ja tunneta esim. omaa liikeideaa. Niin, kuulostaa uskomattomalta, mutta niin se vaan on. Jos ajatellaan tuota jo mainittua liikeideaa, niin eikä sitä kerrota, onko sitä edes olemassa, vai onko sille ihan sama kun et pääse osallistumaan sen kehittämiseen?

Vahvuuksista – nyt on kasassa avoin porukka joka uskaltaa, luvassa on hyviä asioita. On mukavaa kun ihmiset ottavat osaa ja tekemisestä paistaa intohimo, vaikka niitä ihan peruspalasiakin olisi hukassa. Mutta annetaanpa porukan itse kertoa. Seuraavassa heidän ammatillisten SWOT-lakanoiden yhteenveto, joka tähän tutkintoon liittyen on todennäköisesti hyvin samankaltainen läpi valtakunnan.

2 (1118x1280)

Vahvuudet

Sosiaalinen, iloinen, reipas, tiedonhaluinen, reilu, nopea, tehokas, vakituinen työpaikka, rohkea, luomishalu, ammatilliset verkostot, rauhallisuus, iloinen, siisteys, tarkkuus, imago, intohimo…

Kehittämiskohteet (toisinaan suoranaiset heikkoudet)

Tuotetietous, epävarmuus, uskallus, tekninen osaaminen, ajan hallinta, myyntitaidot, ammatilliset verkostot, palautteen vastaanottaminen, jaksaminen, siisteys, taloudellisuus, tasalaatuisuus, esiintyminen, järjestelmällisyys, tiedon haku…

Mahdollisuudet

Kehittyä ammatillisesti, uralla eteneminen ja haastavammat tehtävät, verkostoituminen, työyhteisön kehittäminen, töiden jatkuminen, ulkomaat, oma yritys

Uhat

Lähtemään joutuminen, kilpailutilanne, töiden loppuminen, jaksaminen, motivaation ja intohimon katoaminen, jämähtäminen, trendit…

5 (1280x1247)

Vahvista vahvuuksiasi – toivottavasti joku muukin ne tunnistaa ja tunnustaa, pääset niitä myös käyttämään. Heikkoudet – kehitä, korvaa, vältä, poista. Miten? Käytä mahdollisuudet hyväksi. Ja ne uhat – torju ja väistä. Miten?

Tästä ne opinnot sitten ihan oikeasti starttaavat. Baarimesujen vuoden kestävä työn täyteinen rypistys, joka jatkuu tietopuolisen lähiopetuksen merkeissä jälleen viikolla 38. Matka kohti kokonaisvaltaista asiantuntijuutta on alkanut. Mesuja takaisin odotellessa touhutaan väliviikot opintonsa aloittaneiden toisen asteen nuorten kanssa mm. alkoholilainsäädäntöön ja vastuulliseen anniskeluun liittyen. Pidemmälle ehtineiden kanssa sukelletaan väkevien alkoholien ihmeelliseen maailmaan – kuinka voit myydä jotain jos et tunne sitä? Aika moni tiskin takana juuri nyt touhuava ja mainiosti pärjäävä tyyppi muuten ei tunne. Kyllähän se näennäisen osaamisen aikakausi ihan oikeasti on ohitse ja enemmin tai myöhemmin jäät ns. kiinni ja se siitä asiantuntijan statuksesta. Asiakashan tulee ammattilaisen, joka toivottavasti on asiantuntija, luo – eikö? Itse ainakin olen valmis maksamaan asiantuntijuudesta, toisinaan etsin jopa eksperttiä. Guruista en koskaan ole suuremmin välittänyt ja seuraavahan onkin sitten jo – niitäkin on tiskin takana aikojen kuluessa nähty 😉

 

Kuvat © Ari Manninen

Vastaa