suutarin lapsilla ei ole kärkisokeria

suutarin lapsilla ei ole kärkisokeria

Baarimesujen opinnot ovat edenneet nopeasti ja käytännössä aletaan olla jo loppusuoralla. Yllättikö jälleen, miten nopeasti aika menee ns. hyvässä seurassa? Ehkä aavistuksen, mutta aikataulussa ollaan ja kesäksi valmistutaan. Loppurutistus menossa ja kaiken muun ohessa ovi käy edelleen tiuhaan, kun vierailija toisensa jälkeen saapuu jakamaan asiantuntijuuttaan. Otetaanpa aiheen tiimoilta pieni pyrähdys ja ensimmäisenä lauteille yksi tutkinnon peruskivistä; Karttunen, Karttusen Mikael ja Anora. Päivän otsikko on vanha tuttu, mutta tulokulma edelleen terävääkin terävämpi ja kokonaisvaltaisempi…

Miksi niitä uusia tulo- ja näkökulmia pitää olla? Mitä sitten kun asiakasta ei enää kiinnosta kohdata baarimestari (elävä henkilö)? Riittää kun vain saa juoman ja nopeasti. Miksi asiakas – vieras – saapuu edustamaasi yritykseen ja sinun luokse? Oletko edelleen jokaiselle vieraallesi paras sinä, ja mielellään niiden 8 ensimmäisen sekunnin aikana. Näin, ja heti otettiin löysät pois. Niin se vaan edelleen on, että tuosta aloituskuvan kolmiosta voi baarimestarin (BM) poistaa ja homma jatkuu – pelottava ajatus, eikö? Kysymykset kuuluvat: missä ovat baarimestarin juuret, missä ovat sinun juuresi? Mitä nykysukupolvet, tulevaisuuden baarimestarit, etsivät ja arvostavat? Mikä ohjaa heidän toimintaa? Mikä vapauttaa energian oikeisiin asioihin ja päästään eteenpäin? Ja samat kysymykset voisi esittää myös asiakkaiden, niiden vieraiden, suuntaan…

Hieno ja vankka puulajike, mutta katoamassa? Tämän osaltahan kysymykset esitettiin jo aiemmin…

Ja jatkuu – jos olit paikalla, niin pystyt seuraamaan helposti ja ymmärrät. Mihin se #omakoti efekti johtaa? Ammatilliseen sokeuteen? Muut ihmiset vai koska mä haluun? Mistä syntyy vaikutelma luksuksesta – yksityiskohdista? Näyttääkö meidän myynninedistämismateriaali meidän liikeidealta? Milloin ja miksi trendi on syntymässä? Mitä vastuullisuus ja kestävä kehitys oikeasti ovat juomabisneksessä ja miten se kuuluisa hiilijalanjälki pienenee? Kuinka rakentaa vastuullinen tulokulma? Hengästyttävää? Kyllä, mutta tätä se parhaimmillaan on, sen baarimestari-ammattinimikkeen tavoittelu.

Tunnetko juuret – missä ja miten ne klassikot syntyivät ja tehtiin? Olivatko erilaisia (parempia?) kuin nykyiset vedokset?

Lyhyestä virsi kaunis. Nöyrääkin nöyremmät Kiitokset Mikael ja Anora – ette petä koskaan. Tulokulma on juuri se mitä haetaan ja sanoma uppoaa. Vaan päästetäänpä opiskelijat ääneen muutaman kommentin kera. ”Olen pikkuhiljaa päässyt vauhtiin ja huomannut työpaikallani asioita, sillä katson nykyään ympärilleni uusista näkökulmista esim. tasalaatuisuuteen liittyen. Tekevätkö kaikki samalla lailla, sovitusti?”

”Täydellinen baarimestari? Hän ei jätä muita jalkoihinsa. Hän jakaa tietoa, taitoa ja osaamista. Hän on määrätietoinen ammattilainen ja se näkyy. Hän tietää mistä puhuu ja mitä tekee. Hän hymyilee ja osaa etiketin. Hän on viihdyttävä. Hän osaa tuoda uusia näkökulmia. Hän on moderni ja luova.” Miten tämä? ”Nykyään tuntuisi niin väärältä tehdä asioita huonosti.”

Jeppis, sanoisi nykynuoriso. Entäpä ope? Ope tykkää 😉 ps. Uuden ryhmän haku on auki. Olisiko nyt (jo) aika?
Tästä linkistä.

 

Kuvat © Ari Manninen