on aika valaistua

on aika valaistua

1-1280x951

Otsikko saattaa kuulostaa raflaavalta, mutta tuotahan baarimestarin eat:n suorittaminen on. Osaaminen on jo hyvin pitkälti olemassa, mutta mitenkä se ammatillinen ymmärrys? Viskistä – ”kaikki” sitä kuulemma osaa käyttää ja yhtä moni sen tietää ja tuntee, mutta kuinka moni sitä oikeasti ymmärtää? Kaikki siitä viskistä puhuu ja lisää haluaa oppia, mutta kuinka moni sitten loppupeleissä on oikeasti valmis haastamaan itsensä ja jossain vaiheessa ammatillisesti valaistumaan. Söör Nikkanen Edrington Finlandilta, Tervetuloa! Emme ylenkatso perusteita, mutta lähdetäänkö kuitenkin liikkeelle niistä, ennen kuin siirrymme jyvät akanoista erottaviin nyansseihin.

2016 – tämäkö on se vuosi kun viskin Suomi-litrat vihdoin ohittavat konjakin ja brandyn litrat?

3-1280x867Mitä snadimpi kanisteri, sitä…

4-1280x807

Fill vai tammi? Aktiivinen tammi vai aktiivinen baarimesu – molemmat? Mikä on aktiivisen meiningin merkitys? Mikä köyhdyttää puun ja mielen? Miksi? Millainen on ammatillinen Phylloxera ja mistä se kumpuaa?

Millä porttiteorialla joku saadaan kompastumaan viskien ihmeelliseen maailmaan – kanadalaisella viskilläkö? Millä se stetsoni lentää päästä ja matka ”pimeälle puolelle pelottavien tuotteiden maailmaan” alkaa?

5-1280x853

Märkää aaltopahvia ja kosteita vessapaperirullien keskiöitä, kaukana vilkuttelevia viikunoita ja taateleita, hiilihankomaisen keveitä kelekkahaalareita larauksella lihalientä, likaisen irstaalla leimalla, kesäisen kepeästi liikkuvia, tähtitieteellisen lyyrisiä…

6-1280x825

Miltä se tuoksuu ja maistuu on se juttu, ikämerkinnät ovat täysin sekundääristä. Älä mieti tuotteen ikää vaan mene aromit edellä. Vesi – yksikin vesitippa on se juttu!!? Hicksillä vai ilman? Leikkuupisteiden merkitys. Whaaat? Jos et sitä osaa, niin… Whaaaaaaaat? Miksi vanhoja tisleitä muuten ei enää ole? Tuhannesta tulee 420. 77/13/10/0 vai 70/15/15/0 vai 70/0/14/6? Maissia, ruista…

7-1280x841

…pää olisi kuin kiukaan sisällä ja nuolisit sisäpintaa. Iloisuus kohtaa kärähtäneen fillarin takarenkaan sisäkumen.

8-1280x847

Kulmat kurttuun, sillä viskihän on vakavaakin vakavampi asia. Ensin kumarrat ennen kuin nautit mallasviskisi – miksi ihmeessä? Mihin muuten baarimestarin natsat riittävät ja milloin ja miksi asiakas pitää ns. ammatillisesti pysäyttää? Millainen on suomalainen viskin kuluttaja? Hyvin pragmaattinen arvioija – tämä maksaisi varmaan sen ja sen verran, mutta onko tämä sen arvoista? Milloin hinta ja sisältö kohtaavat – mitä on tuotteiden järkevä hinnoittelu? Millainen on järkevä tuotevalikoima ja mikä on luksusta? Backbaarin hienot pullorivit vai se tyyppi asiakkaan ja backbaarin välissä? Mikä muuttaisi kivet kullaksi?

9-1280x836

Etiketti saa maistua ja sen pitää elää.

10-1280x860

Irlantilaiset sen keksi, mutta Skotit siitä sellaisen teki kuten me sen ymmärrämme.

11-1280x844

Missä me oikeasti hävitään Suurelle maailmalle – visuaalisessa miljöössä, mutta missä muussa muka? Miksi me ollaan copycatteja? Miksi ei mennä omaa tietä ja pistetä muut kopioimaan meitä? Suomessahan on olemassa omaan baarityöskentelyyn liittyen kollektiivinen usko – ei me tarvita San Franciscoa tai Lontoota. Piste. Tarvitaanko – miten niin muka tarvitaan?

12-1280x773

Jos sekoiteviskit katoaisivat, niin montako mallasviskitislaamoa katoaisi samalla? Monta! Eksotermisiä reaktioita ja…

13-1280x762

14-1280x869

…Ja isot miehet itkee mille?

1405…1975-1993… ja mitä nyt vuonna 2016 – isoja kysymyksiä viskin tulevaisuuteen liittyen. Tiedätkö missä mennään ja missä tullaan menemään? Pitäisikö?

15-1280x843

AYE! Valaistuttiinko – porukan ilmeiden perusteella lähinnä päädyttiin sille pimeälle puolelle, mutta tämäkin ”bööööörböni” aukeaa ihan varmasti. Tapahtuu pienellä viiveellä ja vaatii omaa aktiivisuutta ja siitä se botski sitten lähti kohti Islayta. Omakin hehkulamppu vaihtui lediksi. Thank You very many Söör Nikkanen ja Edrington Finland. Sláinte! 🙂

16-1280x785

Thänks !

Kuvat © Ari Manninen