
Todellinen asiantuntijuus sai jälleen elävät kasvot, kun Nikkasen Jarkko (Edrington Finland) kävi avaamassa baarimestareille viskien ihmeellistä maailmaa. Maailmaa, joka on enemmän kuin haastava ja monelle aika pelottavakin. Maailmaa, joka nykyisellään on melkoinen siivu back baarin hyllysenttimetreistä ja jotain, josta kaikki puhuvat ja moni harrastaa. Miten se menikään? Back baarisi tuotteet ovat juuri niin vahvoja kuin sen edessä työpisteellään touhuava baarimestari = sinä joko tiedät ja osaat mielipiteen kera tai yksinkertaisesti et vain tiedä ja osaa, saatikka omaa ammatillista mielipidettä. Itsestään tuo oppi ei tule, joten aletaanko työstämään, vai mennäänkö tällä: maistoin kerran, en pidä, case closed.
Ja perinteiseen tyyliin mylly heti pyörimään sillä aikaa ei ole tuhlattavaksi. MiIlainen se teidän viskisuhde oikein on, kuului ensimmäinen kysymys. Olet (kerran?) maistanut ja et pitänyt, mutta eihän se tarkoita kaikkea sateenvarjon alla olevaa, sillä viskihän voi olla mitä vain…
Laatu – mitä on ja mitä tarkoittaa?
Viski menee läpi juomasekoituksen ainesosana, mutta miten ne toisinaan hyllyihin eksyvät tonnit keilat? Luksushan ei tunne lamaa ja kriisejä, mutta romahtaako viski – millainen on viskin tulevaisuus? Tiedätkö miten paljon viskin (viskien) osuus on yrityksesi juomatuotemyynnistä? Oletko käryllä mitä viskiscenessä tapahtuu meillä ja muualla? Jatkuuko viskin kantoaalto vai? Miten suomalainen viski voi?
Otan sitä tai sen minkä tunnistan – kuinka monta viskimerkkiä asiakas tunnistaa? Brändi – määrittelenkö itseni johonkin? Ostan jotain, johon minulla on henkilökohtainen suhde tai sen suhteen haluan? Mihin ne valinnat perustuvat ja minkälaista meininkiä halutaan? Dokataanko vai harrastetaanko? Viskin primääriarvo kuitenkin on jotain muuta kuin päihdyttävä. Mikä on juomalistan merkitys, sillä sehän määrittää asiakkaan käyttäytymistä (käyttäytymisen?). Onko tuotteet roolitettu ja niillä on olemassa looginen kierto?
Mikä tappaa baarimestarin innon ja intohimon – liian laaja valikoima?
Tammilajin merkitys? Tynnyrikoon ja kypsytyksen merkitys? Kuka tykkää tanniinista ja miksi? Napakkaa 10-12 vuotta kypsytettyä, leppoisaa 18 vuotta vanhaa tislettä vai ehkäpä single digit? Miksi joku tisle kestää tynnyrikypsytystä niin hyvin ja joku toinen taas ei? Ja kauanko se joskus avattu viskipullo back baarissa kestää priimana – pari vuotta, kolme, neljä. Höylääkö happi muuten joskus pahan pois?
Milloin sen vesitipan voi lisätä ja milloin se kannattaa? Pystytkö ja jos, niin haluatko levittää oman roolisi kautta kokemuksellista vaurautta?
Elämä on liian lyhyt mauttomille asioille, mutta barbaarimaista dieseliäkö? Viski on yhtä kuin vapaus!
Näin, siinäpä vain osa päivän aikana eteen tulleesta. Aivan loistavaa Sööri, jälleen kerran. Napsahti ja aukesi, Kiitän koko porukan puolesta!! Heti annettu palaute ei valehtele, joten pari sellaista tuohon alle, ne kun kertovat sen oleellisen. Jos se kipinä oli olemassa, niin syttyi ja alkoi liekehtiä…
Kenttä tuntuu jälleen olevan melkoisen mylläyksen kourissa, mutta nöyrä Kiitos Teille elinkeinon yhteistyökumppanit, jotka edelleen olette mukana ja koette ja ymmärrätte ruohonjuuritason touhuamisen tärkeyden ja koulutuksen merkityksen, samalla mahdollistaen niin paljon enemmän. Jatkuu…
Kuvat © Ari Manninen