paperi voittaa aina

paperi voittaa aina

IMG_9423 (1280x946)

eBook toimii hienosti tiettyihin aihepiireihin liittyen. Äänikirjallakin on (ehkä) hetkensä ja aukeava tiedosto kaikkine hienouksineen muistitikulla on toisinaan enemmän kuin näppärä. Mutta onko mitään hienompaa kuin läjä paperia niteenä – konkreettisena juttuna käsissä. Oma kirja, joka on kiva omistaa. Suomalaisesta drinksun vääntämisestä ja suomalaisuudesta tiskin takana on kirjoitettu vähän, mutta onneksi edes jotain – siitä iso Kiitos ja kumarrus kaikille tahoille, jotka tuohon savottaan ovat ryhtyneet ja aikanaan tulevat ryhtymään. 1000 ja 100 drinkkiä on jo tehty, niin suomeksi kuin lontooksi, joten suurella mielihyvällä tervehdin nykyistä suuntausta, jossa reseptit ovat toissijainen juttu, ja pääasia on todellinen ammatillinen substanssi, joka avoimesti tarjotaan kaikkien käyttöön. Mustatko ekan baarikirjasi? Minä muistan. Se oli Siikarlan ”Suuri drinkkikirja”. Kovakantinen oikea kirja, jonka upeat sikarin tuoksuiset, Itämeren syntisyyttä huokuneet värikkäät drinkkikuvat veivät aloittelevan baarimikon mennessään – paluuta ei ollut. Tuolloin riittivät reseptit ja kuvat, eivät enää…

IMG_9438 (1280x775)

Kirja (”Sudenpentujen käsikirjamainen lähde”) joka seurasi kaikkialle. Kirja joka aikanaan oli oma ammatillinen aarre – aivan kuten ekat omat työvälineet, omasta baarisalkusta puhumattakaan.

IMG_9443 (914x1280)

Kauas on tultu alkuaikojen kirjoituskoneilla naputetuista vihkoista, ja hyvä niin. Millainen on täydellinen drinkkikirja? Juomatuotetta ja sen parissa työskentelyä kokonaisvaltaisesti käsittelevä opus? Onko sitä edes mahdollista kirjoittaa (lue kasata)? Joko sellainen on ilmestynyt englanninkielellä ja jos on niin mikä ja milloin (muka)? Saavatko samat asiat syvällisemmän ja katu-uskottavamman merkityksen, kun ne kirjataan englanniksi?

IMG_9453 (1280x831)

Mitä seuraavaksi? Vuosien varrella moni alan substanssi-osaaja on kirjoittanut enemmän kuin mainioita juttuja palstoille ja erilaisille alustoille sinne ja tänne. Ohjannut ja opastanut, naamioidusti opettanut. Tökkinyt, visioinut, hyökännyt ja jopa ”rakentavasti naljaillut”. Omaansa puolustanut, kehunut, vääntänyt… Kuka kasaisi nuo ”valitut palat” samoihin kansiin? Asenteista ja arvoista aina pikkurillin asentoon. Oleellista osaamista ja todellista ”pro know howta” kevennyksillä ryyditettynä. Kevennyksillä!? Muistuupa mieleen vuosien takaa FBSK:n keskustelupalstalla käyty vääntö taviksista (lue asiakkaista), jotka eivät tajua mistään mitään, joten mitäpä sitä suotta. Tai miten olisi modernin ajan kotimainen klassikko esim. peelereiden ominaisuuksista? Oli miten oli, kaikki on tervetullutta ja moni asia on vielä tallentamatta.

Ja tuon aasinsillan kautta baarimestareihin, joiden matka jatkuu ensi viikolla. Ohjelmassa on tyyppien toiseksi viimeinen tietopuolinen lähiopetusjakso ja agendalla mm. työpistesuunnittelua livenä, ohjausta ja perehdyttämistä, hyvää esimiestyötä – eikä minuuttiakaan luokkatiloissa, ehkä nopea piipahdus ”luokkakuvan” merkeissä. Aurinko paistaa ja taivas on jälleen sininen. Alkaa olla lopussa tämän ryhmän reissu ja paperi voittaa jälleen – tutkinto joka kantaa kun sen oikein tajuaa 😉

Kuvat © Ari Manninen