hei, taas me ravistetaan!

hei, taas me ravistetaan!

Uusi Rovaniemen ja REDU:n baarimestari -porukka 2022 aloitti vajaan vuoden kestävät opinnot, ja kuten aina, vauhti on heti alusta kova. Vaan niinhän se pitääkin olla, kun tuota suuria tuntemuksia – edelleen – aiheuttavaa ammattinimikettä lähdetään tavoittelemaan ja matkan varrella olevia ”hidasteita” (aina on tehty näin, ei noin voi tehdä, ei onnistu, miten niin jne.) taklaamaan. Hyvä draivi heti alusta lähtien ja silmissä innostunut pilke. Rohkeasti uuteen kiinni ja kohti ammatillisesti tuntematonta. Täysin uutta asiaa ja erilaista tulokulmaa, vahvistusta jo olemassa olevalle osaamiselle ja tekemiselle. Miksi lähdit opiskelemaan? Aika moni sen saman ääneen sanoo; olen jämähtänyt ammatillisesti, uutta potkua hakemassa. Tästä se jälleen lähtee ja perinteisesti lauteille ensimmäisen vierailevan tähden ominaisuudessa Raittisen Markku, Brown Forman Finland. Mr. Raittinen – Ready, Steady, Go !

Ja lähtee. Missä maailman alkoholimarkkinat esim. vodkan osalta ovat? Kauanko sitä maailman parasta suomalaista vettä vielä riittää alkoholibisneksen tarpeisiin? Mitä on tislaaminen – etiketissäkin se jo mainitaan. Paljonko siinä jenkkitynnyrissä on jo valmiina sitä whiskeytä, kun se aikanaan täytetään skottitisleellä? Ja jatkuu. Ajatuksena se tuntuu (tuntui) lämpimältä, mutta onko se houkuttelevaa ja pehmeää? TÄ?

Mitä on olla kansainvälinen substanssiosaaja? Tunnetko englanninkielisen alan terminologian ja osaatko käyttää sitä (juomatuote, baarityöskentely, myynti jne.)? Osaatko / uskallatko toimia uusien kulttuurien kanssa, ymmärrätkö – haluatko ymmärtää? Omaatko avoimen ja suvaitsevan mielentilan? Oletko ylpeästi suomalainen ja siten kansainvälinen – HÄ? Se ”Kv” vaan on niin paljon muutakin kuin shakereita ja stirraamista…

Montako steppiä urallasi..!?

Avoimia työpaikkoja on tarjolla ennätyksellisesti, mutta kilpailu kiristyy ja kysymys kuuluu; onko osaamisesi riittävällä tasolla? Mitä on olla substanssiosaaja baarissa ja juomatuotteen saralla? Ihan varmasti, ennemmin tai myöhemmin, jäät kiinni, kun et tiedä ja osaa – mestari? Yksinkertaisuudessaan se on arjen kohtaaminen, kun joku kysyy, että mitä tuo on? Miksi se aina tökkää jo kättelyssä tuotetietouteen – miksi tuotetietouden merkitystä ei vieläkään ymmärretä? Kyseessähän on kuitenkin niin perusjuttu…

Markun ja Finlandia Vodkan kanssa yhteistyö aloitettiin jo vuoden 2005 tietämissä ja tämän tutkinnon osalta kautta aikain ensimmäisen Rovaniemen ryhmän kanssa 2007. Moni asia on matkan varrella muuttunut ja myllätty, mutta tietyt asiat pysyvät ja niihin voi luottaa – Make on yksi niistä. Mikä sen hienompaa kuin meritoitunut kaiken nähnyt ja kokenut asiantuntija, joka kohtelee porukoita vertaisinaan. Jakaa olemassa olevaa tietotaitoa näkemyksen kera, ollen samalla niin tavallinen ja helposti lähestyttävä tyyppi kuin vain olla voi. Jos minulta kysytään – niin kauan kuin tämä menee näin, on ns. toivoa, että baarimestarit eivät katoa mihinkään…

Kasassa on hyvä poppoo. Äkäslompolosta Levin kautta Rovaniemelle, Rukalla kurvaten Kajaaniin. Aitoja, energisiä ja enemmän haluavia tyyppejä, jotka ovat paikalla vapaaehtoisesti – tästä tulee jälleen kerran hyvä, erityisesti kun ammatillinen ymmärrys alkaa jalostua ja vauhti tasaantuu. Raportoitava jatkuu jälleen lähiopintojen osalta viikolla 47, ja siitä lähdetään, että kesäksi 2023 entistä taitavampia käsipareja elinkeinon tarpeisiin. Miten se meni? Turha yrittää kotona, ei onnistu, sillä minä olen suuri taikuri, mestari 😉

Kuvat © Ari Manninen